26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Učiteljice i pedagoginje Češke osnovne škole iz Končanice boravile u Češkoj

ceDSC 4069

Zainteresirane učiteljice i pedagoginja iz Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice prošli su tjedan boravile u češkom gradu Smržovka, od 24.-29. srpnja .2016. na petodnevnom seminaru na temu logopedijske prevencije.

Edukacija se održala u organizaciji i uz pokroviteljstvo gospodina Ive Rašina, ravnatelja češke organizacije usmjerene na osobni razvoj, profesionalno i cjeloživotno učenje; “Služby a školení MB“ iz Mlade Boleslav.

Edukacija se organizirala kao nastavak suradnje koja je počela u siječnju ove godine kada su u Daruvaru, na poziv Bjelovarsko- bilogorske županije a u suradnji sa Pragom 15, boravile dvije logopedice iz Češke koje su radile sa djecom u češkim dječjim vrtićima i školama.

Polaznice tečaja su se upoznale sa osnovama logopedijske prevencije; naučile kako prepoznati i prevenirati moguće nepravilnosti, napraviti provjeru komunikacijskih sposobnosti, na koji način razvijati potrebnu motoriku i održavati glasovnu higijenu kod djece. Naučile su razne tehnike, igre i vježbe za ispravno izgovaranje glasova, na koji način surađivati sa djecom, roditeljima i ostalim stručnjacima sa kojima je potrebno surađivati na području razvoja komunikacijskih vještina.
Osim toga, polaznice su dobile preporuku za dodatnu literaturu, didaktičku opremu, računalne aplikacije i tečajeve koji im mogu pomoći u daljnjem osobnom usavršavanju, praksu te razvijanje komunikacijskih sposobnosti i radnih navika djece.

Sa učiteljicama je u posjet Češkoj otputovala i zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine, Tanja Novotni Golubić s ciljem dogovora o daljnjim oblicima suradnje.
Zamjenica župana Tanja Novotni Golubić je službeno posjetila Prag 15, na poziv gradonačelnika Milana Wenzla. Na službenom susretu sa gradonačelnikom Wenzelom i njegovim zamjenicima Jitkom Kolařovom Knokautovom i Václavom Bilekom, razgovarali su o mogućim oblicima buduće suradnje Praga 15 i češkom manjinom u Hrvatskoj. Područja o kojima su razgovarali su kultura ( folklor, izložbe, udruge), školstvo ( unaprjeđenje jezičnih vještina, logopedija, prometna sigurnost, glazbena kultura, edukacija seniora, učenički kampovi … ), gospodarstvo ( pomoć kod pronalaženja potencijalnih investitora), vatrogastvo, prekogranična suradnja i EU projekti.

Hrvatska delegacija posjetila je i osnovnu školu Smržovka te se upoznala sa glavnim turističkim atrakcijama Liberecke regije.

Tekst i foto: bbz.hr

Slične objave