Crosst.hr

U Gradskom muzeju otvorena tradicionalna izložba „Šuma okom šumara“

U Gradskom muzeju otvorena tradicionalna izložba „Šuma okom šumara“

U povodu Dana hrvatskoga šumarstva, u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba, predstavljanje kataloga i dodjela nagrada 13. bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem. Događaj je održan u utorak 13. lipnja u Galeriji Naste Rojc. Izložbu koju inače organizira Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar, svi zainteresirani mogu pogledati sve do 30. lipnja. Na samom početku događaja, posjetitelje je u ime organizatora pozdravila Martina Pavičić.

– Nadam se da će nam ova trinaestica, koja se provlači ove godine u broju salona i datumu otvaranja salona donijeti sreću, jer sreća prati hrabre, a da nije bilo hrabrosti i želje za prezentiranjem javnosti svih skrivenih tajni i doživljaja šume iz perspektive oka šumara, ova izložba nikada ne bi vidjela svjetlo dana i izašla iz skrivenih ladica entuzijasta. Za 13. bjelovarski salon s međunarodnim sudjelovanjem kandidiralo se 40 autora s ukupno 386 pristiglih fotografija, među kojima je 250 pojedinačnih i 32 serija sa 136 fotografija. l ove godine bilježimo brojčani pad pristiglih fotografija u usporedbi s prvim godinama salona, ali bez obzira na broj fotografija kvaliteta ne pada. Uočili smo tendenciju porasta serija fotografija u odnosu na ukupno pristigle fotografije, rekla je Pavičić.

Ocjenjivački sud u sastavu Dubravko Adamović akademski slikar, Antun Krešić, akademski slikar i Berislav Rubčić, dipl. ing elektrotehnike te uz posebnog gosta žirija Marka Čelića, profesionalnog fotografa, za izlaganje je odabrao ukupno 206 fotografija, od kojih je 118 pojedinačnih i 23 serije sa 88 fotografija koje su u ovom postavu. Ocjenjivački sud je odabrao Grand prix izložbe, fotografiju za Plakat koja je ujedno i treća nagrada za pojedinačnu fotografiju. Nagrađene su tri pojedinačne fotografije i tri serije fotografija, a pohvaljene su četiri pojedinačne fotografije i tri serije fotografija. l ovom prigodom je tiskan katalog cjelokupne izložbe koji čine vrijedan popratni materijal koji je uvijek tražen. Za dizajn je već tradicionalno zaslužan akademski slikar Antun Krešić.

2017 6 šumari 40

Tijekom proteklih 12 godina salon je gostovao u brojnim gradovima širom Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore Hrvatskih šuma koji se u okviru raznih sajmova i sličnih manifestacija održavaju svake godine širom Hrvatske. Izložba je 2009. gostovala u Helsinkiju i 2011. godine u zgradi Ujedinjenih naroda u New York-u. Obilježavajući prethodnih godina 250. godina šumarstva u Hrvatskoj, 170. godina Šumarskog društva te 65. godina osnutka našeg ogranka ova je izložba sasvim sigurno jedan od značajnih čimbenika promocije hrvatskog šumarstva i šumarske struke u zemlji i svijetu i stoga je ponos i uspjeh i našem šumarskom društvu, Hrvatskim šumama, Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko ­ Bilogorskoj županiji, a u konačnici i našoj zemlji. Salon će nakon Bjelovara biti postavljen kao i dosadašnjih godina i u drugim gradovima. To su Nova Gradiška, Zagreb, Daruvar, Lipik, Krapina, Gospić, Samobor, Ogulin, Vinkovci, Križevci, Otočac, Lipovljani, Senj, Nova Gradiška, Slavonski Brod, Velika Gorica, Daruvar i brojni drugi gradovi. Posebno se želim zahvaliti kolegi Željku Gubijanu, idejnom začetniku i nositelju ovog projekta u našem Ogranku što je svesrdno radio na pripremi i bez čijeg se predanog rada ne bi sve ovo privela kraju, pojasnila je Martina Pavičić.

Ogranak je i ove godine pripremio dodatak salonu pomoću kojeg posjetiteljima želi predstaviti život i rad cijenjenog profesora, akademika Dušana Klepca povodom njegove stote obljetnice godišnjice rođenja. Tom je prigodom kroz izlaganje jednog “pingvina” skrenuta pozornost na izuzetnog člana zajednica koji je obilježio jednu epohu kako u šumarstvu Hrvatske, tako i u svjetskom razmjerima. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika.

2017 6 šumari 121

Povijest i povezanost šuma i Bjelovara je dovoljno jasna. To se vidi i po našem grbu, na kojem se nalaze tri panja. Grad Bjelovar će i dalje podupirati ovu izuzetnu izložbu. Drago mi je čuti da ona prerasta granice grada, države i Europe. Sigurna sam da komisiji nije lako donijeti odluke, jer je nagrada malo, a uspješnih radova jako puno. Priroda, naročito šume predstavljaju naše bogatstvo koje moramo ostaviti nadolazećim generacijama, čuvati ih i brinuti o njima, rekla je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec te ovom prilikom svima čestitala Dan hrvatskog šumarstva koji s obilježava 20. lipnja.

 

Popis nagrađenih

 

GRAND PRIX

Ana Bašić

Vila Velebita

 

PRVA NAGRADA- SERIJA

Jerko Gudac

Otprema

 

DRUGA NAGRADA – SERIJA

Antal Tarjáni

Wald Torsos

 

TREĆA NAGRADA – SERIJA

László Géza Greguss

Bei der Balzzeit der GroBtrappen

 

PRVA NAGRADA- POJEDINAČNO

László Géza Greguss

 

DRUGA NAGRADA- POJEDINAČNO

Željko Gubijan

Mjesec nad Zrmanjom

 

TREĆA NAGRADA- POJEDINAČNO- PLAKAT, POZIVNICA l NASLOVNICA KATALOGA

Antal Tarjáni

Speicher

 

POHVALA- SERIJA

Goran Dorić

Taxodium slavonicum

 

POHVALA- SERIJA

Silvana Skender

Faza ll – kopčaš

 

POHVALA- SERIJA

Zdenko Turniški

Obaranje diva

 

POHVALA- POJEDINAČNO

Hrvoje Čeliković

Niski oblaci

 

POHVALA- POJEDINAČNO

Zdravko Mišić

Praščići

 

POHVALA- POJEDINAČNO

Miran Orožim

Zimsko okrasje

 

POHVALA- POJEDINAČNO

Nada Šarić

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.