Crosst.hr

UNATOČ KORONA KRIZI Udruga OSIT i dalje provodi sve aktivnosti i vrijedno radi na projektima

SOKOLANA 20

Iako je ova 2020. godina specifična po mnogo čemu, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar hrabro se nosi sa svim njezinim izazovima. Tako su već s početkom korona krize u mjesecu travnju, sve svoje aktivnosti prilagodili režimu rada prema svim propisanim epidemiološkim mjerama. Kao pružatelji socijalnih usluga poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u mreži Ministarstva, bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar morala je prekinuti s radom. Međutim, to nije značio prekid sa članovima udruge, već naprotiv, samo prelazak na novi, inovativni način, putem društvenih mreža. Svaki dan, stručna ekipa u sastavu dva viša radna terapeuta, odgojitelj i kineziolog, osmišljavali su, pripremali i objavljivali razne kreativne sadržaje, radionice ili edukativne materijale sa domaćom zadaćom za naše članove. Uz pomoć članova obitelji, članovi udruge rješavali su zadatke kod kuće i slali povratne informacije kako je tko zadatak obavio.

–Moramo se pohvaliti da su naše radionice bile praćene i od šireg kruga ljudi, naših prijatelja i poznanika, ali i svih ostalih kojima su se svidjele naše ideje, naše radionice i zadaci. Za vrijeme „rada od kuće“, djelatnici su sami osigurali materijale i šivali platnene zaštitne maske za lice. Kada smo izradili dovoljan broj maskica, iste smo odvezli i poklonili svakom našem članu. Već znate da mi u udruzi dobar dio povrća proizvedemo sami u našem povrtnjaku, pa smo tako i ove godine, još u doba prvog vala korone, u pauzi između on-line radionica, pripremili zemlju, posadili i posijali razno povrće. Iako se nije čuo smjeh u našim prostorijama, radilo se naveliko, i zato danas i beremo plodove našeg rada, rekao je Mario Blaha, tajnik udruge OSIT Bjelovar.

Blaha je također kazao da prate razvoj korona situacije.

–To se i dogodilo sredinom mjeseca svibnja. Na opće veselje i zadovoljstvo započeli smo s radom, ali u specifičnim uvjetima. Na samom početku krenuli smo sa deset korisnika, pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Idući tjedan smo uveli još 5 korisnika, i tako smo postepenu uvodili korisnike, dok nismo došli do rada punim kapacitetom. Svaki dan smo razgovarali kako se moramo ponašati u novom „normalnom“ načinu rada, i evo do današnjeg dana svi smo zdravi i veseli, i dalje nosimo maskice, ne rukujemo se, ne grlimo se, držimo razmak u zatvorenom prostoru i najviše vremena provodimo na otvorenom, poručio je voditelj Udruge Mario Blaha.

Što se tiče rada Udruge OSIT, Blaha je naveo i projekte.

–Uz sve to navedeno, naravno da smo aktivno radili na pripremi i pisanju novih projekata, novih aktivnosti za naše članove. Tako smo se prijavili na otvoreni poziv grada Bjelovara, te smo im predali dva projekta namijenjenih za financiranje aktivnosti udruga od posebne važnosti za grad. Jednogodišnjim projektom pod nazivom „Zajedno možemo više“ planirali smo niz radno-okupacijske aktivnosti te radionica, u kojima bi povezali i uključili naše članove, osobe s intelektualnim teškoćama u život društvene zajednice grada. Projekt nam je odobren i sufinanciran u iznosu od 10.000,00 kuna. Također nam je odobren i drugi projekt pod nazivom „Igre bez granica“, sredstvima u iznosu od 5.000,00 kuna. Taj projekta predviđa organizaciju kulturno-sportskih aktivnosti na području grada, u kojima bi sudjelovale i druge udruge iz Republike Hrvatske. Osim prema gradu Bjelovaru, pripremili smo i aplicirali projektom prema javnom pozivu Bjelovarsko-bilogorske županije, pod nazivom „Za bolje sutra“. Navedenim projektom željeli bi skrenuti veću pažnju na osobe s ovim tipom invaliditeta, osobe s intelektualnim teškoćama, te povećati njihovu uključenost u aktivnosti županije. Rezultat tog natječaja još čekamo, ali nadamo se najboljem. Moramo napomenuti da je Udruga OSIT Bjelovar, JEDINA udruga u županiji, koja je u mreži pružatelja socijalnih usluga a u sastavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te pružamo uslugu poludnevni boravak, trajno, za deset osoba s područja županije, potvrdio je Blaha i dodao:

–Ponosni smo na još jedan projekat u kojemu je naša udruga partner. Naime, sa našim najboljim veslačima i udrugom ARGO Bjelovar, jednima od pobjednika Maratona lađa na Neretvi, napisali smo projekt pod nazivom „Veslajmo zajedno“. Ovim projektom skrenuli bi pažnju na veliki utjecaj i važnost bavljenja sportom, te utjecaj na opće psihofizičko stanje osoba s invaliditetom. Previđena je nabavka posebnih čamaca, prilagođenih osobama s invaliditetom, razne aktivnosti uz vodu, na vodi i u vodi. Poznato Vam je da je voda medij koji ima poseban utjecaj na cijeli organizam, a kad tu dodamo i komponentu druženja sa sportašima, stjecanja novih znanja, bavljenja tjelesnom aktivnošću, o pozitivnim utjecajima navedenog ne treba niti govoriti. I taj projekt je još na procjeni, ali držimo fige da nam bude odobren, ako ne ove, bar iduće godine.

Udruga ima još odobrenih projekata, među kojima je i projekt „Naš prozor u svijet“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 480.000,00 kuna kroz tri godine.

–Ipak, ono na što smo posebno ponosni, je projekt Trogodišnjeg pružanja socijalne usluge za 20 korisnika, osoba s intelektualnim teškoćama s područja grada i okolice, u vidu poludnevnog boravka. Navedeni projekt pod nazivom „Naš prozor u svijet“ je odobrio i financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 480.000,00 kuna kroz tri godine. Naglasili bi da smo ovim projektom osigurali dva radna mjesta i zaposlili dva stručnjaka iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, jednog višeg radnog terapeuta i jednog odgajatelja. Projektom osiguravamo uslugu prijevoza korisnika od kuće do udruge i povratak doma, kompletan topli obrok, svakodnevne radno-okupacijske aktivnosti, te sudjelovanje na raznim manifestacijama, jednodnevne ili višednevne izlete, ljetovanje i razne druge aktivnosti s ciljem prevencije institucionalizacije. Važnost projekta je i u tome, što ga mi provodimo već treći puta za redom, što govori da smo stručan, pouzdan i poželjan partner, koje je prepoznalo i Ministarstvo, kroz već dugi niz godina, rekao je voditelj udruge OSIT, Mario Blaha.

Na kraju je Blaha poručio da je to samo jedan dio njihovih aktivnosti, te da imaju projekte u kojima sudjeluju i koji su u najavi.

–Naravno, svaki dan mi pripremamo nešto novo i već Vam je poznato da od nas možete uvijek očekivati neko novo iznenađenje. I dalje redovno radimo u našem povrtnjaku, provodimo i izrađujemo razne kreativne radove, crtamo, čitamo i organiziramo proslave rođendana naših članova. Stvarno se trudimo pružiti našim članovima, našim prijateljima, najbolju moguću uslugu i za sada u tome u skladu sa mogućnostima i uspijevamo. Još samo kada bi nas lokalna uprava, Grad Bjelovar ili Bjelovarsko – bilogorska županija iznenadila, te nam pomogla u pronalasku adekvatnijeg prostora za sve ove naše aktivnosti i projekte, pa gdje bi nam bio kraj.
 • KORONA 13
 • KRASTAVCI 10
 • SOKOLANA 20
 • TENIS 7
 • KRPICE 14
 • KUĆICA 9
 • INFORM - 13
 • KORONA 5
 • ŠETNJA 1
 • ŠETNJA 12

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.