Crosst.hr

Udruga slijepih Bjelovar obilježila Međunarodni dan bijelog štapa – Slijepe i slabovidne osobe teško mogu pronaći posao

2020 10 16 udrugaslijepih 1

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, u četvrtak 15. listopada u velikoj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije održana je tiskovna konferencija u organizaciji Udruge slijepih Bjelovar. Ovim putem, članovi udruge prenijeli su strateške prioritete, točnije probleme slijepih osoba sadržane u Promemoriji Hrvatskog saveza slijepih kako bi poslali jasnu poruku donositeljima odluka, ali i samoj javnosti.

 Nažalost, inkluzivnog dodatka za slijepe još uvijek nema i ta se priča vrti posljednjih 20 godina. Održani su brojni sastanci, data su obećanja, no izvršenja nema. Mislim da ga tako skoro neće ni biti. Slijepe osobe su uspjele dobiti jedino osobnu invalidninu. Mi se također zalažemo da se kod inkluzivnog dodatka ne gleda imovinski cenzus, kako je to kod invalidnine. Podsjećam da mi imamo veliku podršku od strane Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, no država opet zakazuje u donošenju bitnih odluka. Zapošljavanje slabovidnih i slijepih osoba je slijedeći problem. U jednom trenutku sam se javio skoro svim ustanovama na području grada, za koje znamo da su u mogućnosti zaposliti slijepu osobu. Vjerujte mi, dobili smo dva i to negativna odgovora, dok nam ostali nisu niti odgovorili na mailove. U Bjelovaru imamo samo tri slijepe osobe koje su zapošljive i za njih ne možemo pronaći radno mjesto. Na području cijele naše županije rade samo dvije osobe, jedna u tvrtki Zdenka, a druga u Grubišnom Polju u Gradskoj upravi na centrali, rekao je predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić.

Bjelovarska udruga broji 150 članova, od kojih je većina potpuno slijepa. Član udruge ne može biti osoba koja ima veći ostatak vida veći od pet posto. Prema riječima predsjednika udruge, slijepe osobe u Hrvatskoj žive dosta teško. Primanja su mala, između 420 i 600 kuna doplatka. Udruga stoga redovito prijavljuje i provodi projekte, kako bi svojim članovima na taj način osigurala videćeg pratitelja te dodatno pomogla kroz pružanje ostalih usluga. Iz tih razloga vodstvo udruge zalaže se za isplatu inkluzivnog dodatka u iznosu između četiri i pet tisuća kuna po osobi, na razini cijele države. Slijepe osobe u Hrvatskoj u većini slučajeva žive sa ostalim članovima obitelji, upravo iz razloga što nemaju velika primanja. Dio slijepih prima jako male mirovine, neki samo doplatak od svega par stotina kuna, dok radno sposobne slijepe i slabovidne osobe teško, gotovo nikako ne mogu pronaći posao.

2020 10 16 udrugaslijepih 41

Prije dosta godina, Bjelovar je u Hrvatskoj bio u samom vrhu po zapošljavanju slijepih, dok danas nemate niti jednu centralu u kojoj radi slijepa osoba. Centrale su ukinute ili su prebačene na informacije, odnosno porte. U vrijeme kada sam ja bio predsjednik udruge, radilo je oko 13 ljudi koji su danas u mirovini. Danas doslovno nigdje nikoga ne uspijevamo zaposliti, a imamo ljude sa završenim visokim školama. Primjerice, u Zagrebu imamo slabovidnu osobu koja radi kao savjetnik na Ustavnom sudu RH. Mi zaista puno govorimo o problematici zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, no u današnje vrijeme je sve manje razumijevanja. Kako smo prije u Bjelovaru imali zaposlene sve naše ljude, morali smo dodatnu radnu snagu povlačiti sa područja Pakraca, Grubišnog Polja, pa i Zagreba. Znači, sa ljudima iz drugih gradova smo popunjavali slobodna radna mjesta. Današnja situacija je jako tužna. Isto tako, tko preda zahtjev za osobnu invalidninu i na nju ostvari pravo, mora se odreći tuđe pomoći i njege, poručio je potpredsjednik Udruge slijepih Marijan Medica.

2020 10 16 udrugaslijepih 57

 Osobno podržavam inicijativu vezanu za isplatu inkluzivnog dodatka i vrlo rado ću se priključiti. Uz pomoć naših saborskih zastupnika ćemo pokušati da se taj dio čim prije odradi od strane Vlade RH. U Županiji ćemo napraviti zajednički sastanak i vidjeti što po tom pitanju svi zajedno možemo učiniti. Brojke pokazuju da danas u svijetu imamo pet slijepih osoba na tisuću stanovnika, što je vrlo zabrinjavajuće. U Hrvatskoj je registrirano 4 217 osoba, što je također velika brojka. Učinit ćemo sve kako bi se tri radno sposobne slijepe osobe zaposlile na adekvatna radna mjesta. Mi moramo biti uz vas i pomoći koliko god možemo, kratko je istaknuo zamjenik bjelovarskog župana Neven Alić.

2020 10 16 udrugaslijepih 62

 

 Ne veseli mi činjenica da nigdje u Bjelovaru nemamo tri radna mjesta za slijepe osobe i o tome moramo govoriti u javnosti. Svi skupa moramo uvidjeti kakvi se problemi događaju u našem društvu. Nažalost, neke akcije i događaje vezane za oftalmologiju ove godine nismo mogli odraditi zbog pandemije koronavirusa. U Gradu Bjelovaru ću potaknuti pristup rješavanju problema zapošljavanja slijepih osoba. Što se tiče visine primanja o kojima se danas govorilo, to su strašno mali iznosi. Slijepe i slabovidne osobe zaslužuju dostojan život, sa što manje briga i problema vezanih za egzistenciju. Grad Bjelovar će uvijek stati uz slijepe, pružiti im potporu i s njima surađivati, rekla je zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec. 

2020 10 16 udrugaslijepih 75

 Odjel oftalmologije Opće bolnice Bjelovar dugi niz godina odlično surađuje sa vodstvom Udruge slijepih Bjelovar, kao i ostalim članovima. Tu smo jedni za druge i uvijek stojimo na raspolaganju. Oftalmolozi svakodnevno vrijedno rade u procesima liječenja očnih bolesti i prevencije te kroz provedbu programa putem kojih pokušavamo spriječiti pojavu bolesti. Poznat je naš „Tjedan oftalmologije“ kojim se svake godine priključujemo obilježavanju Svjetskog tjedna bolesti glaukoma koji je veliki problem i uzrok sljepoće u cijelom svijetu, pojasnila je dr. med. spec. Sandra Vokurka Topljak.
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_1
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_11
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_31
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_44
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_51
 • 2020_10_16_udrugaslijepih_52

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.