Crosst.hr

Uskoro počinje 13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu

2017 2 pcelarskisajam 46

11. i 12. veljače 2017. godine na Sajamskom prostoru u Gudovcu

Utorak, 7. veljače, u Gudovcu pokraj Bjelovara najavljen je 13. Međunarodni pčelarski sajam koji će se održati 11. i 12. veljače 2017. godine na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Sajam su najavili direktor Bjelovarskog sajma u Gudovcu, Davorin Posavac, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac rekao je da Pčelarski sajam bilježi kontinuirani rast i da će 13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu biti jedan od najvećih u regiji.
– Do sada je prijavljeno 150 izlagača iz 8 stranih zemalja. Osim Hrvatske izlagači dolaze iz Slovenije, BiH, Srbije, Finske, Grčke, Njemačke, Poljske i Ukrajine. Ovo je sajam koji privlači veliki interes javnosti i očekujemo oko 10 tisuća posjetitelja. Što se tiče samog karaktera sajma, osim što je međunarodni, ovaj sajam je i prodajni, od prehrambenih proizvoda od meda i samog meda do opreme za pčelarstvo. Poseban naglasak je na velikom broju izlagača koji će nuditi opremu za pčelarstvo, što ovu manifestaciju čini posebnom u regiji. Također, moram istaknuti jednu od važnih karakteristika ovog sajma, a to je edukativna komponenta. Tako će kroz ova dva dana sajmovanja biti organizirano 8 predavanja i to svaki dan po četiri. To je posebno važno za pčelare kako bi se pripremili za nadolazeću godinu, rekao je Posavac i dodao da je stoga ovaj sajam najveće okupljanje pčelara i jedan od najvećih u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

Što se tiče izložbenog prostora, Posavac je rekao da je nakon investicije u grijanje omogućeno da Bjelovarski sajam radi u ovom zimskom periodu, ali i ono što je najvažnije osigura moderan i grijan izložbeni prostor po europskim standardima sajmovanja.
– Imamo i neke novitete na ovogodišnjem sajmu. Osim ocjenjivanja medenjaka, na ovogodišnjem sajmu imat ćemo ocjenjivanje najljepšeg uređenog štanda, najljepše grafike-ambalaže, te u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom imat ćemo prvi puta izložbu, na kojoj će biti oko 150 slika od 50 autora. Sve ovo je jedna nova dinamika pčelarskog sajma i nadam se da će biti prepoznatljiva i posjećena, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac i dodao da se ulaznice nisu mijenjale, pa je tako cijena za odrasle 20,00 kuna, za najavljene i organizirane grupne posjete 15,00 kuna i za predškolski uzrast BESPLATNA.

Što se tiče parkirnog mjesta i to ostaje besplatno, potvrdio je direktor Posavac i pozvao sve da dođu i uživaju u najvećem mednom sajmu.

-Drago mi je što danas ovdje najavljujemo 13. po redu međunarodnu manifestaciju Pčelarskog sajma koja je daleko prešla one dimenzije od prvog pčelarskog sajma u Gudovcu, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek i nastavio da je početak ove medne priče započeo u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza na državnoj razini, ali prije svega Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar uz potporu župana Damira Bajsa i Grada Bjelovara.
– Do tada smo mi pčelari odlazili po opremu na druge sajmove, a onda je krenula naša medna priča. Sada je to 13. sajam po redu i drago mi je da je najavljeno više autobusa izvan Republike Hrvatske što dokazuje da je ovaj sajam međunarodnog karaktera, ne samo po izlagačima, predavačima već po velikom interesu, rekao je Bilek i nastavio o protekloj sezoni za pčelare, istaknuvši da je ona bila kobna i vrlo teška, od prezimljavanja do smrzavanja bagrema, amorfe, čak i podbačaja kestena, nešto malo lipe i gotovo svih pčelinjih pašnjaka.
– Hrvatski pčelari su uložili nadljudski trud da održe svoje pčelinje zajednice, investirali su kako bi omogućili kvalitetan proizvod hrvatskim građanima i sa puno ljubavi uspjeli su to odraditi. Stoga je ovaj sajam edukativan i na njemu će pčelari moći čuti nove mjere za suzbijanje bolesti pčela, nove načine i nove tehnologije u proizvodnji pčelinjih proizvoda, tu su inovatori, izložba slika organizirana putem natječaja Hrvatskog pčelarskog saveza i ono što je također važno za pčelare, a to je najava novog pravilnika uz nacionalni pčelarski program potpora koji se puno više okreće direktno prema pčelarima, pčelarskim udrugama i županijskim Pčelarskim savezima kako bi što kvalitetnije mogli koristiti sredstva iz Nacionalnog pčelarskog programa, ali isto tako putem ruralnog razvoja sredstva iz Europske unije. Ova najava je poziv svim pčelarima u Republici Hrvatskoj, ali i izvan nje, da dođu i da čuju što ima novo, rekao je Vladimir Bilek i poručio našim pčelarima s područja naše županije da ponude svoje kvalitetne pčelinje proizvode, a našim građanima da dođu, da se educiraju, da degustiraju i ako žele da slobodno uđu u pčelarske vode.

U ime Grada Bjelovara 13. Međunarodni pčelarski sajam najavio je gradonačelnik Antun Korušec.
– Zadovoljstvo mi je danas najaviti najslađi sajam u Gudovcu koji je postao navika i potreba svih građanki i građana grada Bjelovara, naše županije i cijele Hrvatske, ali isto tako i okruženja. Da je to činjenica dokaz je što ovaj sajam ima međunarodni karakter i što šira javnost, točnije susjedne države iz okruženja dolaze na Pčelarski sajam u Gudovac. Tu moram istaknuti da je sajam sjajno koncepcijski postavljen. Uz prodajno izložbeni karakter, tu je edukacijski dio, od radionica do stručnih skupova. Sve skupa je oplemenjeno izložbom vina i vinogradarskom opremom što je također važno i značajno, rekao je Korušec te posebno istaknuo prodajni karakter sajma koji će omogućiti sredstva i izložbeni karakter u smislu reklamiranja i promidžbe pčelinjih proizvoda.
– Vrlo je značajan i edukativni karakter, jer on omogućuje kvalitetu i kvantitetu u pčelarstvu. To je najvažniji segment u sustavu gospodarstva i pčelarstva koji omogućuje da pčelinji proizvod bude konkurentan i sofisticiran na globalnom i vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu, naglasio je Korušec i dodao da na području grada Bjelovara djeluje udruga pčelara Bilogora-Bjelovar.
– Udruga broji 150 članova i oko 12 tisuća košnica. Sjajno radi, promoviraju sebe, promoviraju grad Bjelovar i šalju jednu poruku diljem ovih prostora da su pčelari u Bjelovaru kvaliteta koja garantira kvalitetan med i kvalitetne pčelinje proizvode. Udruga organizira jednu sjajnu manifestaciju koja se zove Dani meda – Pčelari svome gradu. Riječ je o jednoj sjajnoj manifestaciji koja osim prodajnog i edukativnog karaktera ima nešto puno vrjednije, a to je uključivanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te upoznavanje s vrijednostima, kvalitetom i potrebom konzumiranja meda i pčelinjih proizvoda. Stoga je obveza Grada Bjelovara da pomaže svojim pčelarima, pa je tako osiguran gratis prostor, sufinanciramo nastupe udruge na sajmovima te izdvajamo za kupnju hrane za prehranu pčela. Osim pčelarske udruge, Grad Bjelovar izdvaja i sufinancira obrtnike i gospodarstvenike s područja grada Bjelovara, točnije za njihovo usavršavanje, certificiranje i nastupe na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec u Gudovcu prigodom najave 13. Međunarodnog pčelarskog sajma.

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije, Pčelarski sajam u Gudovcu najavio je župan Damir Bajs.
-Pred nama je 13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu koji će se održati ovaj vikend. Moram istaknuti da je Bjelovarski sajam jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u Hrvatskoj, ali je ujedno i organizator jednog od najvećih pčelarskih sajmova, ne samo u Hrvatskoj već u ovom dijelu Europe. Kao što je bilo prije 13 godina, tako je i sada. Krenulo smo na isti način u partnerskom odnosu Grada Bjelovara, Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza, našeg Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar. Krenuli smo od nule i kao što vidite došli smo do velikog pčelarskog sajma koji će ovaj vikend okupiti brojne pčelare, udruge i sve one koji su zainteresirani za proizvodnju i potrošnju meda. Veseli me činjenica da očekujemo preko 10 tisuća posjetitelja i da imamo preko 150 izlagača. To pokazuje da sajam svake godine nadograđuje svoje sadržaje i to se vidi u bogatom programu koji će se odvijati u ova dva dana sajmovanja. Osim što je sajam prodajnog karaktera, tu će pčelari moći razmijeniti svoja iskustva i razgovarati o problemima u pčelarstvu. Kao što znate, naša županija je vodeća u proizvodnji meda, imamo i svoju robnu marku “Slatka nit”, rekao je župan Damir Bajs i pozvao sve da posjete 13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu.
– Dođite ovaj vikend u Gudovac i budite na najvećem međunarodnom pčelarskom sajmu u ovom dijelu Europe.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.