26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U svim naseljima u gradu Čazmi uskoro se očekuje završetak vodovoda

DSCN0508

U odnosu na razdoblje od prije pet godina, kapacitet čazmanskog vodocrpilišta je 4 puta veći

U zadnjih deset godina intenzivno se radi na vodoopskrbi na području cijelog grada Čazme. Podsjetimo, prije deset godina samo su 2 naselja od 36 bila pokrivena vodovodnom mrežom, a danas je vodovodna mreža provedena skoro kroz sva naselja. Trenutno se radi na vodovodnoj i plinovodnoj mreži u Martincu , a sljedeće godine planira se završiti desetogodišnji ciklus radova jer se očekuje potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama o izgradnji vodovoda u Novom Selu.

Obilazeći radove na gradnji vodovoda i plinovoda u Martincu i vodocrpilište u Milaševcu pokraj Čazme gradonačelnik Dinko Pirak zahvalio se Hrvatskim vodama koje su prepoznale napore Grada Čazme i investirale u projekte koje je Grad imao spremne.

– Treba podsjetiti i to da vodocrpilišta grada Čazme nekada nisu imala perspektivu. Mukotrpnim radom djelatnika komunalnog poduzeća i Hrvatskih voda došli smo do toga da smo neovisni što se tiče opskrbe vodom, da imamo vlastita izvorišta, ne samo za građane Grada Čazme već možemo vodu distribuirati u drugim općinama i gradovima. Ono što također treba reći da smo jedini grad koji je u zadnje dvije do tri godine sagradio 50 km plinovoda. Dakle plinovod imamo u svim naseljima kao što imamo i vodu. – rekao je gradonačelnik Pirak.

Gradonačelnik je također istaknuo da je u radove uloženo 35 milijuna kuna, dok je u trogodišnjem razdoblju postavljeno 50 km plinske mreže, u vrijednosti oko 5 milijuna kuna.
– U financiranje radova uključene su najvećim dijelom Hrvatske vode, dok svoj udio u financiranju imaju Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Čazma. Problema ima u financiranju od strane Bjelovarsko-bilogorskih voda, potvrdio je Pirak te nastavio da vjeruje da će županijska tvrtka Bjelovarsko-bilogorske vode ispoštovati svoj dio financiranja vodovoda.
– Znamo da već duguju našem komunalnom poduzeću preko pola milijuna kuna za dosad izgrađen vodovod i ja očekujem da će oni svoje obaveze podmiriti. Dobro je da Hrvatske vode kao većinski financijer u većoj mjeri podmiruju svoje obaveze pa tako možemo nastaviti s radovima. Naše Komunalno poduzeće je mali proizvodni subjekt i puno nam znači tih pola milijuna kuna i bio bi red da se plati ono što je napravljeno.

Čazmanske Komunalije distribuiraju vodu u 6 općina i osigurale su dostatne kapacitete za kućanstva i poljoprivredna gospodarstva te susjedne općine i gradove. Direktor Komunalija Ivan Beljan kazao je kako je prošle godine s čazmanskih vodocprilišta vodom opskrbljivano 30 tisuća ljudi.

– Posjedujemo tri vodocrpilišta, dva su u funkciji, treće je staro i ukupan broj je 40 l u sekundi. U zadnjih pet godina smo spašavali susjedne općine i gradove kao što je to Križ, Kloštar i Ivanić grad, a danas i dalje distribuiramo sa ovog vodocrpilišta Štefanje, Ivanska, Berek i sam Grad Čazmu.

Kako izgradnja cjevovoda u zadnjim naseljima koja nisu bila pokrivena vodovodnom mrežom ide svome kraju, gradonačelnik Pirak poziva stanovnike da se priključe na vodovodnu mrežu.

– Pozivam sve mještane gdje je već izgrađen vodovod u pravcu Grabovnica, Vučani i Miklouš da se jave u komunalno poduzeće, te da se priključe. Imat će vrlo povoljne uvijete priključka. Dakle, u tom smislu maksimalno smo kooperativni da se što više građana priključi, istaknuo je Pirak.

Slične objave