19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ukrajinsko izaslanstvo u posjeti Hrvatskoj obišlo Spomen područje Barutana u Bjelovaru

2017 3 ukrajina potroasaci 1223

U sklopu programa razvojne suradnje i humanitarne pomoći Republici Ukrajini, Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je edukativni hrvatsko-ukrajinski seminar za grupu ukrajinskih psihologa i psihijatara

U sklopu programa razvojne suradnje i humanitarne pomoći Republici Ukrajini, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u razdoblju od 12. do 18. ožujka 2017., organiziralo je edukativni hrvatsko-ukrajinski seminar za grupu ukrajinskih psihologa i psihijatara pod nazivom „Hrvatsko iskustvo u radu s braniteljima i stradalnicima rata“.

Dio seminara održan je u Bjelovaru na Spomen području Barutana, u četvrtak 16. ožujka. Ukrajinsko izaslanstvo u pratnji predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja dočekao je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik sa svojim suradnicima i sa članovima Udruge „Hrvatska pomaže“.

Prije početka seminara, gradonačelnik je pozdravio goste i kratko ih upoznao s gradom Bjelovarom i mjestom gdje se nalaze, na kojem je 1991. godine poginulo 11 branitelja kada je oficir JNA digao u zrak vojno skladište na „Barutani“.

Više o svemu, vezano za edukativni hrvatsko-ukrajinski seminar govorio je Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i hrvatski general.

– Na seminaru su psiholozi i psihijatri ukrajinskih oružanih snaga. Riječ je o edukativnom seminaru i prenošenju naših iskustava o brizi za stradalnike Domovinskoga rata i brizi za naše branitelje. Što se tiče pomoći, angažirali smo sve one koji mogu prenijeti naša iskustva, što se događalo kod nas, a sada se događa kod njih. Ovo je treća godina da oni imaju oružani sukob. Mi smo sve to proživjeli i naučili na svojim greškama i ta iskustva prenosimo na njih kroz ministarstvo naših branitelja. Krenulo je to kroz zakonske okvire, kroz način na koji mi brinemo o stradalnicima, o veteranima u udrugama i kroz sve što se razvijalo kod nas. Mi ih želimo uputiti da ne pogriješe kao što smo mi griješili u početcima. Tako je ovaj edukativni seminar počeo u Zagrebu u Ministarstvu branitelja. Ukazali smo im kako je nastalo Ministarstvo branitelja, kako je provodilo programe i kako se brinulo o braniteljima i invalidima. Drugi dan su bili na KBC-u u Zagrebu u našem Nacionalnom centru za psiho-traumu, na Jankomiru na psihijatriji i s Udrugom oboljelih od PTSP-a. U sklopu seminara, u Udruzi specijalne policije održana je prezentacija od strane naših hrvatskih ratnih vojnih invalida. Danas su ovdje u Bjelovaru i govorit ćemo im o našim iskustvima, a nakon toga odlaze i u Lipik u Dom veterana gdje ćemo im pokazati na koji način pokušavamo i dalje skrbiti o našim veteranima. Sutra će biti u Gradu Vukovaru, a nakon toga u Osijeku gdje će više saznati o minskim poljima, rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i dodao da je u izaslanstvu 11 psihologa i 3 psihijatra.

Sudionica seminara, Natalija Malenovska rekla je da se grupa nalazi u Hrvatskoj već četvrti dan.

– Mi smo rekli svoja iskustva i htjeli bismo čuti i vaša, da možemo usporediti i da možemo primijeniti vaše iskustvo u sadašnjoj situaciji u kojoj se nalazi Ukrajina. Htjela bi naglasiti da narod u Hrvatskoj i naš narod imaju jako puno zajedničkog. Imamo zajedničku povijest, ali imamo i sličnosti u ovom ratu koji ste vi preživjeli 91. – 95. godine i u ratu koji je sada u Ukrajini. Kod nas se vodi rat dvadeset godina nakon vašeg rata. Stoga je iskustvo vaših kolega neizmjerno i htjeli bismo ta iskustva i metode primijeniti kod nas i nadam se da će to biti pozitivno. Hrvatska država se jako potrudila oko branitelja, od nastavka života branitelja nakon rata, zapošljavanja, invalidske mirovine, ali i mnogih drugih detalja. Sada se u Ukrajini razmatraju i provode zakoni što se tiče branitelja. Imamo pozitivno iskustvo koje smo vidjeli u ovih par dana i htjela bi pohvaliti Hrvatsku državu zbog brige za branitelje. Na kraju se želim zahvaliti hrvatskom narodu, zato što ste tako otvoreni i što ste nas rado primili otvorenog srca. Toliko ste nam pomogli. Puno vam hvala od srca, rekla je Natalija Malenovska jedna od sudionica ovog edukativnog seminara.

Slične objave