Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U ŽUPANIJI ODRŽAN PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE ŽUPANIJSKIH ANTIFAŠISTA

2016 06 antifasisti 2

Predstavnici Zajednice udruga antifaštističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije zahvalili Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu na pokroviteljstvu obilježavanja 75. obljetnice

Župan Bjelovarko-bilogorski Damir Bajs primio je u svom ured 17. lipnja predstavnike Zajednice udruga antifaštističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije. Prijemu su nazočili predsjenik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ Rade Jovičić, tajnik Branko Kašić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Daruvar Zdravko Drašner, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Garešnica Mihajlo Perenović, te predsjednik Mjesnog odbora Uljanik Vjekoslav Filipec. Uoči obilježavanja 75. obljetnice Narodno oslobodilačkog pokreta, ovo je bila prilika za razgovor o obilježavanju obljetnice, i radu Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ.

-Moderna hrvatska država proizašla je iz Domovinskog rata, međutim ne treba zaboraviti antifašizam koji je spomenut i u Ustavu Republike Hrvatske kao temeljna osnova za današnju državu. Županija to prati na lokalnoj razini pokroviteljstvom obilježavanja obljetnica, i izaslanstvom koje na njih uvijek dolazi. To ujedno govori i o aktivnosti Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije i vašem vrijednom radu – rekao je župan Damir Bajs.

Predsjednik Zajednice Rade Jovičić zahvalio se na prijemu županu Bajsu, te rekao nešto više o tome gdje će se održati obilježavanje obljetnice.
-Zahvaljujem županu što je našao vremena da razgovaramo o programu obilježavanja 75. obljetnice. Proslava će se održati na lokalitetu „Jama“ između sela Blagorodovac i Hrastovac. Tamo su naime organizirane pripreme za oružanu borbu na zapadnom dijelu Slavonije i prema Bilogori. Jedna od aktivnosti Zajednice udruga antifašističkih boraca je i očuvanje spomeničke baštine, pa će stoga zato odgađaj i taj lokalitet biti prilika da evociramo značajne trenutke, te da unesemo nekoliko riječi o događajima koji su se tu odvijali – rekao je Rade Jovičić te zahvalio Županiji što svojim pokroviteljstvom omogućava dostojanstveno obilježavanje Narodnooslobodilačkog pokreta.

Spomenuta obljetnica obilježit će se u nedjelju 26. lipnja. Nastavak prigodnog kulturno-umjetničkog programa odvijat će se pak u Uljaniku. U Uljaniku, Jami i Carevom Jarku i nalaze se i spomenici koji su obnovljeni vlastitim sredstvima članova udruga antifašističkih boraca i donacijama, nakon što su bili razrušeni u Domovinskom ratu. To su značajni spomenici i lokaliteti za zapadnu Slavoniju, Bilogoru i Moslavinu.
-Ove godine planiramo uređenje bolnice u Ravnoj Gori. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti, s obzirom na udaljenost lokaliteta. Zahvaljujem na sredstvima koje smo dobili od Županije prošle godine, koja su nam omogućila da vlastitim snagama napravimo dosad učinjeno – dodao je Zdravko Drašner, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Daruvar.

Na području županije postoji još nekoliko lokaliteta kojima je potrebna obnova, poput primjerice Gudovca, Čazme, a Županija planira poduprijeti i apliciranje obnove na natječaje Ministarstva kulture.

Pročitajte još