12. svibnja 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Uoči “Večeri nacionalnih manjina” organiziran prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2017 zupanija ceska obec 8

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio je predstavnike i članove Češke obeci Bjelovar na čelu s predsjednicom Miruškom Lončar. Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko – bilogorske županije i Češke obeci Bjelovar. Ujedno, najavljena je i već tradicionalna manifestacija „Večer nacionalnih manjina“ koju organizira Češka obec Bjelovar. Na ovogodišnjoj 11. Večeri nacionalnih manjina, koja će se održati 25. studenog u Školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru s početkom u 19 sati, sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program, izložba narodnih nošnji i rukotvorina, kao i degustacija tradicionalnih specijaliteta.

2017 zupanija ceska obec 2

Sa zadovoljstvom moram naglasiti koliko je naša Češka obec aktivna i predana svome radu, posebno kada je riječ o organizaciji najvećeg događaja ovakvog tipa u RH. Za mene osobno to je dan koji do sada nisam nikada propustio jer tu večer mogu vidjeti najbolje od nacionalnih manjina koje se predstavljaju kroz svoju kulturu, običaje, narodnu odjeću i svoje specijalitete. Veseli me i činjenica da sam jedini župan koji ima dva zamjenika za nacionalne manjine. Nacionalne manjine u našoj županiji izvrsno surađuju, kao što je i partnerski odnos manjina i Županije odličan. Provodi se niz inicijativa kroz koje zajedničkim snagama možemo učiniti određene iskorake. Temeljem prijedloga češke nacionalne manjine, ušli smo u projekt da imamo i jedan skup nacionalnih manjina s područja Bjelovarsko – bilogorske županije koji se održava nekoliko posljednjih godina, upravo na „pragu“ Večeri nacionalnih manjina. Na skupu se prezentira kulturno stvaralaštvo manjina, svaki puta u drugom gradu i svake je godine domaćin druga manjina. Što se konkretno tiče češke nacionalne manjine, svi znamo da Česi jako puno znače za naš kraj, posebice za Bjelovar, ali i brojne druge gradove i mjesta u županiji. Veliki je njihov značaj, kako kroz povijest, tako i kroz sadašnjost, a naravno i budućnost, rekao je župan Damir Bajs.

2017 zupanija ceska obec 20

U programu ove godine sudjeluju češka manjina – KUD “Češka obec” iz Bjelovara, mađarska manjina – Zajednica Mađara grada Bjelovara, njemačka manjina –  Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, Grupa “Rude” (KUD Oštrc) iz Rude, poljska manjina – KU “Mikolaj Kopernik” iz Zagreba – grupa „Wisla”, romska manjina – KUD “Darda” iz Darde, Udruga Roma Grada Bjelovara, slovačka manjina – KUU “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog, slovenska manjina – KD “Ajda”, iz Umaga, Srpska manjina – KD “Prosvjeta” iz Garešnice, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, ukrajinska manjina – KPD “Taras Ševčenko” iz Kaniže te posebni gosti večeri Hrvatsko društvo – HORKUD “Golub” iz Bjelovara i bošnjačko društvo – Ansambl “Bosnia folk”, Zenica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Inače, manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

2017 zupanija ceska obec 17
Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar

– Program je i ove godine zaista bogat i sadržajan. Imamo devet nacionalnih manjina i dva društva iz Hrvatske i BiH. Svi koji dođu u Bjelovar i posjete našu županiju kažu kako su uvijek dočekani s puno topline i poštovanja, i da rijetko gdje naiđu na takvu publiku kakva smo mi. Na to samo neizmjerno ponosni, kratko je istaknula predsjednica Češke obeci, Miruška Lončar.

 

Prema riječima Josipa Sodomke, Češka obec slijedeće godine slavi 100 godina postojanja društva. Sve generacije koje su se smjenjivale tijekom djelovanja obeci, djelovale su u jednom skladu, posebno kada se naglasak stavi na njegovanje kulture, običaja i jezika. U radu članova Češke obeci, najčešća misao vodilja je imati ljude koji žele, znaju i mogu, zbog čega su i rezultati danas itekako vidljivi, ne samo na području Bjelovarsko – bilogorske županije, već i puno dalje i šire.

 

– Češka obec svake godine nastupa sa gotovo svim sekcijama koje djeluju. Bitno je napomenuti kako su svi članovi angažirani na svim poslovima vezanim za pripremu cijele manifestacije. Primjerice, od samog jutra rade se sendviči za oko 400 izvođača, priprema se hrana za degustaciju u predvorju dvorane, tu su i generalne probe i mnoge druge stavke, istaknula je Vesna Šoš.

2017 zupanija ceska obec 13

– Kao i svake godine, folklorna skupina ima svoj nastup na „Večeri nacionalnih manjina“. Svake godine pokušavamo nastupiti sa jednom novom koreografijom, kako se ne bismo ponavljali pred gostima i publikom. Za ovaj nastup tako pripremamo jednu staru koreografiju, ali za gledatelje novu. U folkloru Češke obeci djeluje 50-ak osoba, što male djece, što starijih plesača preko 40 godina. U samoj velikoj folklornoj skupini je 20-ak članova. Probe održavamo dva puta tjedno, a česta su i gostujuća putovanja. Ove smo godine tako bili u Češkoj, gdje smo na Festivalu iseljenika osvojili prvo mjesto sa folklorom, muzikom i pratnjom. Ne smijem zaboraviti veliki angažman koji svi ulažemo u pripremu oko održavanja tradicionalne „Večeri nacionalnih manjina“. Brinemo o uređenju, rekvizitima, probama, nastupima, odjeći, puno je toga o čemu vodimo brigu, rekao je folklorni voditelj Danijel Srdić.

__________________________________________________________________

 

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.