Crosst.hr

Uskoro počinje MJESEC ČEŠKOG MATERINSKOG JEZIKA u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2022 01 20 143309

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održat će desetak aktivnosti kojima je cilj promovirati češki jezik, kako među govornicima češkog jezika tako i u široj javnosti.

Ova manifestacija održati će se po osmi put, u periodu od 27.01. do 21.02.2022. u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana  materinskoga jezika, koji se obilježava 21. veljače.

Aktivnosti će se održati u skladu s epidemiološkim preporukama, a planirane aktivnosti su podložne prilagodbama i/ili prebacivanju iz fizičkog u online okruženje.

Ovom manifestacijom se želi istaknuti važnost očuvanja češkog jezika, kao osnove očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u našoj županiji te upoznati javnost s bogatom jezičnom i interkulturalnom baštinom, kao jednom posebnošću naše županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa institucijama češke manjine pripremila je i ove godine program namijenjen učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, onima koji pišu na češkom jeziku, ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture. Zahvaljujemo se za suradnju Savezu Čeha u RH, NIU Jednoti, savjetnici za češki jezik, češkim školama, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, grubišnopoljskom Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, Pučkom otvorenom učilištu Daruvar te Češkoj televiziji, kazala je Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana iz redova pripadnika češke manjine.

Broj govornika češkog jezika se u većoj mjeri smanjuje u odnosu na osobe koje se deklariraju kao pripadnici češke manjine, stoga je za njegovo očuvanje i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje, svaki govornik izuzetno važan.

Podrškom ovoj manifestaciji kao i drugim aktivnostima češke manjine, bjelovarsko-bilogorski župan daje podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju vitalnosti češkog jezika na našem području, kao značajnom elementu očuvanja naše zajedničke baštine.

 

PLANIRANA DOGAĐANJA

 1. Četvrtak, 27.01.2022. od 17:00 sati

Online predavanje PhDr. Jarmile Vojtove: “Koronavirus i češki jezik” na češkom jeziku

PhDr. Jarmila Vojtova, docentica na Katedri za češki jezik na Masarykovom Sveučilištu u Brnu će  prikazati kako je pandemija korona virusa utjecala na češki jezik te kako njegovi korisnici reagiraju na trenutnu situaciju. Nakon predavanja će se razviti diskusija o tome kako je pandemija utjecala na češki jezik u Hrvatskoj. Biti će riječi i o novotvorenicama i korona šalama, koje su stvorene kao pomoć da prebrodimo ovo teško vrijeme. Predavanje će biti popraćeno nizom primjera.

2. Petak 04.02.2022. od 10:00 sati u uredu zamjenice župana za češku manjinu u Daruvaru

Obilježavanje “Dana Čeha u inozemstvu“

 Radni doručak dužnosnika iz redova pripadnika češke manjine iz BBŽ povodom obilježavanja “Dana Čeha u inozemstvu“ na temu rezulatata Popisa stanovništva 2021. godine i dogovoru o načinu obilježavanja 20. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te planovima za buduće razdoblje.

 

 1. Subota, 05.,12.,19.02.2022. od 09:00 – 12:00 sati

Miniakademija kreativnog pisanja – radionice krativnog pisanja na češkom jeziku za javnost

(maksimalan broj sudionika: 15)      

Trodnevnu radionicu će održati učiteljica češkog jezika Ilona Kirchnerova iz Češke u Središnjoj knjižnici za češku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj pri Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.

 

 1. Subota , 05.02.2022. od 09:00 sati

“Češki jezik bez granica – upoznajmo Čehe na drugim kontinentima“

Projekt razvoja interkulturalnih kompetencija učenika čeških škola kroz suradnju sa češkim školama u SAD (Los Angeles, California, New York) putem zajedničkih Skype susreta, razmjene priča, iskustva i pošte (plakati, brošure, razglednice) i kulturne suradnje.

 

 1. Utorak, 08.02.2022. u 17:00 sati

Predavanje „Hrvatski jezik iz one bane mora“ na hrvatskom jeziku, za zainteresiranu javnost

(maksimalan broj sudionika: 20)  

Predavanje asistentice je na Katedri za talijanski jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Francesce Sammartino, koja će, kao pripadnica moliškohrvatske manjine u Italiji, prikazati kako se održao i održava hrvatski jezik “na drugu stranu Jadrana”, u talijanskoj regiji Molise. Predavanje će se održati u Savezu Čeha u Hrvatskoj.

 

 1. Četvrtak, 10.20.2022. u 08:00 sati

Olimpijada iz češkog jezika za učenike čeških škola

Školska razina natjecanja iz poznavanja češkog jezika za učenike 3.- 8. razreda čeških osnovnih škola (po prvi puta pri Agenciji za odgoj i obrazovanje).

 

 1. Utorak , 15.02.2022. u 08:00 sati  

„Čitanje te mijenja“ natjecanje u čitanju za učenike čeških škola

Natjecanje u izražajnom čitanju naglas za učenike čeških osnovnih škola u školi u Ivanovom Selu.

U organizaciji Saveza Čeha u Hrvatskoj.

 

 1. Četvrtak, 17.02.2022. od 08:00 sati

Češka filmska bajka „Kako ne oženiti princezu“

Organizirana projekcija za učenike čeških osnovnih škola, po grupama.

Kino dvorana “30. svibnja” Daruvar u suradnji sa Češkom televizijom.

 

 1. Petak, 18.02.2022. u Savezu Čeha u Daruvaru

Promocija zajedničke zbirke radova „Volimo češki jezik“

Zbirka radova je zajednički projekt svih učenika čeških osnovnih škola koji pohađaju obrazovanje po Modelu A, u obliku knjige, u kojoj će učenici izrazili svoje osjećaje i misli koje imaju vezano za  češki jezik, kroz literarni i likovni izričaj.

Proglašenje pobjednika školskih natjecanja i proslava Međunarodnog dana materinskoga jezika.

 

 1. Petak, 18.02.2022. u 19:00 sati

Češki film (komedija) sa hrvatskim titlovima: „Teorija tigra“ Radeka Bajgara

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani CIK-a u Grubišnom Polju

 

 1. Nedjelja, 20.02.2022. u 18:00 sati  

Češki film (komedija /drama) sa hrvatskim titlovima „Pelišky“ režisera Jana Hřebejka

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani “30. svibnja” u Daruvaru

 

 1. Ponedjeljak, 21.02.2022.

Olimpijada iz češkog jezika za odrasle

Online natjecanje iz poznavanja češkog jezika i kulture, za sve zainteresirane osobe u Hrvatskoj, iznad 15 godina, koje će pripremiti češka učiteljica Ilona Kirchnerova.

DOGAĐANJA OTVORENA ZA JAVNOST

 

Datum

 

Naziv događajaPredavač/ voditeljMjesto događanja Vrijeme
27.01.Predavanje: “Koronavirus i češki jezik”na češkom jezikuPhDr. Jarmila Vojtová, Masaryk University BrnoOnline: ZOOM (potrebna prijava na tanja.golubic@bbz.hr )17:00
05.02.

12.02.

19.02.

Miniakademija kreativnog pisanja –  radionice za odrasle na češkom jeziku

 Ilona Kirchnerová,

učiteljica iz Češke

 

Središnja knjižnica za češku manjinu, PKČ Daruvar, Ul. Stjepana Radića 5, 43500, Daruvar09:00-

11:30

08.02.Predavanje: „Hrvatski jezik iz one bane mora“

primjer očuvanja hrvatskog jezika u talijanskoj regiji Molise

Francesca Sammartino, Katedra za talijanski jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu 

Savez Čecha u Hrvatskoj,  Trg kralja Tomislava 7, Daruvar17:00 -18:30
18.02.Češki film:“Teorija tigra“ (2016.)

Komedija sa hrvatskim titlovima

Režiser, Radek BajgarKino dvorana

Grubišno Polje,

Ivana Nepomuka Jemeršića 1, Grubišno Polje

18:00
20.02.Češki film:“Pelišky“ (1999.) Drama/komedija za javnost, sa hrvatskim titlovimaRežiser

Jan Hřebejk

Kino 30. svibnja

Pučko otvoreno učilište Daruvar,  Trg kralja Tomislava 14A, Daruvar

18:00- 19:30
21.02.Olimpijada iz češkog jezika  za odrasle online natjecanje u poznanju češkog  jezika i kulture

 Ilona Kirchnerová,

učiteljica iz Češke

 

Online (potrebna prijava na tanja.golubic@bbz.hr )08:00 -00:00

Izvor informacija: bbz.hr

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.