25. siječnja 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

U tvrtki prošlogodišnjeg pobjednika najavljen novi natječaj za Bjelovar Startup 2019.

Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog natječaja „Bjelovar startup“, u kojemu je Grad Bjelovar za inovativnu i jedinstvenu poduzetničku ideju dodijelio nagradu od 100.000 kuna, natječaj kreće i ove godine. Jedna je to od mjera za pomoć poduzetnicima koja je puno značila i prošlogodišnjem pobjedniku Vedranu Presečkom, vlasniku tvrtke Ferrodus d.o.o., a koju je dobio za bezmotornu traku za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom.

Novi natječaj, za koji će prijave trajati do svibnja, najavljen je upravo u pogonu tvrtke Ferrodus d.o.o., Velike Sredice u Bjelovaru, u utorak, 5. ožujka, gdje je bilo moguće vidjeti i proizvod u koji je uložen novac dobiven na natječaju 2018. godine.

Na konferenciji su sudjelovali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja Vedran Presečki te svi članovi stručne komisije za odabir najboljih projekata. Tako je stručna komisija uključivala predstavnike CRANEA-a, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatske gospodarske komore, Veleučilišta i Tehnološkog parka u Bjelovaru, predstavnike banaka, Hrvatske udruge menadžera, Udruge malih i srednjih poduzetnika te predstavnika Hrvatske obrtničke komore.

 – U pametnom gradu dobra ideja vrijedi više – vrijedi 100 tisuća kuna.

Nažalost, negativne su statistike koje kažu da na 10 startupa, 7 do 8 njih svake godine ne uspije. Međutim, nije u poduzetništvu lako, a mi smo upravo zato što želimo poticati poduzetništvo prošle godine išli s izborom za najbolji startup, koji nagrađujemo sa 100 tisuća kuna.

Prošle godine je pobijedio gospodin Presečki, a na kraju je ta cijela priča završila uspješno; izvozi se 90 posto toga i završava na tržištima diljem Europe, ali i svijeta.

Mi danas imamo produktivnu Hrvatsku i potrošačku Hrvatsku – produktivna je ona mala, koja šuti i privređuje, ali je se tlači s raznim nametima. Potrošačka Hrvatska pak, smo svi mi ostali koje netko treba plaćati. Da to promijenimo moramo upravo pokretati pozitivne priče vezane uz poduzetništvo, moramo pomagati mala poduzetništva da se razvijaju – a mi u Gradu Bjelovaru želimo pomagati ne samo riječima već i konkretnim stvarima, poručio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te istaknuo kako će natječaj trajati od danas pa sve do 1. svibnja, ali i koji je uvjet prijave.

 – Ima dovoljno vremena da se prijavi puno ljudi. Prošle godine se javilo više od 25 startupa, a ove godine planiramo još više – mislim da je to dobra ideja kojom promoviramo ideju da je bavljenje poduzetništvom nešto što je dobro.

Jedini uvjet za one koji se prijavljuju je da u slučaju dobivanja nagrade, moraju osnovati tvrtku u Bjelovaru, rekao je gradonačelnik Hrebak.

 

Prošlogodišnji pobjednik natječaja Vedran Presečki rekao je nešto više o svojem proizvodu.

– Riječ je o bezmotornoj traci za trčanje s ferrofluid kočnicama – to je prvi model u svijetu koji ima kočenje. Te trake su trend u svijetu već negdje 3 do 4 godine, ali ovo je prva s kočnicom što uvelike pridonosi treningu. Radi se o finalnom proizvodu koji još uvijek ima testiranje u fitnessu i bez problema može u prodaju.

Proizvod izvozimo u Ameriku, Englesku, Francusku, Španjolsku, Portugal, Italiju, Njemačku, Nizozemsku, Sloveniju i Švedsku, a upiti nam već stižu čak iz Australije, Singapura i Hong Konga.

Nagrada od 100 tisuća kuna nam je uvelike pomogla da završimo taj projekt obzirom da su ferrofluid tekućine skupe. Naime, neka velika korporacija bi za ovakav projekt trebala 2 do 3 godine i puno više financija, a mi smo to napravili za 8,9 mjeseci, kazao je Vedran.


 – Mi uvijek ulažemo u tim – ideja je 1 posto samog uspjeha, a 99 posto onoga iza te ideje su rad i upornost. Stoga mi je drago da smo prošle godine, na samom početku imali Vedrana koji je napravio veliki uspjeh, što je dobar motivator za sve sljedeće prijave.

Želimo potaknuti i da se gradovi međusobno počinju nadmetati, a vidjeli smo da su nakon Bjelovara i drugi gradovi krenuli povećavati uvjete za poduzetnike, istaknuo je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

 

Anny Brusić, direktorica HUP – Udruge malih i srednjih poduzetnika napominje kako za startup i napredak dobna granica ne postoji.

– Nama je izuzetno drago da nas je Grad Bjelovar pozvao u ovaj projekt i što smo se ove godine uključili, također nadam se da ćemo u nekim narednim vremenima i mi razvijati slične projekte. Projekt koji je prošle godine dobio je izvrsna poruka svim drugim poduzetnicima.

Ponekad kada govorimo o startupovima mislimo samo na jako mlade ljude koji se bave isključivo tehnološkim aplikacijama, a ovo je poruka da se ne treba bojati proizvodnje te da treba razvijati poduzetništvo ovog tipa, rekla je Brusić.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić istaknula je kako stručna komisija na ovom projektu ima stroge kriterije.

Pri ocjenjivanju gledamo na općenitost projekta, marketinške aktivnosti, održivost, znači apsolutno sve, a pojasnila je i što to Gospodarska komora pruža malim i srednjim poduzetnicima.

– Drago mi je što je ovaj startup koji je pobjedio prošle godine upravo s područja industrije, makar se nadam da će ove godine biti kandidata i s ostalih područja. Ono što Gospodarska komora definitvno nudi malim i srednjim poduzetnicima je, kao prvo, pomoć pri internacionalizaciji, izlasku na strana tržišta, potporu i organizaciju te financiranje nastupa na domaćim i inozemnim sajmovima, također edukaciju i pomoć pri ispunjavanju projekata.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.