Crosst.hr

Upoznajte Bjelovarčanku Marijanu Dragičević – Autoricu romana ‘Rock strana bajke’

2020 6 14 marijana dragicevic 5

Zahvaljujući mladoj bjelovarskoj spisateljici Marijani Dragičević, brojni ljubitelji kvalitetnog i zanimljivog štiva, odnedavno mogu uživati u njezinom prvom romanu pod nazivom „Rock strana bajke“. Roman se sastoji od poglavlja koja su nazvana prema poznatim rock pjesmama raznih izvođača, dok se u fokusu priče nalaze likovi Adria Doliner i Ellak Sever. U žanrovskom smislu, autorica je roman nazvala garažnim jer je kombinacija nekoliko tema.

-Knjige i čitanje su moje velike ljubavi, posebno kada je riječ o ruskim književnicima, zbog kojih sam željela studirati ruski jezik. Ipak, diplomirala sam povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a ljubav prema rock glazbi, pisanju i čitanju prisutna je konstantno. Roman sam napisala 2015. godine i trebalo je dosta dugo da ugleda svjetlo dana. Sve što se radi prvi put je i najzahtjevnije, no sada znam kako stvari po tom pitanju funkcioniraju. Izdavačkim kućama sam poslala dosta upita i kako se nitko nije javljao, skoro sam odustala. Na svu sreću, iznenada sam stupila u kontakt sa Dušanom Todorovićem iz Beograda, iz nakladničke kuće „Slovensko slovo“. Iz tiska je tako izašlo 500 komada romana, pri čemu su financijski pomogli Grad Bjelovar i moj tata Vlada Klasnić. Pri pisanju mi je puno pomogla struka, jer sam povijest i arheologiju koristila pri povezivanju određenih elemenata, odnosno likova, radnje, imena. Nisam željela napisati tipičan ljubić, već sam napravila spoj trilera, mistike, bajke, ljubavi i glazbe. U periodu pisanja najviše sam čitala latino – američki magični realizam. Prvu verziju romana pročitao je naš poznati pisac Goran Tribuson i to još 2016. godine, otkriva 31-godišnja autorica.

Roman započinje urbanom legendom o gradu Mildorfu koji je u početku bio naselje s četiri mlina, a kasnije prerastao u grad. Legenda objašnjava njegovu klimu koja se mijenja kroz godišnja doba. Tijekom romana Adria i Ellak druže se, zbližavaju, zaljubljuju i pokušaju saznati što se dogodilo s Adrijinom sestrom blizankom da si je oduzela život. Uz legendu o osnutku grada, nepoznata sekta Crna paleta misteriozni je pojam svima poznat u gradu, ali bez ikakvih opipljivih dokaza. Navodna sekta povezana je s ostalim likovima u romanu koji su ključni za otkrivanje cijele istine.

 

-Trudim se čitati raznovrsnu literatutu. Ne mogu zamisliti da se fokusiram samo na jedan određeni žanr. Prve priče su mi pričali moji baka i djed, a nakon faze slikovnica, prešla sam na čitanje dječjih romana. Djelo zbog kojeg sam zapravo zavoljela čitanje je “Ronja, razbojnička kći” švedske autorice Astrid Lindgren, kojemu se i danas ponekad znam vratiti. Najdraži književnik mi je Fjodor Mihajlovič Dostojevski i njegovo velebno djelo “Braća Karamazovi”. Trenutno radim kao kustos u Arheološkom odjelu u Gradskom muzeju Bjelovar. Posao mi se sviđa jer je zanimljiv, ponekad vrlo dinamičan, a uz njega se mogu posvetiti i pisanju. Nedavno sam radila jednu vrlo zahtjevnu izložbu “Arheološka kronika – što je bilo prije osnutka Bjelovara”, u kojoj se daje prikaz razvoja ljudske povijesti na prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije u prapovijesnom, antičkom i srednjovjekovnom razdoblju. Sretna sam što sam uz pomoć svojih dragih sugrađana i za vrijeme izolacije uspjela biti produktivna i osmisliti način kako zabilježiti vrijeme provedeno u izolaciji. Naime, prije „zaključavanja“ zemlje pripremali smo se za manifestaciju „Pisanicom do Uskrsa“. Ubrzo je zbog epidemije muzej zatvoren, a na teren se nije išlo. Puno stvari krenulo se odrađivati on-line, pa sam došla na ideju pokretanja „Izložbe u izolaciji“. Sugrađani su slali svoje radove, bilježili su kako provode vrijeme kod kuće, što čitaju, izrađuju, kuhaju i slično. U vrlo kratkom vremenu je prikupljeno puno materijala, a sve ćemo zaokružiti slijedeće godine, kada će u bjelovarskom muzeju biti napravljena prava izložba i to u povodu obilježavanja Noći muzeja. Radovi su jako zanimljivi, ima ih oko 60. Drago mi je da su Bjelovarčani moju ideju lijepo prihvatili i podržali, zadovoljna je Marijana Dragičević.

RSB Katran 146 003

Prva promocija romana „Rock strana bajke“ održana je u zagrebačkom Katranu, u Klubu grada Bjelovara gdje su autorici podršku pružili poznati Bjelovarčani poput Maria Petrekovića i Gorana Navojca, ali i prijatelji, kolege te članovi obitelji. Sada je na redu promocija u Šibeniku, nakon čega 20. lipnja slijedi glazbena slušaonica u bjelovarskom pubu „Zeppelin“ te prava promocija romana u Boho parku u Bjelovaru 22. kolovoza.

Iako je svoj prvi roman završila tek nedavno, ova mlada spisateljica već radi na drugoj knjizi. Riječ je o punk krimiću, sa vrlo malo ljubavnih, a puno kriminalističkih elemenata. Autorica od najdražih glazbenika izdvaja Led Zeppelin, Beatlese, Foo Fighterse, Queen, Davida Bowiea.

-U Bjelovar sam se vratila odmah nakon završetka fakulteta, jer mi bilo prilično dosta Zagreba. Ovdje bih svakako željela ostati, nastaviti raditi i stvarati. Na neki način želim biti dio razvoja svoga grada. Mislim da su se u zadnjih nekoliko godina stvari pokrenule naprijed i na bolje. Vjerujem da Bjelovar ima jako dobru perspektivu i da će mladi ljudi ovdje sve više ostajati, nego podviti rep i otići. Bjelovaru definitivno nedostaje jedan dobar glazbeni festival. Mislim da imamo dovoljno prostora za tako nešto, a i da postoji dovoljan interes od strane publike, ne samo domaće, nego i iz drugih mjesta, gradova, kaže spisateljica.

2020 6 14 marijana dragicevic 4

Inače, Marijana Dragičević rođena je u Bjelovaru 1989. godine. Završila je II. osnovnu školu i Gimnaziju Bjelovar, a 2014. i 2016. godine magistrirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student radila je na arheološkim terenskim istraživanjima u Gradskom muzeju Bjelovar. Nakon završenog stručnog osposobljavanja i položenog stručnog ispita za kustosa, u Bjelovaru ostaje živjeti i raditi. Udana je za Marka Dragičevića, gitaristu bjelovarskog benda Petar Punk.
Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.