20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Gradu Bjelovaru potpisan sporazum i predstavljena kreditna linija – Bjelovarski poduzetnik 2016.

2016 07 krediti 17

Šest banaka potpisalo ugovore s Gradom Bjelovarom o subvencioniranju kredita poduzetnicima

U četvrtak je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik potpisao ugovore o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnicima koji ulažu na teritoriju grada Bjelovara. Šest banaka je iskazalo interes za kreditiranje poduzetnika, a potpisan je i Sporazum koji regulira način provedbe kreditne linije ”Bjelovarski poduzetnik 2016.”

Banke koje su se javile za sudjelovanje u ovom programu su Erste&steiermarkische Bank d. d., Zagrebačka banka, Regionalni centar Sjeverna Hrvatska, Podravska banka d. d., Croatia banka Bjelovar te Privredna banka Zagreb. Za ovaj kreditni fond osigurano je trideset milijuna kuna.

Prije potpisivanja sporazuma s bankama, Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik govorio je o kreditnim linijama koje Grad od 2007. godine plasira sa poslovnim bankama.
– U interesu poduzetnika i razvoja gospodarstva, te zapošljavanja i sretnije budućnosti svih stanovnika realiziramo kreditne linije uz sjajnu suradnju s bankama. Podsjećam da te linije imamo od 2007. do 2010. kada smo subvencionirali jedan posto kamata. Od 2011. do 2015. subvencionirali smo dva posto sve kredite. Ove 2016. godine imamo za sve proizvodne djelatnosti subvenciju kamata dva posto, a za sve uslužne djelatnosti preuzimamo sufinanciranje kamata sa jedan posto. Zahtjev mogu podnijeti obrti te mala i srednja trgovačka društva, zadruge, profitne ustanove i obiteljska gospodarstva. Imamo i posebnu novost – zahtjeve mogu podnijeti i fizičke osobe u slobodnim zanimanjima: zdravstveni djelatnici, veterinari, odvjetnici, revizori, arhitekti, sudski vještaci, i svi ostali koji ulaze u slobodna zanimanja. Uvjet je da budu najmanje u 51 posto u vlasništvu državljana RH. Novina je da će se odobravati poduzetnicima koji ulažu na području Grada Bjelovara. Nije važno sjedište tvrtke, prebivalište poduzetnika, važno je da ulaže na području grada Bjelovara. Namjena kredita je kupnja, izgradnja, proširenje objekta, nabava opreme ili dijela opreme, obrtna sredstva koja su u funkciji investicije, ali maksimalno do 30 posto odobrenog kredita. Najniži iznos je 40 tisuća kuna, a najviši 2,5 milijuna kuna.

Grad je otvorio mogućnost da za proizvodne djelatnosti taj kredit bude i do pet milijuna kuna, ali ne smije prelaziti 40 posto ukupne investicije. Prilagođavajući gradske odluke važećem zakonodavstvu ide se sa dva natječaja paralelno. Jedan ide za kreditnu liniju, a drugi za subvenciju kamata. Preuzimajući pravnu stečevinu EU i direktivu o potporama male vrijednosti, subvencija kamata ima karakter de-minimis potpore. Ta subvencija za tri godine ne smije prijeći iznos od 200 tisuća eura. To je Hrvatska preuzela, mi smo to ugradili u svoje odluke. Tijekom godine poduzetnik mora uredno otplaćivati kredit i kamatu, a Grad Bjelovar će preuzetu obvezu u visini jedan ili dva posto i početkom iduće godine platiti na žiro račun poduzetnika, samo pod pretpostavkom da je uredno izvršavao obveze prema banci što će nam morati dokumentirati, rekao je gradonačelnik Antun Korušec i nastavio da je od 2007. do 2015. Grad Bjelovar odobrio 121 poduzetniku kredite.
– Ti krediti iznose ukupno 130 milijuna kuna. Grad je preuzeo otplatu kamata u visini pet milijuna kuna, na godišnjoj razini oko milijun kuna. Zahvaljujući ovim kreditima stopa nezaposlenih u Gradu Bjelovaru manja je od stope u Hrvatskoj, ali i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Slične objave