Crosst.hr

U Radničkom naselju u Bjelovaru u tijeku su radovi vrijedni 11 milijuna kuna

2016 12 radnickonasele 58

Izvode se radovi na izgradnji fekalne kanalizacije i rekonstrukciji ceste sa izgradnjom oborinske odvodnje

Predstavnici Grada Bjelovara, Hrvatskih voda, Komunalca, Vodnih usluga i Poduzeća za ceste posjetili su Radničko naselje u utorak 6. studenog, gdje se izvode radovi na izgradnji fekalne kanalizacije i rekonstrukciji ceste sa izgradnjom oborinske odvodnje u naselju.

Kada su počeli radovi i što se sve radi u Radničkom naselju, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević.
– Zbog složenosti terena, uskih ulica i drugih tehničkih problema u Radničkom naselju, problem kanalizacije na tom području pokušava se riješiti godinama. Radovi su započeli prošle godine u kolovozu na izgradnji kanalizacije i to u različitim fazama što je bilo potrebno upravo radi specifičnosti terena na što stalno upozoravamo i radi čega nije bilo nimalo lako zadovoljiti tehničke uvjete. Stoga su ovi radovi vrlo opsežni i dugo traju. U samim radovima sudjeluje više investitora i izvoditelja. Ukupna ugovorena vrijednost izgradnje fekalne kanalizacije i rekonstrukcije ceste sa izgradnjom oborinske odvodnje iznosi gotovo 11 milijuna kuna. Od cijele je investicije važno izdvojiti fekalnu kanalizaciju koja je izgrađena u cijelom Radničkom naselju u dužini od 3 km, a radovi su vrijedni 5,5 milijuna kuna. Za vrijeme tih radova napravljeno je 250 kućnih priključaka te su stvoreni uvjeti da se vlasnici domaćinstava priključe na kanalizaciju. Velika je to stvar za stanovnike Radničkoga naselja jer će se kanalizacijom i njihovim priključivanjem na nju riješiti velik problem tog naselja, ali i poplave koje su se događale za većih oborina. Paralelno sa izgradnjom fekalne kanalizacije krenula je i rekonstrukcija većeg dijela ceste u naselju s izgradnjom oborinske odvodnje (gotovo 2 km), za čiju gradnju je ugovoren iznos od 5 milijuna kuna. Postavljaju se rubnjaci i obavljaju se radovi asfaltiranja ceste koji će trajati sve dok to budu dozvoljavale vremenske prilike. U 2017. godini u planu je nastavak rekonstrukcije ostatka ceste sa izgradnjom oborinske odvodnje u Ulici Prilaz II i Ulici braće Vusić. Važno je napomenuti da se radovi nastavljaju i trajat će dok se ne urede sve ulice u Radničkom naselju. Vjerujemo da će to trajati još nekih 2 godine, a za dovršetak svega se planira utrošiti još oko 5 milijuna kuna. Prije rekonstrukcije ceste u cijelom naselju, Elektrometal-distribucija plina obavio je rekonstrukciju plinovoda i kućnih priključaka u što je uloženo više od 700 tisuća kuna. Izmjenjeno je 100 kućnih priključaka. Važno je također napomenuti da će do kraja ove godine biti završena i rekonstrukcija centralnog kanala, odnosno potoka koji je stanovnicima stvarao velike probleme s poplavama. Uređena je oborinska odvodnja, a investitor su Hrvatske vode. Vrijednost investicije je oko 850.000,00 kuna, o čemu će vam više reći predstavnica Hrvatskih voda koja je danas s nama. Ponovit ću, projekt u Radničkom naselju je vrlo opsežan i da bi se sve kvalitetno napravilo, radovi ne mogu ići brže, a riječ je i o značajnim ulaganjima, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević i dodala kada svi radovi budu gotovi ukupna ulaganja u Radničko naselje iznositi će gotovo 15 milijuna kuna.

Na kraju je također istaknula da će završetkom radova, Radničko naselje biti jedno suvremeno i urbano naselje.
– Stanovnicima u Radničkom naselju ovim projektom je omogućen bolji i kvalitetniji život. Već smo sada napravili sve da spriječimo poplave koje su tu bile učestale i omogućili smo da građani imaju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu.

Kad je riječ o investitorima, Višnjević je istaknula da su investitori u projektu Grad Bjelovar sa ulaganjima od 8 milijuna kuna, gradska tvrtka Vodne usluge d.o.o. je sudjelovala sa 2.500.000,00 milijuna kuna; Hrvatske vode sa 850 tisuća kuna i Elektrometal-dristiribucija plina d.o.o sa 700 tisuća kuna.

Uz projekt vezan za Radničko naselje zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević spomenula je i infrastrukturna ulaganja u Novoseljanskoj ulici i najavila buduće projekte ulaganja.
– Moramo spomenuti još jedno važno ulaganje u ovom dijelu grada, a riječ je o Novoseljanskoj ulici u koju je Grad od 2013. godine do danas uložio 6 milijuna kuna. Izgrađena je fekalna kanalizacija te oborinska odvodnja, nakon čega je uređena i cesta i pješačko-biciklistička staza u dužini od 2 kilometara sve do raskrižja za Lug. Dok je Elektrometal distribucija plina potpuno izmijenio plinsku instalaciju. U sljedećoj godini također postoje veliki planovi, pa će tako Vodne usluge početi graditi novu kanalizacijsku mrežu u duljini od 10 km. Obuhvatit će to naselja Prokljuvani, Ždralovi i Crkvenu ulica u Novoseljanima, a vrijednost izgradnje procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Projektna dokumentacija će biti gotova do kraja ove godine, a radovi bi trebali prema planu trajati 2 godine. Grad Bjelovar stalno i jednako ulaže u gradska i prigradska naselja, što se vidi i iz ovih ulaganja. Omogućujemo ljudima da jednako žive i ulažemo na svim poljima, naglasila Višenjević.

Predstavnica Hrvatskih voda Mirela Savić istaknula da je Radničko nasilje položajno i slivno jako nepovoljno smiješteno zbog omeđenosti kolnim višim terenima Novoseljana, Prokljuvana, Luga i Slavonske ceste, zbog čega je često meta poplava i nakupljanja slivnih voda iz okolnog područja.
– Sam potok Bjelovarske prije ovog uređenja bio je nedovoljno proticajnog profila i teško pristupačan za održavanje zbog gustoće stambenih objekata oko njega. Stanje potoka je bilo isto tako pogoršano zbog ispuštanja fekalnih voda iz kućanstava, čime je njegovo održavanje bilo još teže. Hrvatske vode su još 2012. krenule u rješavanje problematike Bjelovarske, ishođenjem lokacijske dozvole 2013, i građevinske dozvole 2015. tijekom koje smo i osigurali sredstva za samo uređenje, u koje smo krenuli krajem svibnja ove godine. Od investicije vrijedne 850 tisuća kuna izvedeno je 90 posto radova dok se kraj radova očekuje u siječnju 2016. godine, istaknula je Mirela Savić, predstavnica Hrvatskih voda – Ispostave Bjelovar.

Hrvatske vode zajedno s Gradom izvele su također zahvat ispusta oborinskih voda iz centralnog djela Radničkog naselja. Zajedničkim izvođenjem radova uredit će odvodnju cijelog naselja dok će mještani dobiti lijepo uređen potok. Uz to je ove godine od strane Hrvatskih voda uloženo pola milijuna kuna u održavanje potoka, vezano uz sanaciju odrona desnog nasipa da bi se otklonila opasnost plavljenja industrijske zone, zajedno s planovima za daljnju sanaciju nizvodno na području Brezovca.

– Ovaj projekt znači jako puno za sve nas koji ovdje živimo. Najvažnije je to, što napokon neće više biti opasnosti od poplava i što će sustav kanalizacije biti uređen. U ime mjesnog odbora Ban Josip Jelačić pozdravljam ulaganje u naše naselje koje je sastavni dio Grada. Također bi istaknuo dobru suradnju našeg mjesnog odbora sa stručnim službama Grada, Hrvatskim vodam i drugim nadležnima za projekt. Za kraj bi ispred mjesnog odbora čestitao Gradu Bjelovaru i stanovnicima Radničkog naselja jer ovim je Bjelovar postao ljepši grad i ugodnije mjesto za život, rekao je Vojislav Vrajić, predsjednik mjesnog odbora.

Zadovoljan je i Dražen Hodak, također stanovnika Radničkog naselja.
– Ja kao stanovnik naselja prezadovoljan sam sa svim što se radi u Radničkom naselju. Sada, i ja i moji susjedi ne moramo za početak strahovati od poplava. Konačno su iz nas vremena slaganja vreća s pijeskom i straha od poplave nakon svake veće kiše, rekao je Dražen Hodak.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.