Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ulaganje u obrazovanje prioritet je Županije: Župan posjetio Centre izvrsnosti koji iznjedruju sve bolje rezultate učenika na državnim natjecanjima

2019 bjelovar info bjelovar centar izvrsnosti 10

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, sa suradnicima je u subotu 26. listopada obišao Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike. Bjelovarsko – bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj koja je 2014. pokrenula Centar izvrsnosti iz matematike. Iduće godine  s radom je počeo Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, zatim iz kemije, a od prošle školske godine učenici na ovaj način mogu stjecati dodatna znanja i iz informatike.

Župan je ovim povodom posjetio Tehničku školu Bjelovar, Gimnaziju Bjelovar, Medicinsku školu Bjelovar te Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar.

Ulaganje u obrazovanje, kada govorimo o našoj županiji je jedan od naših prioriteta. Po tome smo trenutno drugi u Hrvatskoj. Iz našega proračuna, svaka četvrta kuna ide u taj sektor. Jako puno radimo na stvaranju materijalnih uvjeta. Tu spada energetska obnova škola, i gradnja novih škola. Ipak, ono najvažnije je ulaganje u znanje, konkretnije u mentore, profesore, učitelje i učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici tako 22 subote u godini dolaze u Centre izvrsnosti kako bi poboljšali svoje znanje. Veseli me što su to učenici iz svih djelova županije. Realizirali smo prijevoz i prehranu kako bi učenici imali zadovoljene sve potrebe. Svi programi se odvijaju na temelju dobrovoljnosti, rekao je župan Damir Bajs.

Svi Centri izvrsnosti pokrenuti su u suradnji sa školama, a ono što najviše veseli je interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja znanja koji je i više nego dobar baš kao i sve bolji rezultati koje učenici postižu na natjecanjima. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo jer populariziranjem matematike, engleskog jezika, kemije i informatike omogućuje se kvalitetnije i brže napredovanje učenika iz navedenih predmeta.

Ove godine imamo stotinjak učenika. Učenike potičemo da dolaze jer smatramo da je ovo područje dokazano najbolnija točka. Želimo učenike potaknuti da zavole kemiju, prirodu, društvene predmete te da ih u budućnosti studiraju kako bi pojačali kadar u tom području, pojasnila je Biljana Balenović, voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije.

Centar izvrsnosti iz matematike djeluje šestu godinu zaredom i na to smo jako ponosni. Većina učenika koji su prije bili polaznici, s radom nastavljaju i dalje. Imamo tako učenike koji centar pohađaju punih šest godina. Ove godine imamo 89 polaznika, od čega 48 osnovnoškolaca. Osobno sam jako zadovoljna i zadovoljstvo vidim i kod učenika. Od naših polaznika 70 posto je onih koji su bili pozvani na županijsko natjecanje iz matematike. Na državnom natjecanju sudjelovalo je dvoje naših učenika, 20 njih na ekipnom međužupanijskom natjecanju te 12 na ekipnom državnom natjecanju, rekla je Blanka Iličić, voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike.

Ove godine ponovno imamo veliki broj prijavljenih učenika. Ta brojka se kreće oko 130. Održali smo testiranje, kako bismo mogli oformiti grupe prema pedagoškim standardima. Trenutno su 102 polaznika, podjeljenja u četiri grupe. Od toga je 80 i nešto učenika „nastavljača“. Nama mentorima je to svakako potvrda da radimo kvalitetno. Učenici nam govore da se ovdje pune pozitivnom energijom jer su okruženi osobama koji razmišljaju slično kao oni. Natjecanje iz engleskog jezika provodi se samo u osmom razredu osnovne, te u drugom i u četvrtom razredu srednje škole. Nije nam se još dogodilo da učenik koji pohađa Centar nije došao do županijske razine natjecanja, a nekoliko naših polaznika se plasiralo i na državnu razinu, otkrila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrnosti iz engleskog jezika.

Ovo je druga godina kako djeluje Centar izvrsnosti iz informatike i trenutno bilježimo desetak učenika više nego lani. Ukupno imamo 57 polaznika. Imamo i jednog predavača više, koji će se detaljnije postvetiti programiranju. Riječ je o Mateju Ferenčeviću, mladom programeru koji je među najboljima u Hrvatskoj. Zanimljivo je istaknuti da Matej piše zadatke za državnu razinu natjecanja iz programiranja. Također je i autor evaluatora kojim se ti zadaci vrednuju. Izeuzetno nam je drago da se uključio u rad našeg tima. U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji na godinu stasa između 10 do 15 programera. Naše polaznike izuzetno motivira znanje, rekao je voditelj Centra izvrsnosti iz informatike Nikola Mihočka.

Veliko zadovoljstvo zbog rada s mentorima i usvojenog novog znanja, ne kriju ni učenici koji, kako sami kažu jedva čekaju subote koje su rezervirane za odlazak u Centre izvrsnosti, učenje, druženje, rješavanje zadataka.

Za danas smo pripremili pokuse i tako prezentirali sve što smo naučili. Koristili smo menzuru, kalijev jodid, boje za hranu, deterdžent za stvaranje pjene i desetpostotni vodikov peroksid. Kombinacijom smo dobili tzv. slonovu pastu u boji, koja je prošla kroz menzuru. U Centar sam krenula sasvim slučajno, mislila sam da ću odustati, no jako mi je zanimljivo i korisno, rekla je Jelena Nekvapil, učenica Medicinske škole u Bjelovaru i polaznica Centra izvrsnosti iz kemije.

Prvo mi se činilo i naporno subotama dolaziti ovdje, no probao sam jer su mi prijatelji govorili kako je zanimljivo i korisno. Najbolje mi je što kroz druženje i razgovor naučimo puno toga. Bio sam na županijskom i međunarodnom natjecanju na kojem sam osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj, pojasnio je Karlo Lučan, učenik Gimnazije Daruvar i polaznik Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Sada trenutno učimo napredno programiranje za koje znam da će mi kasnije u životu itekako trebati. Zbog toga dolazim u Centar izvrsnosti, rekao je Petar Bajsić, učenik osmog razreda II. osnovne škole iz Bjelovara i polazik Centra za izvrsnost iz informatike.

 


 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_8
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_10
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_25
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_27
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_29
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_30
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_31
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_33
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_35
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_36
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_37
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_40
 • 2019_bjelovar-_info_bjelovar_centar_izvrsnosti_48

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.