21. travnja 2018

U Gradu Bjelovaru ministar Marko Pavić predstavio NOVE MJERE aktivne politike zapošljavanja u 2018.

Na poziv predsjednika Gradskog vijeća Grada Bjelovara Ante Topalovića, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić sa suradnicima je održao prezentaciju novih “Mjera aktivne politike zapošljavanja”, u četvrtak, 11. siječnja 2018. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara. Mjere su bile prezentirane prvenstveno za bjelovarske poduzetnike  i obrtnike, koji su svojim velikom odazivom pokazali i veliku zainteresiranost.

Nove mjere je donijelo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 29. prosinca 2017. godine, a njihova je primjena krenula od 1. siječnja 2018.

Uz ministra Pavića, na predstavljanju su sudjelovali i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, kao i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

–  Najbolje mjere koje smo imali smo jednostavno unaprijedili, prvenstveno misleći na samozapošljavanje. Oko 80 posto tvrtki koje koriste mjeru preživi prvu godinu poslovanje. Tu smo zato značajno povisili subvencije, sa 35 tisuća kuna na 55 tisuća kuna, odnosno 70 ukoliko se uzmu dva SOR-ovca. Potičemo udruživanje, pa tako ukoliko se primjerice pet ljudi udružuje u zadrugu, mogu akumulirati 270 tisuća kuna sredstava potpore za otvaranje zadruge. Pored toga napravili smo jedan veliki iskorak u osnaživanju pripravništva. Cilj nam je da mlade usmjerimo prema trajnom zapošljavanju i realnim sektorom. Privatnici će moći ostvariti subvenciju od 50 posto place bez ograničenja visine plaće. Za javne službe smo se odlučili za sektore školstva, zdravstva i socijale. Za mjesto pripravnika subvencija je 85 posto plaće. Paket “Od mjere do karijere” je ukupno u visini 1,6 milijardi kuna, a kada tome pribrojimo i ostale programe zapošljavanja, dolazimo do 2 i pol milijarde kuna. S Gradom Bjelovar je nedavno potpisana odluka za program zapošljavanja “Zaželi” od deset milijuna kuna. Grad Bjelovar je u prošloj godini za mjere iskoristio 18 milijuna kuna, a cijela županija 31 milijun kuna. Program za zapošljavanje dodatnog osoblja u vrtićima obuhvaća 700 osoba i 300 milijuna kuna, u cilju dvosmjenskog rada. Trenutno smo u razradi sheme, rekao je ministar Pavić.

 

Također, ministar je pojasnio i slijedeće.

–  Situacija u Hrvatskoj je trenutno takva da imamo rekordno nisku nezaposlenost, kao i povećan broj zapošljavanja. Stopa zaposlenosti je u trećem kvartalu narasla na preko 61 posto. Kada gledamo na razini godine ispada oko 60 posto. Cilj Vlade je stopu zaposlenosti do 2020. povećati na 68 posto. Proces donošenja Mjera aktivne politike za zapošljavanje za 2018. bio je vrlo impuzivan i stručan. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u donošenju mjera na suradnji, dogovorima, zajedničkim zaključcima. Ono što je još potrebno naglasiti je skorašnji početak potpore lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja u vrijednosti 73 milijuna kuna, unutar kojih su dobrim djelom financirani klubovi za mlade. Zaista imamo velik broj natječaja i cilj nam je novac uložiti u naše ljude i zapošljavanje, znanost, obrazovanje, socijalnu inkluziju i ostalo.

– Drago mi je da se prvo predstavljanje mjera u Hrvatskoj dogodilo upravo u Bjelovaru. Mjere su prije desetak dana prihvaćene i vjerujem da će pomoći prvenstveno mladima da ostanu u Hrvatskoj i zaposle se, ali i svima ostalima koji će koristiti  mjere, a to su obrtnici, poljoprivrednici, poduzetnici i drugi. Razvoj gospodarstva je ključ svega. Iz njega proizlazi svaki daljnji iskorak u razvoju Bjelovara, kratko je rekao Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

 

Državna tajnica Katarina Ivanković Knežević predstavila je Mjere aktivne politike za zapošljavanje.

– U izradu smjernica uložili smo puno truda, znanja i snage. Održano je puno radnih sastanaka, okruglih stolova i javnih rasprava. U ovim mjerama smo željeli postići individualni pristup i da nikoga ne izostavimo, već obuhvatimo sve one skupine koje moraju biti dio mjera. Zato smo ih upravo i uključili u cijelu priču. Najveću ulogu u provođenju mjera imati će Hrvatski  zavod za zapošljavanje. Dakle, riječ je o slijedećim mjerama, “Potpora za zapošljavanje”, “Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo”, “Potpora za usavršavanje“,  „Potpora za samozapošljavanje“,  „Obrazovanje nezaposlenih“, „Osposobljavanje na radnom mjestu“, „Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa“,  „Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva – 30+”,  “Javni rad“,  „Potpora za očuvanje radnih mjesta“,  „Stalni sezonac“, predstavila je Ivanković – Knežević.

PAKET MJERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA U 2018. MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

 

Okupljenima na ovom predstavljanju također se obratila i Ruža Hrga, predstojnica Zavoda za zapošljavanje u Bjelovaru.

–  Hrvatski Zavod za zapošljavanje, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini ima ključnu ulogu u realizaciji svih programa koje Vlada provodi u cilju smanjenja stope nezaposlenosti i povećanja stope zaposlenosti. Potrebno je aktivno djelovati sa našim poslodavcima, naročito s realnim sektorom kako bismo podigli zapošljavanje na području Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije. Prošlu smo godinu završili sa 6 868 nezaposlenih, što je na godišnjoj razini manje za 2 500. Prvi puta u zadnjih 20 godina se dogodilo da nemamo povećanje nezaposlenosti tijekom zimskih mjeseci. To ipak nešto govori o pomaku i boljoj situaciji na tržištu, rekla je Ruža Hrga.

Predstojnica je iznijela i statistiku intervencija Zavoda za zapošljavanje u Bjelovaru.

___________________________________________________________________

Svima prisutnima obratio se i gradonačelnik Dario Hrebak.

___________________________________________________________________

Sve je pozdravio i saborski zastupnik Miro Totgergeli.

___________________________________________________________________

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *