Crosst.hr

U Gradu Bjelovaru najavljen novi projekt za 35 pomoćnika u nastavi za 39 učenika

2016 08 asistenti2016 64

Održana konferencija zatvaranja projekta vezanog za pomoćnike u nastavi u školskoj godini 2015./2016. i najavljen novi projekt

U dvorani Visoke tehničke škole održana je 31. Kolovoza završna konferencija projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Radi se o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, u kojem je ostvarena potpora za 35 učenika s poteškoćama u razvoju iz pet bjelovarskih škola. Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju Andrea Posarić, viši stručni suradnik za društvene djelatnosti Zdravko Pavec, te ravnatelji osnovnih škola Goranka Preskočil, Nikola Margetić i Lucija Dronjak.

-Provedeni projekt pomogao je učenicima s poteškoćama u razvoju i zahvaljujem svim direktnim i indirektnim partnerima na sudjelovanju, međutim on je imao i širi značaj. Nećemo ga mjeriti samo financijski i brojem pomoćnika. On ima humanističku poruku, i zadire multidisciplinarno u različita područja život djece kojima je potrebna pomoć, njihovih roditelja, pomoćnika, nastavnika i cijele zajednice. Mi smo na taj način osigurali i jačanje osjećaja pripadnosti i samo-poštovanja, ravnopravnost djece te dostojanstveno odrastanje i obrazovanje u zdravoj društvenoj okolini, razvoj empatije i podršku u zajednici. Pred novu školsku godinu svima koji su u ovom nastavnom procesu želim puno uspjeha, strpljenja i dobre volje u odgoju i obrazovanju učenika – rekao je gradonačelnik Antun Korušec.

Od 2010. godine u ovakvim projektima realizirano je 125 pomoćnika u nastavi. U suradnji s udrugama i kroz javne radove za školsku godinu se zapošljavalo od šest do osamnaest osoba. 2014. Prvi put je ostvarena potpora Europske unije za zapošljavanje dvadeset pomoćnika u nastavi. Prošlogodišnji projekt koji je ovom konferencijom službeno završio donesao je veće iskustvo i poboljšanje, kojim se ostvarilo 34 pomoćnika, a iz Europskog socijalnog fonda dobivena su sredstva za projekt u iznosu od 1.635.000,00 kuna od čega je 1.502.000,00 bilo bespovratno.
-Pomoćnici su morali proći edukaciju na Pučkom otvorenom učilištu, i počeli su raditi od 20. rujna 2015. godine, do kraja ove školske godine. Njihov posao uključivao je pomaganje u učenju, obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, te u komunikaciji i socijalnom uključivanju. Cilj projekta je bio pomoći učenicima u ostvarivanju punog potencijala u savladavanju novih znanja i vještina, pomoći učiteljima da ravnomjerno rade sa svim učenicima, dati sigurnost roditeljima da će njihovo dijete dobiti mogućnost učenja i školovanja među svojim vršnjacima u svome gradu, i naravno zapošljavanje osoba iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Svi ciljevi projekta su ostvareni, i zahvaljujem svima koji su na projektu sudjelovali na pomoći u njihovoj realizaciji – rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Zdravko Pavec, viši stručni suradnik za društvene djelatnosti objasnio je projekt koji je zahtijevao i izradu web stranice na kojoj su se mogli pratiti detalji aktualnog projekta, te informacije o prethodnim projektima, a provedba projekta je i medijski popraćena. Nakon položene početne edukacije pomoćnici su bili dužni mjesečno ispunjavati izvještaje o radu kroz koje se pratio njihov rad s učenicima i sam napredak učenika. Svi učenici pokazali su napredak u učenju i socijalizaciji. Veliku ulogu u ovom partnerskom poslu imale su i same škole.

Ravnatelj IV. Osnovne škole Bjelovar Nikola Margetić, rekao je kako o pomoći i pristupu nastavnom procesu kroz ovaj projekt može govoriti samo u superlativima.
-Učenici i njihovi roditelji a i učitelji neizmjerno su zadovoljni zbog ovog projekta i onoga što im on omogućava. Osobno mogu reći na primjeru učenika naše škole kako mu je ovim projektom omogućen uopće pristup školi a onda i sudjelovanje u nastavnom procesu. Kad vidim osmjeh na licima te djece i njihovim roditeljim, svjestan sam da je to doista nezamjenjiva pomoć. Najmanje što stoga mogu reći je hvala Gradu Bjelovaru, i želim im uspjeh u svim narednim godinama provođenja projekta – rekao je ravnatelj Margetić.
Na pomoći se okupljenima zahvalila i Katica Sabolović, majka djeteta koje ima pomoćnika u nastavi.
-Zahvaljujem Gradu što je Damiru omogućio da ima pomoćnika u nastavi, jer bez njega ne bi mogao nikuda. Potrebna mu je pomoćni-kova asistencija u nastavi i samom kretanju, i da je nema ne znamo kako bi pohađao nastavu – rekla je majka Katica Sabolović.

Gradonačelnik je također iskoristio priliku i da najavi novo pokretanje projekta za osiguranje pomoćnika u nastavi. Projekt u vrijednosti od 1.837.000,00 kuna kreće od 1. rujna, a proračunska sredstva Grada predviđena za njega su 148.000,00 kuna. Osigurana je pomoć za 39 učenika, u vidu 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika.
Osim najavljenog novog projekta za osobne asistente, gradonačelnik je najavio i veći broj upisanih učenika u Novu školsku godinu 2016./2017.
– U svih pet osnovnih škola u gradu Bjelovaru upisano je 42 djece više što je 10,5 posto i to samo u prvi razred. U sve razrede osnovnih škola je upisano 85 djece više što je u odnosu na ukupan broj povećanje za 2,81 posto. To je podatak koji ohrabruje i veseli, ali i stvara dodatne obaveze od osiguranja sredstava do otvaranja nove osnovne škole, o čemu razgovaramo u gradu Bjelovaru, istaknuo je Korušec.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.