Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U vojarni Bilogora održan svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta na misiju u Republiku Poljsku

IMG 7834

Na temelju Odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u okviru ojačane prednje prisutnosti, te u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, kontingent od oko 90 pripadnika Hrvatske vojske ispraćen je u četvrtak, 12. listopada 2017.  iz  vojarne „Bilogora“ u Bjelovaru.

IMG 7832

Svečanosti je osim domaćih predstavnika vojske prisustvovao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik Glavnog stožera OS RH i general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima, generali i admirali Oružanih snaga RH, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers,  vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomaš Gora, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, te mnogi drugi gosti.

U vojarnu je došao i veliki broj roditelja i prijatelja koji su željeli biti uz svoje hrvatske vojnika koji odlaze na šesto-mjesečnu misiju u Poljsku.

IMG 7841

Na svečanosti su vojnike pozdravili uvaženi gosti, a ministar Damir Krstičević rekao je kako ih pozdravlja u ime svih građana Republike Hrvatske.

– Posebno mi je drago što idete u Poljsku čiji je narod prijateljski Hrvatskom narodu. Drago mi je što ćemo u ovoj misiji biti u skupini s najboljima; SAD-om, prijateljima i saveznicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Poljske. Tijekom priprema za sudjelovanje u aktivnosti postigli ste vrhunske rezultate i dokazali da vi spadate u top kategoriju najboljih. Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost je jamstvo da ćete ovu zadaću odraditi profesionalno i odgovorno kao i mnogo puta do sada.  Svjesni smo kako se sigurnost ne brani na granicama Hrvatske, već tamo gdje kriza nastaje. Ulaganje u sigurnost je ulaganje u stabilnost i prosperitet svih građana Republike Hrvatske. Kroz ovu aktivnost jačamo savezništvo, jačamo operabilnost naše pobjedničke Hrvatske vojske i pokazujemo solidarnost, ono po čemu smo mi Hrvati posebni, pokazujemo naše srce i našu spremnost za pomoć svima kojima je to potrebno. Neka vam sigurnost bude na prvom mjesto; briga za čovjeka, svoga kolegu trebala bi biti na vrhu prioriteta. Prenesite Poljskom narodu duh pobjedničke hrvatske vojske,  rekao je ministar Damir Krstičević zahvalivši se obiteljima na potpori bez koje vojnici ne bi bili spremni za odlazak u misiju.

U Poljsku je otišla oprema za komunikaciju, raketni lanseri, vozila, medicinski tim i sve što je nužno za funkcioniranje bitnice. Zadatci ove hrvatske postrojbe u Poljskoj biti će obuka i razmjena iskustava s prijateljskim narodom u Poljskoj i zemljama koji sudjeluju; SAD, UK i Rumunjske.

– Nikad ne zaboravljajući da smo pripadnici pobjedničke vojske. Ja sam veteran domovinskoga rata na što sam posebno ponosan, pred kraj svoje profesionalne vojničke karijere ovo će biti jedna kruna za moj profesionalni razvoj. Sva postupanja biti će sukladna zapovijedima i NATO procedurama. Odlazimo u misiju potpori miru, ovo su redovite zadaće u okviru borbene grupe s našim saveznicima. Kao takvi vojnici su pripremani, sve im je poznato i svatko zna svoju dužnost. Mi topnici imamo pušku kao sekundarnu. Supruga i ja smo od 1.srpnja, 1991. Zajedno bili u  Oružanim snagama RH. Dočasnica je i navikla ne pitati o poslu. Čekat će me ona i kćer studentica i mala pekinezerica, rekao bojnik Ivan Užarević zapovjednik kontingenta koji je u petak ujutro otputovao u Poljsku.

Svim nazočnima obratio se i načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov.

– Naši vojnici su spremni za izvršavanje svoje zadaće, oni su topnici i završili su sve obuke prije ovoga, a ovo je kruna njihovih obuka. U Poljskoj će biti prilika da pokažu spremnost, solidarnost i koheziju unutar NATO saveza, tako da vjerujem da će to biti najbolji način uvježbavanja naših časnika i dočasnika. Tehnika je već otišla, a rotacija je predviđena za 6 mjeseci i već smo krenuli s pripremama.

IMG 7823

Svečanosti je nazočio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs koji je rekao da mu je bila čast i zadovoljstvo nazočiti na svečanom ispraćaju naših hrvatskih vojnika.

– Svi koji su bili ovdje imaju zadaću prezentirati sve ono najbolje što nudi HV, koja je pobjednička u Domovinskom ratu. Nema sumnje da će oni to obaviti na visoko profesionalan način. Svima njima želim sretan povratak, a obiteljima zahvala što su ih poduprli. Inače, mene to podsjeća na druga vremena, vrijeme Domovinskog rata, kada smo u ovoj vojarni odlazili kao postrojbe na ratišta diljem Hrvatske. Tada nam se ovakva situacija, da mi pomažemo drugima, činila kao daleka budućnost koja je bila u pitanju hoće li se ostvariti. Ipak, danas smo ovdje i svjedočimo dokle smo došli što me čini ponosnim, jer se pokazuje da smo i danas jedan doprinos ukupnosti NATO saveza gdje smo pripadnici, rekao je župan Damir Bajs.

Devedeset pripadnika topničko-raketne pukovnije, od kojih je samo jedna žena, krenut će na misiju u Republiku Poljsku na šest mjeseci kao dio NATO misije. Za smještaj i hranu pobrinuli su se domaćini, a Republika Hrvatska u državnom proračunu predvidjela je i dnevnice u iznosu od 60 eura.

Nakon svečanosti, rodbina i prijatelji vojnika koji odlaze u misiju družili su se s njima u kantini vojarne Bilogora Bjelovar uz vojnički grah. Nakon šest mjeseci ovaj će kontingent biti zamijenjen novim.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.