Crosst.hr

U veselom ozračju i kulturnim programom obilježen Dan sela Paljevine

2016 04 zenepalevine 55

Za sve ovo zaslužne su žene Paljevine

Proteklog je vikenda u mjestu Paljevina, u Općini Ivanska bilo lijepo i veselo. Povodom tome bio je Dan sela koji je obilježen bogatim kulturno umjetničkim programom, druženjem i domjenkom. Sve ovo organizirale su vrijedne ruke Udruženja žena Paljevine uz podršku načelnika Općine Ivanska Josipa Bartolčića i svojih dragih sponzora.
Udruženje žena Paljevine osnovano je u jesen 2015. godine. Ova mala skupina broji tridesetak žena, a zvijezda vodilja, kako ju od milja nazivaju njezine članice, je Mirela Rajčević, najuzornija Hrvatska seoska žena 2013.

Kako je sve počelo rekla je voditeljica ovog veselog i vrijednog Udruženja.
-Prvi sastanak je održan u Mjesnom domu i od tada je sve počelo. Odlučile smo promovirati i unaprijediti društveni život, kako samih žena , tako i svih žitelja mjesta Paljevine.
Svoje ideje i ciljeve počele smo realizirati. Krenule smo prvo s uređenjem okoliša Mjesnog doma u suradnji s općinom Ivanska te organiziranjem najvažnije svečanosti vina poznate pod nazivom Martinje, na kojoj se okupilo oko 70 mještana.

– Ovo je bio samo uvod, a onda su se počele nizati aktivnosti. Organizirale smo radionice, vezane za izradu predmeta u decoupag- tehnici, stručno predavanje, specijaliste i ginekologa Brune Zadra, postavile smo ploču s natpisom Mjesnog doma, organizirale smo uređenje parkirališnog prostora oko doma, organizirale smo zabavu povodom Valentinova, Šaranijadu u Paljevinama, izlet u Zagreb, sudjelovale smo na Božićnom sajmu u općini Ivanska, obilježile smo najveći kršćanski blagdan i sudjelovale smo na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, na kojoj je gost bio prof. dr. sc. Vladimir Gruden.
Ovo je samo dio onoga što smo napravile, rekla je skromno Mirela Rajčević, voditeljica žena Paljevine.

Prateći njihov rad, znam da je puno više aktivnosti na kojima su radile, i u kojima su sudjelovale. One su žene i majke s puno ljubavi i topline, a to su pokazale i svojim donacijama te brigom za bolesne mještanke.

Sve ovo se moglo čuti i vidjeti na svečanoj proslavi Dana sela 22. svibnja, 2016. godine. Tada su žene organizirale poseban program. Svi koji su došli, a bilo ih poprilično dosta mogli su uživati u recitacijama djece iz Paljevine, Folklornoj skupini „Palježanke male“, pjesme o selu mještanke Ranke i članice Udruženja žena te posebnom glazbeniku Emanuelu Pavon, rođenom u Bjelovaru i studentu druge godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Monike Leskovar.

Osim kulturnog programa, žene su za ovaj poseban dan ukrasile zidove doma s fotografijama sela, te novom zastavom sela Paljevine.

Ovom su prigodom žene zahvalile svima na podršci i pomoći, a posebno načelniku općine Josipu Bartolčiću s pjesmom „Paljevine selo moje malo“.
Pjesma je zahvala za sve, ali i molba za daljnju podršku u provođenju njihovih aktivnosti, a jedna od njih je da se žele grijati plinom, a ne slatkim i trpkim vinom.

Na kraju, što reći za žene Paljevine? Jedino to da imaju puno planova i ideja za svoju malu ruralnu sredinu. One hrle naprijed i nastoje ići ukorak s tehnologijom, a dokaz je tome i njihova Facebook stranica „Žene Paljevine“.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.