19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Udruga Palčići donirala rodilištu OB Bjelovar opremu u vrijednosti 137.220,44 kuna

2017 3 ginekologija 22

Rodilište OB Bjelovar dobilo je dva nova uređaja: GE Giraffe inkubator i Fototerapijske posteljice

Sredinom ožujka 2012. godine pokrenuta je nacionalna humanitarna akcija “Palčić gore!” za prihvaćanje donacija Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” u koju se uključila i Opća bolnica Bjelovar – odjel ginekologije. Cilj akcije je bio nabavka opreme koja je potrebna u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Akcija je prošla uspješno i Opća bolnica Bjelovar, točnije njezin odjel rodilišta dobio je dva nova uređaja: GE Giraffe inkubator i Fototerapijske posteljice u vrijednosti od 137.220,44 kune.

Opremu je uručila predsjednica Udruge Palčići Željka Vučko u petak, 17. ožujka, djelatnicima rodilišta Opće bolnice Bjelovar. Riječ je o humanitarnoj Udruzi osnovanoj prije 7 godina od strane male skupine roditelja entuzijasta koji su svojim trudom i radom probijali sve zakone, razne inspekcije, nadzore i gomile papira, a sve sa ciljem da pomognu roditeljima koji prolaze trnoviti put. Kako je teško doći do cilja i vidjeti sretna lica doktora, sestara i roditelja rekla je predsjednica Udruge Željka Vučko prigodom uručenja nove opreme rodilištu Opće bolnice Bjelovar.
– Drago mi je da sam ovdje i da je ova oprema stigla u vaše rodilište. Vi ste šećer na kraju i 28. bolnica koja je u sklopu ove humanitarne akcije “Palčić gore!” primila uređaje za koje ste iskazali potrebu. Akcija je počela 2012. godine i tada se prijavilo 30 bolnica, rekla je predsjednica Vučko i dodala da u njihovoj Udruzi volontiraju roditelji koji su i sami imali prijevremeno rođenu djecu i koji su se suočili s problematikom nedostatka opreme u bolnicama.
– Divim se medicinskom osoblju na improvizaciji u svojim borbama za život i zdravlje naše djece. Stoga smo i mi roditelji odlučili pokrenuti jednu takvu akciju i zacrtali smo si cilj od 30 bolnica kojima ćemo pomoći. Vrijeme nismo zacrtali, ali smo bili uporni i obećali smo svim našim palčićima da nećemo stati, naglasila je Željka Vučko suzdržavajući suze i nastavila da će 21. ožujka biti pet godina od početka humanitarne akcije.
– Na godišnjicu Udruge Palčići uručit ćemo još dvije donacije, kliničkom centru Sestre milosrdnice i klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Time smo ispunile svoj cilj. Trideset bolnica u pet godina i prikupljenih 5 milijuna i 110 tisuća kuna. Donirale smo ukupno 5 milijuna i 225 tisuća kuna što je više od prikupljenog, naglasila je Vučko i dodala da su jedna od Udruga u Hrvatskoj koja se može ponositi svojim radom i koja s ponosom može reći da je svaka lipa uplaćena na račun za posebne namjene i donacije Udruge Palčić gore utrošena isključivo za kupnju uređaja.
– Nije se trošilo ni za putne troškove, ni za plaće. Mi smo šačica roditelja volontera koji su hodali od firme do firme, molili za novac i tražili načina da dođemo do sredstava kako bi postigli svoj cilj za bolje sutra svih naših palčića, ali i druge novorođenčadi kojima je potrebna pojačana skrb, rekla je na kraju predsjednica Udruge Palčići Željka Vučko i zahvalila se Općoj bolnici Bjelovar na prijemu i svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

Tisuću puta hvala rekao je voditelj odjela, doktor Tibor Toth naglasivši da je ovo sretan dan za njih.
– Hvala vam na ovoj izuzetnoj donaciji. Ne znam što bih rekao, da tako mala Udruga radi i čini tako veliku stvar, pomaže nama državnim bolnicama u rješavanju jednog strašno važnog problema, a to je problem nedonoščadi. Od ukupno rođene djece, oko 10 posto je prijevremeno rođene djece kojima je potrebna velika pažnja i skrb. Ova donacija nam pomaže upravo tome, rekao je doktor Toth i još jedanput se od srca zahvalio predsjednici i Udruzi Palčići.

Doktor je također istaknuo da nema načina da se oduže Udruzi, ali će ovaj sretan dan obilježiti uručenjem zahvalnice predsjednici Udruge Palčići u ime svih djelatnika odjela i u ime svih roditelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruzi Palčići i predsjednici Željki Vučko zahvalila je i doktorica Marija Hiđa-Čohar, specijalist pedijatrije u Općoj bolnici Bjelovar.
– Od srca se zahvaljujem gospođi Željki Vučko i njezinoj Udruzi koja nam je donirala ovu izuzetno vrijednu i izuzetno skupu opremu koja će nam višestruko koristiti. Ova oprema će biti prvenstveno za prijevremeno rođenu djecu, ali i za bolesnu djecu koja su rođena na vrijeme, ali imaju potrebu za pojačanom skrbi i njegom. Ovo je za nas velika donacija i ne možemo opisati koliko smo sretni i zapravo ne znamo kako da se zahvalimo Udruzi Palčić, rekla je doktorica Marija Hiđa-Čohar i dodala da se nisu susreli s tako nečim i da su jako sretni što imaju gospođu Željku Vučko koja je veliki humanitarac, ali i profesionalac.
– U Općoj bolnici Bjelovar imamo oko 10 do 12 posto djece koja zahtijevaju takvu aparaturu za pomoć i njegu. Što se tiče opreme, imamo inkubatore iz 1994. godine i jedan noviji te jedan transportni koji je bolnica kupila prije 4-5 godina. Oprema još uvijek radi jer ju redovno servisiramo, ali nažalost za većinu opreme nema više dijelova. Ako se pokvari više se ne može popraviti. Stoga je ova oprema stigla na vrijeme i stoga veliko hvala Željki i njezinoj Udruzi, rekla je doktorica Marija Hiđa-Čohar.

Prigodom uručenja opreme, Željka Vučko je kazala i to da je na svu opremu plaćen PDV-e državi u iznosu od 1.200.000,00 kuna. – Nažalost, država se nije odrekla PDV-a u humanitarne svrhe, a za taj novac se moglo kupiti 12 inkubatora, naglasila je Vučko.

Slične objave