Crosst.hr

U Gradu Bjelovaru najavljen početak rada prometnih redara

2016 11 grdavojska 42

Prometno redarstvo počet će s radom 5. prosinca, 2016. godine

U petak 2. studenog, predstavnici Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušecom, predsjednikom Uprave Komunalca Ivanom Ivančićem, Daliborom Milkovićem načelnikom Postaje prometne policije Bjelovar; u maloj gradskoj vijećnici održali su konferenciju povodom početka rada prometnih redara.

Glavna dužnost redara bit će kontrola i sprečavanje nepropisnog parkiranja na području grada. Sve će to nadzirati tri prometna redara od 5. prosinca, 2016. godine.

– Današnja tiskovna konferencija označava najavu početka rada prometnog redarstva. Zakon o sigurnost prometa na cestama dopušta da jedinice lokalne uprave i samouprave uz Ministarstvo unutarnjih poslova, imaju mogućnost nadzora i premještaja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, kao njihovo premještanje. Vodeći se tom zakonskom provizijom, a u vidu veće sigurnosti prometa u našemu gradu krenuli smo u realizaciju ideje prometnog redarstva, rekao je Korušec.

Zaduženja prometnih redara su upravljanje prometom na području grada, gdje u slučaju potrebe imaju mogućnost regulacije prometa na raskrižjima/ili na ostatku prometne mreže na području grada, ako se za to ukaže potreba tijekom gradskih manifestacija. Poslovi prometnih redara svakako podrazumijevaju i nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila na području grada Bjelovara, a posebno na nogostup-ima, pješačkim stazama, obilježenim pješačkim prijelazima, nepropisno parkiranja na prostorima za javno parkiranje (autobusna stajališta) ili mjesta predviđena za parkiranje automobila. Redari kod interveniranja imaju ovlasti izricanja kazni i upozorenja, tu su i ovlasti za izdavanje naloga za premještanje nepropisno zaustavljenih automobila koje će vršiti djelatnici gradskog Komunalca sa specijaliziranim vozilima. Sama vozila će biti premještena na ograđeni čuvani deponij Komunalca, gdje će ih vlasnici moći pokupiti nakon što podmire troškove i potraživanja učinjena prekršajem.

– Vezano uz same redare jedan je preuzet iz našeg Komunalca dok su druga dva poslana na edukaciju u Policijsku akademiju Ministarstva unutarnjih poslova i uspješno su završili. Nakon edukacije, sada imamo tri redara koja su ovlaštena od strane MUP-a, da imaju pravo rada u sustavu upravljanja prometom i nadzora vozila nepropisno zaustavljenih vozila na području grada. Također napominjem da će dvoje od troje spomenutih redara obavljati dvostruku funkciju komunalnih i prometnih redara, rekao je Korušec i dodao da je troje ljudi sasvim dovoljno za kvalitetno obavljanje ovog posla.

Što se tiče prostornih uvjeta, gradonačelnik je rekao:
– Prostor za rad redara i primanje stranaka bit će u prizemlju Gradske uprave. Za uređenje prostora, Grad Bjelovar je izdvojio 90 tisuća kuna dok je za opremu izdvojeno 25 tisuća kuna. Za troškove održavanje sustava, tehničke potpore i tri terminala za rad na mjesečnoj razini izdvojit će se 9 tisuća kuna.

– Samo rješenje o ispunjavanju uvjeta za rad prometnog redarstva od strane Ministarstva stiglo je 21. studenog. Ovlaštene osobe od strane Ministarstva iz Policijske uprave Bjelovarsko- bilogorske izvršile su pregled i kontrolu kadra, prostora, opreme i dokumentacije te izdale rješenje, odnosno uvjerenje o ispunjavanju uvjeta. Vezano uz same kazne, njihova visina se kreće od 300, 500 i 700 kuna, o tome će više reći pročelnik Ivica Markovinović i načelnik Milković. Uza sve to naglašavam da Gradu Bjelovaru nije želja i interes kažnjavanje s ciljem punjenja proračuna, naša prvenstvena želja je povećanje sigurnosti prometne kulture na našim ulicama. S tim u cilju prvih mjesec dana građani će dobivati samo opomene prilikom nepropisnog parkinga i ostalih prekršaja na kojima redari imaju ingerenciju. Redari će u startu raditi zajedno s ovlaštenim policijskim službenicima dok se cijeli sustav ne uhoda, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Sam Grad je prije tri godine preuzeo obavezu upravljanja nad 130 km najprometnijih cesta na području grada. U sklopu obveze upravljanja sadržana je i obveza poboljšanja sigurnosti prometa, uz redovne mjere održavanja, uređenja i gradnje prometnica.
– Jedna od mjera poboljšanja sigurnosti je i sustav prometnog redarstva, gdje je Grad, kao što je gradonačelnik Korušec spomenuo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Policijskom postajom Bjelovar. To je ostvareno kroz pripremno razdoblje od dvije godine. Sada kreće operativna realizacija projekta, gdje će prvi korak biti upoznavanje građana sa sustavom, a koji će trajati mjesec dana. Problemi za koje će prometno redarstvo biti zaduženo su parkiranje na pješačkim prijelazima van označenih parkirališnih mjesta i parkiranje na nogostupima. Uz mjere kažnjavanja kontinuirano će se raditi i na edukacijskom djelu koji će biti usmjeren prema školama, građanstvu putem medija i predavanja, rekao je Ivica Markovinović pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Bjelovara.

Dalibor Milković, načelnik Postaje prometne policije Bjelovar na početku svog govora pozdravio je uvođenje prometnog redarstva.
– Parkiranje kao parkiranje nama nikada nije bio prioritet, jer ono ne utječe na samu sigurnost prometa na cestama, te se zbog toga nikada nismo previše usmjeravali na nepropisno parkirana vozila u našemu postupanju. Službenici Postaje prometne policije Bjelovar u 2015. godini utvrdili su 1054 prekršaja nepropisnog parkiranja, dok je u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježeno njih 986. O kojim se prekršajima radi i kazne koje su vezane za te prekršaje. Tako je kazna od 300 kuna vezana za prekršaj parkiranja na nogostupu, pješačkom prijelazu i parkiranje na kolnom ulazu. Kazna od 500 kuna vezana je za parkiranje na mjestu gdje je postavljen prometni znak da je zabranjeno parkiranje, dok je kazna od 700 kuna vezana za parkiranje na parkirnom mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Prometni redari će kao i policija postupati u skladu sa Zakonom o prekršajima. To znači kada se ostavi uplatnica za nepropisno parkiranje počinitelj ima pravo da u roku do 3 dana plati pola kazne, ako prođe rok od tri dana ide izdavanje Obaveznog prekršajnog naloga gdje prekršitelj ima pravo u roku od 8 dana plaćanje 2/3 iznosa. Naravno policijski službenici će i dalje raditi svoj posao u vidu nepropisnog parkiranja, sada uz pomoć redara, rekao je načelnik Milković i dodao da će uvođenjem prometnih redara biti više reda u gradu Bjelovaru.

Radno vrijeme redarstva će biti kontinuirano tijekom cijelog tjedna, provođeno kroz smjenski rad do 17 sati.
– Svjesni smo da su područja oko tržnice, bolnice i korza jedna od problematičnijih mjesta, tome doprinosi i nepoštivanje vremenskog ograničenja kretanja i zaustavljanja od strane dostavnih vozila u pješačkim zonama kao što je korzo. Također se priprema nova regulacija prometa u pojedinim dijelovima grada i uređenje biciklističkog prometa, napomenuo je pročelnik Markovinović.

Gradonačelnik Korušec je također napomeno da je glavni problem nepoštivanje zakonskih odredba i odluka grada vezanih uz uređenje prometa.
– Prometni redari su upravo tu da se poveća red i poštivanje odluka vezanih uz regulaciju prometa na području grada.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.