Crosst.hr

Uoči Pčelarskog sajma održane edukacije za pčelare: od ove godine uvedena nacionalna staklenka za med i deklaracija s navedenom zemljom porijekla

2019 pcelarstvo 35

Uoči 16. Međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu, Bjelovarski sajam bio je domaćin programa edukacije za pčelare. Pčelari su u subotu 19. siječnja mogli na nekoliko različitih predavanja koja su održali stručnjaci iz Pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede čuti brojne savjete iz dobre pčelarske prakse, kao i upoznati se sa izazovima modernog pčelarenja.

Vladimir Maturanec, predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ rekao je kako naša županija ima oko 350 registriranih pčelara.

– Teško je doći do podataka o točnoj proizvodnji, ali prošla godina nam je po pitanju prinosa bila dobra i pčelari su zadovoljni. Najveći problem imamo sa gubitkom u košnicama. Imali smo problema sa bolestima koje se ne mogu sanirati kad počne zima, pa nam je osnovni problem briga o zdravlju pčela. Danas smo na edukaciji ponovo čuli dobrih informacija. Inače, po sedmi put se u ovo doba održava edukacija i pokazalo se da je za nju uvijek velik interes. Mi imamo proizvodnju pod vedrim nebom i nikad nismo potpuno sigurni. Zato je pčelarima koji se bave isključivo time potrebno puno truda i rada da uspiju, a informacije dobro dođu. Mladi se odlučuju za pčelarenje ali teško i ne u onoj količini u kojoj bismo htjeli. Također, ne možemo poreći da su i pčele osjetljive na klimatske promjene pa i to utječe na ukupnost situacije, rekao je o stanju u pčelarstvu Vladimir Maturanec.

O aktualnostima u pčelarstvu dodao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, koji je rekao kako bi ovu godinu mogli proglasiti godinom Hrvatskog meda s obzirom da je u pogon stavljena nacionalna staklenka za med što je najveći marketinški iskorak, a promijenili smo i pravilnik o medu inzistirajući na tome da na deklaraciji bude točno navedena zemlja porijekla.

– Ovo je prekretnica u nastojanju da naše pčelarstvo podignemo na razinu europskog kroz narednih nekoliko godina. Prošla godina bila je nešto izdašnija u proizvodnji. Zasad nemamo načina točno odrediti količinu proizvodnje, međutim proveli smo pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji čiji je cilj odrediti točnu proizvodnju i uspjeli smo. Ukoliko se utvrdi da je pouzdan i dobar proširit ćemo ga po Hrvatskoj. Bitno je reći da imamo suficitarnu proizvodnju, ali nažalost uvoz koji imamo umanjuje naše mogućnosti plasmana na domaćem tržištu. Upravo stoga radimo na marketingu putem nacionalne staklenke i brendiranja kako bismo i podigli svijest kod potrošača, objasnio je Željko Vrbos te dodao kako se radi i poseban projekt slavonskog meda koji će po prvi puta na europskom tržištu biti ponuđen s markicom izvornosti našeg područja.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije Dubravka Živoder objasnila je kako pravo korištenja nacionalne staklenke imaju hrvatski pčelari koji su registrirani kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ili objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda. Moraju biti i evidentirani u registru pri Hrvatskom pčelarskom savezu.

2019 pcelarstvo 27

– Nijedan pčelar koji ima pravo na nacionalnu staklenku ne može staviti staklenku na tržište bez oznake „Med hrvatskih pčelinjaka“, što ga čini prepoznatljivim. Svaki potrošač može pritom očitati i serijski broj i preko aplikacije doći do svih informacija o pčelaru i medu koji konzumira. Tek smo krenuli s prodajom na hrvatskom tržištu, a nadamo se i kasnijem plasmanu na europskom tržištu. Interes pčelara je doista velik na nacionalnu staklenku. Ministarstvo poljoprivrede ulaže sve napore da je naknada za korištenje što niža jer je ipak cilj da svi radimo u sinergiji, dodala je Dubravka Živoder.

Jedan od lokalnih pčelara koji se odlučio na korištenje nacionalne staklenke je i Milan Jantolek koji je pojasnio kako mu nacionalna staklenka pruža mogućnost prezentiranja svog proizvoda.

2019 pcelarstvo 18

– Na taj način možemo kupcima lakše dokazati da imamo kvalitetan vrhunski med. Još uvijek nisu svi kupci upoznati s nacionalnom staklenkom međutim polako pojašnjavamo i educiramo. Sama tehnologija time malo poskupljuje jer moramo dati med na testiranje, moramo napraviti nove etikete koje odgovaraju parametrima da bi se mogle uklopiti s ostalim oznakama, i staklenku nabavljamo po nešto višoj cijeni no dosad ali to ne bi trebalo utjecati na poskupljenje meda, rekao je Jantolek, koji u svojoj ponudi ima bagrem, lipu, kesten i cvjetni med Bilogore, i zadovoljan je prošlogodišnjim prinosom.

Što se tiče bolesti pčelinjih zajednica one nažalost ostaju bez obzira na dobre ili loše godine, a među njima je varoa koja se prati već godinama i utječe na velike gubitke u pčelinjim zajednicama. U našim krajevima je prisutna već 30 godina i osim što uništava pčelinje zajednice, kroz prenošenje virusa uzrokuje i naknadne štete.

– Postoji desetak odobrenih preparata za borbu protiv varoe, a njeno praćenje s obzirom na razvoj se ne smije propustiti tijekom cijele godine. Ovisni o praćenju i zaraženom broju treba pristupiti i tretiranju. Iako se prate zimski gubitci, nemamo točan podatak koliki je gubitak ova bolest uzrokovala, naveo je Jaroslav Vrbicky, dipl.ing.agr. iz Ministarstva poljoprivrede.

 • 2019_pcelarstvo_14
 • 2019-01-20_192335
 • 2019_pcelarstvo_3
 • 2019_pcelarstvo_20
 • 2019_pcelarstvo_22
 • 2019_pcelarstvo_25
 • 2019_pcelarstvo_31
 • 2019_pcelarstvo_35
 • 2019_pcelarstvo_38
 • 2019_pcelarstvo_42
 • 2019_pcelarstvo_46
 • 2019_pcelarstvo_18
 • 2019_pcelarstvo_27
 • 2019_pcelarstvo_35

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.