Crosst.hr

U Županiji organiziran prijem za medicinske sestre i tehničare povodom Međunarodnog dana sestrinstva

2018 medsestre 30

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima upriličio je prijem za medicinske sestre i tehničare, u petak 11. svibnja. Na prijemu su bili: Hrvoje Pokos, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar, Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar, Sendi Slamek, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Želimir Bertić, predsjednik Lige borbe protiv raka BBŽ i Đurđica Pavičić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele – začetnice modernog sestrinstva. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu.

Poruka Međunarodnog sestrinskog vijeća jest podizati svijest o važnosti promatranja zdravlja kao temeljnog ljudskog prava, prvenstveno unutar sestrinske profesije, a zatim i u zajednici, u državnim tijelima te ostalim sudionicima u donošenju odluka. Međunarodno sestrinsko vijeće zagovara dostupnost zdravstvene njege svima, bez obzira na mjesto, vrijeme i okolnosti, a medicinske sestre imaju ključnu ulogu u ostvarivanju cilja. Ove godine, naglasak je na ključnoj ulozi medicinske sestre u postizanju zdravstvene njege za sve.

Hrvatska udruga medicinskih sestara povodom Međunarodnog dana sestrinstva organizira  savjetovanja, javnozdravstvene akcije i edukacije s udrugama osoba s invaliditetom kroz svoje podružnice, a koje su  upućene osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima,  sukladno njihovim potrebama.

U zdravstvenom sustavu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite. Upravo Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Kako bi BBŽ zadržala postojeći liječnički kadar, ali i privukla nove liječnike i medicinsko osoblje, u naredne 3 godine osigurala je 3 milijuna kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018.godinu uvrstila je novi projekt „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu u ovoj godini osigurano 1.000.000,00 kuna.

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i smanjiti nejednakosti u mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama.

dansestrinstva

Na prijemu je župan Damir Bajs rekao da Županija ima niz ovlasti i obveza u zdravstvenom sustavu.

– Županija je odgovorna za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i za sekundarnu, kao i za liječnike opće prakse, ali i za bolničko liječenje. Ovog trenutka iznimno su velika ulaganja u naš zdravstveni sustav kako iz sredstava Europske unije tako i same Županije. Neovisno o tim ulaganjima, naša Županija je kao prva i jedina za sada u Hrvatskoj stvorila novi program vezan uz zdravstveno osoblje. Mi smo predvidjeli da najmanje milijun kuna, od 2018. pa nadalje, usmjerimo prema našim liječnicima, ali i medicinskom osoblju. Zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima na ukupnim aktivnostima, na požrtvovnosti, na činjenici da je to posao bez radnog vremena, posebice u bolničkom sistemu, da su sestre i tehničari prisutni u ukupnosti zdravstva. Kao što sam rekao, Županija će osigurati dopunske pogodnosti za medicinske sestre i tehničare, od ove godine pa nadalje, jer neovisno od ulaganja u moderne uvjete rada, gradnju nove bolnice, obnovu naših ambulanti, mi moramo ponajviše ulagati u ljude. Tko god se odluči da svoj život posveti zdravstvu, bilo da je medicinska sestra ili tehničar, nije odabrao posao nego životni poziv, naglasio je župan Damir Bajs.

dansestrinstva1

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Bjelovar Hrvoje Pokos čestitao je svim medicinskim sestrama i tehničarima naše županije Dan sestrinstva i zahvalio županu Bajsu na prijemu.

– U našoj Općoj bolnici 45 % zaposlenih čine medicinske sestre. Najveći problem nisu odlasci jer odlazaka u inozemstvo iz naše ustanove nije bilo puno, riječ je o nekih desetak imena, ali najveći problem nam je dob naših kolega i kolegica koji u prosjeku prelazi 50 godina. Posao sestre, osim što je dosta psihički težak je i fizički te doosta zahtjevan, rekao je Pokos.

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar također se zahvalio županu Bajsu na pozivu koji je tradicionalan povodom Međunarodnog dana sestrinstva, ali se posebno zahvalio županu u ime Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Bjelovar koji je prvi postavio operativni plan da se konkretno pomogne medicinskim sestrama u ovom projektu koji se odnosi na sufinanciranje i pomaganje liječnicima i zdravstvenim djelatnicima. 

– Ono što bih želio naglasiti je to da smo jučer ministar Kujundžić i ja u Zagrebu u Komori otvorili prostore za medicinske sestre. To je jedan veliki stan sa devet smještajnih jedinica gdje može boraviti devet medicinskih sestara koje su bolesne i koje trebaju liječenje u Zagrebu. U tim prostorijama mogu boraviti tijekom liječenja u Zagrebu i besplatno obavljati pretrage.

Sendi Slamek, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu BBŽ i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu BBŽ istaknula je da Zavod za hitnu medicinu čine medicinske sestre i tehničari koji su stup i pokretač cijelog sustava.

– Nas ne nedostaje kao liječnika i sada zbog manjka liječnika, mi smo ti koji svojim radom moramo nadoknaditi, moramo se puno educirati i ono što nam je najvažnije, ne samo da su bitne naše edukacije , važne su i edukacije naših sugrađana. Znamo da smo pri vrhu kardiovaskularnih bolesti, stoga je bitno da educiramo i naše sugrađane kako bi znali pružiti pomoć ukoliko se zateknu u takvoj situaciji . Imamo i program javno dostupne reanimacije gdje imamo vanjske defibrilatore te bih stoga htjela naglasiti važnost edukacije i nas i građanstva kako bi imali što manje smrtnih ishoda, poručila je Sendi Slamek, glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a.

 

Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka BBŽ također je rekao da je veliki problem u našoj županiji i Hrvatskoj odlazak liječnika izvan naše zemlje.

– No, ovo što sam sad čuo, vezano za mjere koje se provode u našoj županiji, a kao jednom od prvih doktoranata, to mi daje nadu i nadam se da će imati odjek u budućnosti naše struke, rekao je Bertić.

Đurđica Pavičić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja BBŽ  istaknula je da primarna zdravstvena zaštita treba biti početni dio liječenja svakog čovjeka.

– Međutim, najveći problem kod nas je odljev liječnika. Ravnateljica ulaže maksimalne napore da naši pacijenti to ne osjete i ja ih ovim putem molim za razumijevanje što se tiče čekanja i zamjenskih liječnika, poručila je Pavičić.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.