Crosst.hr

Udruge umirovljenika aktivne u osmišljavanju kreativnih programa: Župan Bajs potpisao ugovor o dodjeli sredstava s Maticom umirovljenika BBŽ-a

2018 matica umirovljenikabbz 11

Župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Held, u petak 14. prosinca potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije Matici umirovljenika BBŽ-a. Ugovor je potpisan u prostoru Matice umirovljenika BBŽ, a prisustvovala mu je i Zdenka Čuhnil, članica Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske.

Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije koji je išao prema umirovljeničkim Udrugama i Maticama, a vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte i dobila financijska sredstva od 124 tisuće kune. Inače, na županijski Javni poziv javilo se 25 umirovljeničkih udruga s područja Županije, koje su putem svojih projekata ostvarile financijsku potporu.

Župan Bajs poručio je kako će se obnoviti županijski Dom umirovljenika.

– Potpisom ovog ugovora ćemo riješiti javni natječaj iz 2018. godine. Naime, Bjelovarsko- bilogorska županija sada već šestu godinu za redom podupire naše sugrađane treće životne dobi kroz sredstva koja se kroz javni natječaj dodjeljuju službama koje zastupaju umirovljenike. To je većinom Matica umirovljenika, ali ne nužno samo oni, već postoje i druge udruge. U 2018 ćemo ukupno isplatiti oko milijun kuna potpore umirovljeničkim udrugama; prvenstveno preko javnih natječaja, ali i na druge načine. Veseli me probuđena aktivnost svih udruga koje zastupaju umirovljenike. U tih milijun kuna ulazi i mogućnost da umirovljenička populacija bude aktivna u nizu sfera. Kada govorimo o potpisu ugovora, on vrijedi 124 tisuće i 400 kuna, on je temeljem prijave Matice umirovljenika naše županije Treća dob, zlatna dob, kojom se zapravo podupiru aktivnosti vezane uz sport, kulturu, a čak i uz turizam. Mislim da u 6 godina možemo reći da su udruge podigle svoju aktivnost, da su programi sve bolji i bolji, a kada govorimo o opravdavanju sredstava i s Maticom i s drugim udrugama nikad nema problema; sva dobivena sredstva upotrijebe u dobre svrhe. Također očekujemo i niz drugih stvari vezanih uz umirovljenike. Iduće godine će i naš Dom za umirovljenike ući u kompletnu obnovu, vrijednu preko desetak milijuna kuna. Očekujemo nastavak dobre suradnje i u 2019. godini u kojoj smo već odobrili preko milijun kuna potpore za umirovljeničke udruge, napomenuo je Bajs.  

Predsjednik Matice umirovljenika BBŽ-a Željko Held iskazao je zadovoljstvo suradnjom Matice i Županije.

2018 matica umirovljenikabbz 7

– Sretni smo, ponosni i vrlo zadovoljni sa suradnjom sa županom.  Ponajviše zbog sredstava koja nam daje i stručne pomoći u našim aktivnostima. Prije dva dana smo imali redovnu izvještajnu skupštinu gdje sam zapravo vidio da 90 posto sredstava od kojih mi živimo dolazi iz Županije i zapravo nam ta sredstva omogućuju bavljenje svime onime što je župan napomenuo. Imamo aktivnosti u sportu, kulturi, turizmu. Sve to smo imali i ranije, ali u puno manjem obujmu. Zahvaljujući ovoj suradnji koja se događa već šestu godinu za redom, naši umirovljenici su živnuli, putuju diljem Hrvatske, družimo se u svojim prostorima u malim, općinskim i gradskim Maticama. Održavamo sve naše sportske susrete, kako županijske tako i međužupanijske, imamo 12 pjevačkih zborova; pjevamo na svim značajnijim manifestacijama naših gradova, županije, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Prijašnjih godina su ti zborovi također postojali, ali nije bilo sredstava da mogu otići pjevati ni do Bjelovara, a kamo li u Zabok, Zagreb ili u Dalmaciju. Danas to možemo uspješno ostvariti i možemo tim ljudima treće životne dobi osigurati barem malo veselja, rekao je Held te je opisao kojim aktivnostima se članovi Matice bave.  

– Osim ovih aktivnosti imamo i one edukativne naravi; ljudi se opismenjuju na kompjuterima, imamo edukacije, a to im je omogućeno zahvaljujući ovom novcu. Iako je kraj godine i tek krajem godine potpisujemo, mogu napomenuti da smo imali odličnu suradnju, kad je zatrebalo novca, Županija je uskočila. Nismo dužni nikome, redovito plaćamo struju; svi naši računi su u redu. Ovim putem velika zahvala županu i njegovim suradnicima na dosadašnjoj suradnji i izražavam nadu da ćemo i nadalje surađivati na ovakav, pa i bolji način. Zanimljivo je napomenuti nadasve simpatičnu činjenicu; kako je od početka trajanja informatičkih radionica, gdje su se umirovljenici između ostalog bavili i društvenim mrežama, porastao broj brakova među tom dobnom skupinom. Naime, u samom Grubišnom Polju je nakon završetka tečaja sklopljeno 6 ili 7 brakova između umirovljenika.

Željko Held je također opisao situaciju sa sastanka izvršnog odbora Matice umirovljenika, gdje su neki članovi bili zbunjeni poslovanjem bjelovarske Matice.

– Napomenuo bih još da sam član Matice, odnosno izvršnog odbora MUH-a i na našim sastancima, gdje su predsjednici županijskih Matica diljem Hrvatske, koji stalno ističu našu suradnju sa Županijom, čak je došlo i do nekih nejasnoća kada nas je predsjednica Matice pitala možemo li platiti održavanje pjevačkih zborova na republičkoj razini; rekao sam da naravno da možemo, ali da ćemo se morati obratiti Županiji za sufinanciranje. To im nije bilo jasno, te kad sam im objasnio da se ustvari radi o javnom pozivu, da se naše općinske i gradske Matice svaka osobno javlja s određenim projektima, i na taj način ostvarujemo sredstva. To nije način da sve ono što je dobro kod nas ne prepisujemo diljem Hrvatske i da ostale Matice u drugim županijama tako participiraju u svojim mjestima. U Republici Hrvatskoj smo apsolutno na prvom mjestu po novcu kojeg povlačimo iz Županije i zato kažem veliko, veliko hvala, istaknuo je Held.  

Iz Matice poručuju kako svoja sredstva koriste na usluge u županijskim ustanovama, kao što su primjerice Daruvarske toplice, a Zdenka Čuhnil pojasnila na što se fokusiraju kada putuju nešto dalje.

– Više Matica pokušava organizirati edukativna putovanja; recimo putovanje u Mađarsku do Sigeta – povezati područje turskih zbivanja s Nikolom Šubićem Zrinskim, sa Sulejmanom. Ili pak otići putevima našeg iseljeništva, dati podršku manjinama. I po Hrvatskoj se nađu prostori gdje uvijek možete imati sat povijesti –  mi iskoristimo naše profesore povijesti koji održe sat recimo u autobusu –  kada dođemo tamo znamo zbog čega smo došli i mislim da je to dobro povezati s onime; narod koji ne poznaje svoju povijest ponavaljti će greške, a mi to ne želimo, kazala je Čuhnil.  

 • 2018_matica_umirovljenikabbz_3
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_5
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_7
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_9
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_11
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_12
 • 2018_matica_umirovljenikabbz_17

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.