20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Gornjem Mikloušu održana 42. Zapovijed pod lipom

2016 07 zapovijedpodlipa2016i 12

Zapovijed je običaj koji seže daleko u prošlost hrvatskoga naroda i hrvatskog sela

U Gornjem Mikloušu u nedjelju 10. srpnja održana je 42. Zapovijed pod lipom.

Zapovijed je običaj koji seže daleko u prošlost hrvatskoga naroda i hrvatskog sela. Dugo se zadržala u Moslavini i u selu Miklouš. Ono što danas zovemo običajem zapovijedi, u prošlosti je bio službeni čin, način informiranja i obavještavanja svih – zapovijed vlasti upućena narodu u svim dijelovima prostora na koji se vlast odnosi.

Kao manifestacija tradicijske kulture, Zapovijed pod lipom utemeljena je 1974. godine, a njen njegovatelj i promicatelj je Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ iz Miklouša.

– Grad Čazma se ponosi svojim krajem, ponosi se svojom lijepom Moslavinom, a ponosimo se i ljudima koji ovdje žive, a svakako i svojim udrugama. KUD Sloga Miklouš je jedna od kulturno umjetničkih udruga kojom bi se svaki grad ponosio. Ime Čazme pronose diljem Hrvatske, a organiziraju i po 42. put Zapovijed pod lipom. Drago mi je da dolaze ljudi iz šireg područja, da tu nastupaju prijateljska kulturno-umjetnička društva i da se njeguje taj izvorni folklor. Dakle, naš Miklouš je jedno veliko etno-selo sa bogatom baštinom i time se ponosimo. Na kraju čestitam KUD-u Sloga na dobro organiziranoj Zapovijedi i želim da nam i dogodine bude ovakva i još bolja – kazao je danas gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak, koji je nazočio ovoj manifestaciji u Mikloušu.

I ove godine nakon same zapovijedi održan je kulturno umjetnički program u kojem su sudjelovali članovi KUD-a Sloga Miklouš i gosti Pjevačko društvo Ferdinand iz Ferdinandovca, KUD Turanj iz Karlovca, KUD Široka Kula iz Gospića i KUD Rudar Glogovac.

Jučer je u etno kući u Gornjem Mikloušu održana večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda”, uz sudjelovanje ženskih pjevačkih skupina iz Zagrebačke, Međimurske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, a dojmovi sudionika su da je večer prošla iznad očekivanja.

Slične objave