Crosst.hr

U prva dva tjedna zaprimljeno više od 100 000 glasova za uređenje vježbališta na otvorenome

Fotografija2

Iznimno zanimanje za uređenje Coca-Colinih aktivnih zona koje lokalne sredine obogaćuju novim sadržajima. Glasovanje traje do 15. travnja, nakon čega će se aktivne zone urediti u gradovima po izboru građana

Više je od 100 000 glasova građana prikupljeno u nepuna dva tjedna glasovanja za uređenje vježbališta na otvorenome u deset gradova u Hrvatskoj. Velik je broj pristiglih glasova pokazatelj iznimnoga zanimanja za ovaj projekt koji lokalne sredine obogaćuje novim sadržajima, a građane potiče na kretanje i boravak na otvorenome. Glasovanje traje sve do 15. travnja na http://www.pokretzaradost.hr”>http://www.pokretzaradost.hr, Coca-Colinoj mrežnoj stranici projekta na kojoj se može pratiti i trenutačni poredak gradova.

Brojem građana koji se uključio u projekt izrazito su zadovoljni u Coca-Coli koja je pokrenula projekt. „Dosad je zabilježenih 100 000 glasova izvrstan pokazatelj da građani prepoznaju korist koju će aktivne zone imati za unaprjeđenje kvalitete života u njihovim lokalnim zajednicama. To nam daje naslutiti da će glasovanje biti neizvjesno kao i lani, a sve građane pozivamo da svakodnevno glasuju jer već i jedan glas može nekomu gradu donijeti novouređenu zonu za vježbanje i druženje“, izjavila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Inicijativa se uređenja vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona, provodi u sklopu Coca-Colina projekta Pokret za radost od 2016. kada je uređeno prvih deset aktivnih zona, a do kraja će 2017. vježbališta dobiti još deset hrvatskih gradova. Odabir gradova ovisi o zauzetosti i prikupljenim glasovima građana koji glasuju u tri kategorije gradova. U suradnji s gradskim upravama vježbališta će se tako nakon završetka glasovanja urediti u četiri najbolje plasirana grada do 10 000 stanovnika, kojih je u Hrvatskoj najviše, u tri grada od 10 000 do 35 000 stanovnika te u tri grada s više od 35 000 stanovnika. Sustav je glasovanja osmišljen tako da svim gradovima neovisno o njihovoj veličini omogućuje osvajanje aktivne zone.

“Udruga gradova podržava projekt Pokret za radost jer se njime javnost uključuje u društveno korisnu inicijativu i promiče važnost redovitoga kretanja i vježbanja. Nakon prošlogodišnjega postavljanja deset aktivnih zona uočili smo da se one redovito upotrebljavaju za rekreaciju građana, a pronašle su primjenu i u tjelesnome odgoju, u radu sportskih klubova i slično. To nas dovodi do zaključka da gradovi pravilnim odabirom mjesta za aktivnu zonu mogu stvoriti dodanu vrijednost za druge programe koji se ondje provode. Izrazito nam je važno što se tim projektom dodatno jača lokalna zajednica u postizanju zajedničkoga cilja. U ovogodišnjemu smo ciklusu glasanja za aktivne zone uočili da prošlogodišnji dobitnici aktivno pružaju podršku susjednim gradovima, što solidarnost lokalnih zajednica diže na potpuno novu razinu“, izjavio je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Novih deset vježbališta na otvorenome Coca-Cola nakon uređenja predaje gradovima u trajno vlasništvo, čime želi doprinijeti obogaćivanju društveno korisnih sadržaja u lokalnim zajednicama te nova mjesta rekreacije i okupljanja učiniti dostupnima svim građanima. Svaka će aktivna zona biti opremljena s ukupno šest sprava za vježbanje različite namjene kojima se mogu koristiti svi građani neovisno o dobi i tjelesnoj spremi.

Partneri su projekta Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu su projektu dali Ministarstvo zdravstva, Središnji državni ured za šport te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. I ove godine kao njegovi veleposlanici projekt podržavaju Mirza Džomba, nekadašnji rukometni reprezentativac i Antonija Blaće, televizijska voditeljica.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.