Crosst.hr

U subotu, 30. rujna počinje 12. DOKUart festival

DSCN2017

U subotu, 30. rujna počinje još jedno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma, domaćoj publici poznatijeg kao DOKUart. Kroz tjedan dana festivala, na dvanaestom po redu DOKUartu bit će prikazano sedam domaćih i stranih filmova prema izboru festivalske selektorice, Bjelovarčanke Rade Šešić koja živi i radi u Nizozemskoj. Detaljan program ovog velikog filmskog događaja predstavili su predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart Denis Hladiš sa suradnicima i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Festival će trajati do 6. listopada u gradskom Kulturnom i multimedijskom centru, a glavni pokrovitelj je Grad Bjelovar.

DSCN2013

– Ovogodišnji festival donosi tri hrvatske premijere, a otvorit će ga upravo jedan od njih, nizozemski film „Djeca gospođice Kije“. Redatelji tog filma bit će i gosti našeg festivala. Također, premijerno će biti prikazani i filmovi „Biti učitelj“, mladog njemačkog redatelja Jacoba Schmita, te „Korida“ Siniše Vidovića, čije prikazivanje podupire Gothe Institut i Austrijski kulturni forum. Posebno se zahvaljujem DOKUartovcima, Denisu Hladišu, Marijani Kranjec i ostalima koji su omogućili da se DOKUart održava svih ovih 12 godina do sada. Razmatramo mogućnost proširenja festivala, što naravno ovisi o financijskim mogućnostima, no dati ćemo si truda. Sastavni dio svakog festivala je i Mali DOKUart, koji već deset godina nagrađuje dokumentarne filmove naših osnovnoškolaca, što mi je jako drago. Kod školaraca je potrebno razvijati svijest o filmu, kao i bjelovarsku kulturu. Vjerujem da među njima ima budućih kreativnih umjetnika, koji će jednog dana pronositi ime Bjelovara, van granica grada, ali i zemlje. I u ovogodišnjem programu mjesto su našle DOKUart radionice za osnovnoškolce s uglednim predavačima, predavanja dokumentarista, projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

DSCN2018

Ove godine se na rasporedu nalazi film koji je bio nominiran za Oscara 2016. godine, kao i film koji je pobijedio u Berlinu na festivalu „Berlinale“. Od gostujućih autora, u Bjelovar će svratiti domaći redatelj, Bjelovarčanin Đuro Gavran, čije je radove bjelovarska publika već imala prilike vidjeti u nekoliko navrata, a tu su i svi gostujući autori koji u Bjelovar dolaze s hrvatskim premijerama.

– Redatelj filma „Biti učitelj“ imati će u Gimnaziji Bjelovar predavanje za učenika, a film će svi srednjoškolci moći pogledati u posebnim terminima. Osim projekcija za srednje škole, imamo i projekcije za osnovne škole. Mali DOKUart završava kad i „veliki“, proglašenjem pobjednika, uručivanjem nagrada i prikazivanjem radioničkog filma kojeg će djeca uz stručno vodstvo Damira Čućića i Borisa Poljaka sami kreirati. Cilj je da djeca uče od djece, uz malu pomoć i vodstvo stručnjaka. Uz glavni program tu nam je i naš DOKUbus koji će i ove godine biti na Korzu, pretvoren u malo intimno kino. U busu će građani moći besplatno pogledati filmove s prijašnjih festivala, DOKUradionica, Malog DOKUarta. Kao i svake godine, i ove odlazimo na selo. Ovog puta idemo u Veliki Grđevac 7. listopada sa filmom „Korida“. Također, gostujemo i u Zagrebu, već tradicionalno u Hrvatskom filmskom savezu, Kinu Tuškanac. Družit ćemo se i nakon filmova, odnosno projekcija. Jedan od ciljeva festivala je upravo taj, da publika bude što bliže samim autorima, kao i oni publici. Ulaznice u prodaju puštamo 29. rujna u 10,00 sati u Kulturnom i multimedijskom centru. Cijene su kao i prošle godine, 20 kuna za pojedinačnu ulaznicu, 140 kuna za paket karata, uz koji se na poklon dobije i majica DOKUarta. Sve projekcije počinju u 19,30 sati.

12DOKUART 180

Iako ekipa DOKUarta jednako cijeni sve posjetitelje, veliku važnost pridaje osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kako bi mladi naraštaji upravo kroz film upoznali razne aspekte života, shvatili ljepotu samog dokumentarnog filma te ga cijenili i poštovali.

– Projekcije za učenike su besplatne, jer nam je stalo odgojiti publiku koja će voljeti film i koja će uz njega odrastati. Zato je važno da školarcima omogućimo da prve filmove gledaju besplatno, a kasnije će rado dati novac, kada prvo shvate kolika je to vrijednost. Za DOKUart se uvijek veže Dan učitelja, pa eto ove godine imamo dvije zanimljive priče koje se nadovezuju upravo na taj dan. Ne možemo nikako pobjeći od stvarnosti i pitanja migranata. Tri filmske priče iz programa vežu se upravo na tu temu. Imat ćemo i jednog iznimnog gosta koji će govoriti o pitanju Koreje, situacije koja tamo vlada, kako se tamo odgajaju novi naraštaji i slično, rekla je dopredsjednica Udruge DOKUart Marijana Kranjec.

Zamjenica gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec naglasila je kako je DOKUart zaista umjetnost kada je u pitanju dokumentarni film. Prvenstveno kroz projekcije različitih filmova, gostovanje uvaženih autora, predavanja, edukacije mladih.

Ove je godine Mali DOKUart u sklopu Dječjeg tjedna. Imamo dakle još jedno bogatstvo gdje različite udruge mogu zajedno surađivati i određeni program obogatiti. Od ravnatelja i učitelja osnovnih škola već imam podatak da će posjećenost biti velika. Neki su čak išli u rezervaciju termina, što je jako pohvalno za sve, rekla je zamjenica.

Sve informacije o filmovima možete pronaći na web stranici DOKUarta.

 

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.