Crosst.hr

Udruga Impress iz Daruvara uspješno provodi čak dva Erasmus+ projekta za mlade

gender equality22

Članovi udruge Impress ne čekaju pozitivne promjene i prilike, oni ih stvaraju!

Kroz zadnja tri mjeseca udruga Impress iz Daruvara uspješno provodi čak dva Erasmus+ projekta za mlade. Nakon što su u listopadu prošle godine uspješno organizirali Erasmus+ projekt ‘Freedom of expression: speak free but speak no hate’, članice i članovi Udruge Impress iz Daruvara hrabro su nastavili promovirati Erasmus+ svijet u Daruvaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i Hrvatskoj.

Upravo su temeljem tih projekata mladi Impressovci donijeli svoje novogodišnje odluke, a središtu su im ljudska prava. Rodna ravnopravnost je ljudsko pravo. Kada imamo društvo u kojem postoje jednake mogućnosti za svaku osobu bez obzira na njen rodni identitet, možemo reći da imamo zajednicu koja će napredovati kulturološki, politički, ekonomski i socijalno te će svaka osoba moći uživati u koristima i dobrobitima napretka te zajednice.

Glavna aktivnost projekta ‘Gender Equality Starts Now’ odvijala se u studenom te je okupila mlade iz 7 različitih zemalja (Armenija, Hrvatska, Gruzija, Litva, Rumunjska, Turska i Ukrajina), a kao svoj cilj imala je problematiku rodne ravnopravnosti. Kroz 7 dana radionica i neformalne edukacije sudionici/e ovog projekta upoznali su se s ključnim pojmovima ove tematike. Glavni cilj projekta je bio rasprava o problemima rodne ne-ravnopravnosti, njegovo bolje shvaćanje, jačanje partnerstva između organizacija te razvijanje budućih projektnih ideja iz područja rodne ravnopravnosti.

Osim što su se imali prilike susresti sa stanovnicima i mladima iz Daruvara, posebni gost ovog projekta je bio predstavnik pravo-braniteljice za Ravnopravnost spolova RH Nebojša Paunović koji je u dvosatnom predavanju sudionicima projekta objasnio primjere dobre prakse, način rada njihovog Ureda, te neke od slučajeva s kojima su se susreli u svom dosadašnjem radu.

Erasmus+ projekti iz područja mobilnosti mladih i osoba koje rade s mladima za svoj cilj imaju jačanje svijesti, sposobnosti i vještina sudionika projekata kako bi oni kada se vrate u svoje organizacije po završetku projekta mogli podijeliti svoja stečena znanja te time ojačati kapacitet svoje organizacije.

Iako su se sudionici/ce projekta vratili u svoje organizacije, ovaj projekt se nastavlja, u sedam različitih zemalja mladi provode i šire rezultate ovog projekta te time doprinose shvaćanju i važnosti rodne ravnopravnosti za svakog od nas, ali i cijelo društvo.

Sudionicima projekta ‘Gender Equality Starts Now’ tijekom tjedan dana boravka u Hrvatskoj od tima trenera/ica i organizatora/ica dobili su edukacijsku podršku, naučili važnu lekciju da je rodna ravnopravnost ljudsko pravo te su sada spremni i nadahnuti u svojim zajednicama i organizacijama djelovati kao pokretači/ce pozitivnih promjena. No ne samo one vanjske promjene koje vidljivo susrećemo u svakodnevnom životu nego i promjene koje se odnose na osvještavanje onih najsofisticiranijih prepreka koje se često nalaze pred pripadnicima različitog roda ne stavljajući ih u istu poziciju kao I druge.

Neka poruka ovog projekta bude inspiracija za druge da se aktivno uključe u shvaćanje važnosti rodne ravnopravnosti za naše društvo, te neka to bude i Vaša novogodišnja odluka.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.