Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Gudovcu otvoren 13. Međunarodni pčelarski sajam

2017 2 pčelarskisajam2017 242

Trinaesti Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu okupio je 150 izlagača, a sajam je otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede

Pčelarski sajam u Gudovcu kod Bjelovara u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u ovih 13. godina izrastao je u najveću specijaliziranu pčelarsku manifestaciju koju je u subotu, 11. veljače otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je rekao da Ministarstvo poljoprivrede daje snažnu potporu ovakvim specijaliziranim manifestacijama.

– Ovaj sajam u Gudovcu je uvod za sve manifestacije koje će se ove godine održati u Republici Hrvatskoj, a tu su i one vodeće kao što je Proljetni i Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu. Stoga Ministarstvo poljoprivrede daje potporu, jer kroz takve manifestacije sklapaju se poslovi, ali i promiče osnovni cilj poljoprivrede, a to su poljoprivredi proizvodi. U dijelu te promocije je i rad Ministarstva poljoprivrede na Nacionalnom pčelarskom programu koji će najkasnije tijekom ožujka biti odobren, rekao je Majdak i nastavio da će Nacionalni pčelarski program u svojih 8 mjera omogućiti pčelarima, pčelarski udrugama, pčelarskim savezima i znanstvenim institucijama na godišnjoj razini 2,25 milijuna eura potpore koje će Ministarstvo poljoprivrede putem svojih agencija plasirati na teren kako bi naša proizvodnja meda, ali i ostali pčelarski proizvodi bili što konkurentniji.
– Ne možemo pobjeći od činjenice da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećan uvoz meda, ali će Ministarstvo poljoprivrede svojim mjerama uz Nacionalni pčelarski program promovirati hrvatski med i ostale hrvatske pčelarske proizvode kako bi bili konkurentniji. Tu prvo ističem potporu na označavanju pčelarskih proizvoda i meda, ali isto tako s Pčelarskim savezom dogovaramo na koji način će se označiti naš med i naši pčelarski proizvodi koji će biti na policama u velikim trgovačkim lancima. Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi je čučao više od dvije godine u nekoj ladici. Ministarstvo poljoprivrede je napokon u završnoj fazi ovog dokumenta i taj zakon će uskoro biti objavljen, kako bi u tom djelu spriječili nepoštenu trgovačku praksu i zaštitili poljoprivredne proizvođače. Što se tiče zaštićenih proizvoda, Hrvatska je uspješno zaštitila 15 proizvoda na razini Europske unije, zaštićujemo još 7, a među njima ponosno mogu reći da je slavonski med koji je započela Virovitičko-podravska županija zajedno sa ostale četiri slavonske županije kojima se priključila i Bjelovarsko-bilogorska i Sisačko-moslavačka. Tako je slavonski med na razini sedam vrsta medova dobio nacionalnu oznaku izvornosti i sad je u postupku registracije za istu takvu oznaku, ali na nivou EU. Također, nova Vlada je u dijelu izmjene Zakona o Javnoj nabavi omogućila da se svi kvalitetni hrvatski poljoprivredni proizvodi biti promovirani, ali posebno u dijelu sigurnosti hrane gdje ističemo sigurnost i zaštitu proizvoda. Što se tiče ostalih mjera, osim za pčelare, u četiri sektora u poljoprivredi uvest ćemo mogućnost opskrbe plavim dizelom. To je naš doprinos za razvoj poljoprivrede, naglasio je Tugomir Majdak i posebno istaknuo dio zakonskih reformi, a riječ je o Novom Zakon o poljoprivrednom zemljištu gdje jedinice lokalne samouprave imaju izuzetnu važnost ponovno, ali i po prvi puta i jedinice regionalne samouprave.
– Također i Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gdje imamo preko 13 tisuća registriranih pčelara sa preko 500 tisuća pčelinjih zajednica i pozivamo sve njih da se upoznaju s novim odredbama Zakona kako bi dobili povoljniji i funkcionalniji oblik za sve poljoprivrednike u dijelu Novog Zakona za OPG-e, poručio je iz Gudovca državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i zaželio svim pčelarima dobru 2017. godinu.

Na otvorenju sajma govorio je i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac koji je rekao da je sajam okupio rekordni broj izlagača, točnije 150 i da se očekuje najveći broj posjetitelja do sada.
– Sajam i svojom površinom, većom od tri tisuće kvadratnih metara spada u vrh europskih sajmova. Posebno smo ponosni na međunarodni karakter sajma na kojem su izlagači uz 8 europskih zemalja. Osim međunarodnog, osnažili smo prodajni i edukativni karakter. Tako će ovaj sajam ponuditi sve najbolje od meda, ali i opremu za pčelare. U dva dana sajmovanja bit će održano 8 stručnih predavanja na kojima će sudjelovati domaći i strani predavači iz svijeta pčelarstva. Kvaliteta sajma podignuta je grijanim dvoranama i na taj način omogućili smo izlagačima i posjetiteljima ugodan i adekvatan boravak, rekao je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma d.o.o.

Sve je pozdravio i Vlado Maturanec, predsjednik Županijskog pčelarskog saveza istaknuvši da pozdrave upućuje od 605 pčelara s području Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Na prvom pčelarskom sajmu prije 13 godina, bilo nas je 226 sa 24 tisuće pčelinjih zajednica, a sada nas ima 605 sa 39 tisuća pčelinjih zajednica. Kao što znate, pčele ne mogu preživjeti same i trebaju našu pomoć. Cilj i zadaća nas pčelara je sačuvati pčele kako bi svi mogli imati koristi. Svjesni smo da je nekoliko godina unazad bilo nepogodno za nas pčelare i da smo imali velike gubitke. Pomoć države je redovita, ali imamo jedan veliki problem, a to je sječa šuma koja je za nas pčelare neprihvatljiva, kao i korištenje raznih pesticida u poljoprivredi, rekao Maturanec na otvorenju sajma i apelirao na sve vodeće institucije i osobe koje imaju utjecaja, u ime svih pčelara da učine nešto kako bi sačuvali naše pčele.

Na sajmu je govorila i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.
– Rado dolazim u Gudovac, jer ovo je ”meni” jedan od najdražih europskih sajmova. Stoga čestitke svima onima koji vrijedno rade da ovaj sajam bude iz godine u godinu sve bolji i da ima sve više izlagača i posjetitelja. Posebne čestitke pčelarima koji vrijedno brinu o pčelama, jer pčele su važne za oprašivanje, a bez oprašivanja ne bi bilo proizvodnje hrane. Hvala pčelarima što brinu za hranidbeni lanac i biološku raznolikost, rekla je Petirka i dodala da je upravo zbog toga sretna što surađuje s Hrvatskim pčelarskim savezom , kako bi barem malo nagradila njihov trud i rad.
Osim upućenih pohvala, Marijana Petir je poslala i poruku pčelarima da će biti ponovno pozvani kao njezini gosti na 6. Europskom tjednu pčela i oprašivanja u Bruxellesu kako bi na zajednički i najbolji način predstavili Hrvatsku.

Svima okupljenima na 13. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu obratio se i Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.
Želim Vam svima dobrodošlicu na 13. Međunarodni pčelarski sajam ovdje u Gudovcu. Protekle tri godine za pčelare i pčelarstvo bile su izuzetno teške. Problema puno, posebno u protekloj godini kada je došlo do smrzavanja što je utjecalo na smanjenje kapaciteta oko 20 posto. Tu je problematika i plavog dizela, koju zajedničkim snagama rješavamo i nadam se da će taj problem uskoro biti riješen i da će naši pčelari moći legalno u svoja vozila točiti plavi dizel. Problemi su i kod raznih mjera potpora, ulaskom u Europsku uniju prešli smo na Nacionalni pčelarski program i koristimo sredstva iz Europske unije. Tu su i programi ruralnog razvoja. Na neke mjere se nismo mogli kandidirati, a na neke u malim količinama. Nadamo se da je i taj problem uspješno riješen i da će pčelari moći koristiti i te mjere. Tu je i zaštita okoliša, problemi kod ptica pčelarica kao i zaštita meda, te mnogi drugi problemi koji muče pčelare, o svemu tome govorio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, istaknuvši da je Međunarodni pčelarski sajam postao navika i potreba građanki i građana Bjelovara, naše županije i cijele Hrvatske, ali i cijele zainteresirane pčelarske javnosti u okruženju.
– Pčelarski sajam u Gudovcu kao i ostale manifestacije na Bjelovarskom sajmu, koncepcijski su sjajno postavljene. Prodajno izložbeni i edukativni dio. Na sajmovima u Gudovcu, pa i na ovom sajmu u značajnoj mjeri je zastupljena prodaja proizvoda, meda, pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, a sve to smo oplemenili izložbom vina i vinogradarske opreme. To istovremeno znači i promoviranje proizvoda svih izlagača koji su ovdje. Tu je i edukativni koji je vrlo bitan. Bez edukacija i preuzimanja novih spoznaja u znanosti i struci nema razvoja i napretka, poručio je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec sa Pčelarskog sajma u Gudovcu.

Goste i posjetitelje pozdravio je i župan Damir Bajs, istaknuvši da je ovaj Pčelarski sajam najveći sajam ovog tipa ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe.
– Ovdje je rekordan broj izlagača, a očekujemo i veliki broj posjetitelja. U dva dana sajmovanja, ovaj sajam će biti centar pčelarstva i medarstva. Uspješnost ovog sajma je rezultat rada zajedničkim snagama Županije, Grada Bjelovara, županijskog Saveza pčelara, pčelara Grada Bjelovara te Hrvatskog pčelarskog saveza. Svi zajedno radimo na ovom projektu. Zahvaljujem i Ministarstvu poljoprivrede i svima na podršci, rekao je Bajs i dodao da je ovaj sajam od početka zamišljen ovako, da bude mjesto okupljanja pčelara i da bude jedan od vrlo aktivnih sajmova koji omogućuje pčelarima da razmijene svoja iskustva i razgovaraju o problemima u pčelarstvu.

Pročitajte još