Crosst.hr

U prostorijama HDZ-a održana konferencija s temom predstavljanja izbornog programa

2016 12 HDZ 2

Smanjiti cijene vrtića i učiniti grad privlačan gospodarstvenicima

Ante Topalović, predsjednik bjelovarske GO HDZ-a na konferenciji je govorio o programu za predstojeće izbore. Nenad Mrzlečki je predstavio program i situaciju oko izbora.

– Naš izborni program je o društvu i razvoju i sadržava mjere koje će modernizirati grad. Vrijeme je za otvaranje novog programa za naš grad. Bit će temeljen na znanstvenom pristupu u devet područja; gospodarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, nova radna mjesta, zapošljavanje, demografija i mladi, obrazovanje, sport i kultura, financije, fondovi (nacionalne i EU fondove), zdravstvo i socijalna politika, hrvatski branitelji, razvoj infrastrukture i zaštita okoliša. U rad svih ovih područja uključeno je oko 70 vrlo stručnih osoba, rekao je Mrzlečki.

Ante Topalović je rekao da dosta timova koji su spomenuti preklapa se s interesima kako bi se neke stvari mogle sagledati iz raznih kutova.
– Nenad je ta područja podijelio u tri ključna razvojna cilja; prvi je životni standard. Sad možemo pričati i da je egzistencijalno ugrožen grad i stanovnici. Poticajno okruženje možemo samo sanjati. Mladi odlaze ne samo u Zagreb na posao, već i izvan države. Nužno je stvoriti poticajno okruženje. Kada HDZ dođe na vlast značajno će smanjiti cijenu dječjih vrtića, jer smatramo da je to jedna od prepreka u razvoju mladih obitelji i jedna od najviših cijena dječjih vrtića u državi. Ako želimo društvo koje se razvija trebamo osigurati i besplatne udžbenike. To je jedan od primjera kako mi planiramo ostvariti sve što obećavamo. Grad Bjelovar mora biti društveno aktivan grad. Nije dovoljno organizirati nekoliko događaja godišnje, pa onda panično organizirati Božić u Bjelovaru. Samo zato da bi smanjili neko nezadovoljstvo. Kultura i društveni život grada mora biti cjelogodišnja priča u koju mora biti uključena što šira zajednica u osmišljavanju i izradi kako bismo mogli koristiti nekakve komparativne prednosti. Mi imamo Božićnu priču nedaleko Bjelovara na koju dnevno dolaze deseci autobusa. Ako se na vrijeme osmisli i ponudi nešto kvalitetno, siguran sam da u turističkim aranžmanima postoji prostor da se usput obiđe i Bjelovar. Naravno pod pretpostavkom da to nešto bude zanimljivo i da ne bude prisutno na svakom gradskom trgu u svakom gradu. Preduvjet svega je razvoj koji moramo razvijati na malom poduzetništvu tako da rasteretimo stare, a novima ponudimo sva moguća oslobođenja koja su u ingerenciji grada kako bi ih potakli da zaposle nove ljude. To je jedini način da privučmo investicije i stvorimo Bjelovar atraktivan za posao i život. Živimo u prekrasnom gradu na dobrom položaju i treba ga probuditi kako bi on bio grad budućnosti i grad mladih. Bilo je razgovora oko proračuna grada i bilo je komentara koji su čudno preneseni. HDZ je bio protiv donošenja proračuna Grada Bjelovara jer je proračun Grada Bjelovara značajno veći nego što je bilo prijašnjih godina. Samo na kontu prihoda Grad Bjelovar planira povećati prihode u idućoj godini za 26 posto. To nije realno i ne postoji nikakva naznaka tako velikog gospodarskog rasta da bi se povećao toliko, rekao je Topalović te pojasnio to u brojkama i dodao to jednostavno nije moguće.
– Planira se dignuti kredit na tih 140 milijuna kuna za stadion o kojem nije provedena javna rasprava. Podsjeća me na predizborni projekt koji nismo bez rasprave podržali. Svaki projekt koji doprinosi podizanju standarda je zanimljiv, ali ne ako se radi samo za izbore. Zato nismo podržali ovakav proračun. Podržali smo sve planove. Nama je drago da grad želi investirati u mjesni odbor i upozorili smo da se nadamo da to neće biti kao prošlih godina. I ove godine planiramo neke investicije po mjesnim odborima koje smo planirali tri četiri godine unazad. Tako mažemo oči jedni drugima. Mi nismo spremni na takav način rada, kazao je Topalović i dodao da je bio zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo, a glavni izazov je bio smjestiti svu djecu u vrtiće. HDZ je u svom izbornom programu imao smještanje sve djece u vrtiće. Sad su svi smješteni i treba otići korak dalje, a to je značajno snižavanje dječjih vrtića, jer 750,00 kuna koliko sada plaćaju nije stimulativno, naglasio Topalović.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.