Crosst.hr

U Bjelovaru predstavljena knjiga – Oteto djetinjstvo

2016 09 djetinstvo 1

Riječ je o knjizi autora Pavla Crnjca, katoličkog svećenika, rodom iz Rame.

Pred prepunom knjižnicom „Petar Preradović“ u Bjelovaru široj javnosti predstavljena je knjiga „Oteto djetinjstvo“, autora Pavla Crnjca. Pavao Crnjac katolički je svećenik, rodom iz Rame. U knjizi progovara o užasnom pokolju četničkih snaga 1942. u Rami, te početku gladi koja taj kraj zatječe početkom 1943. godine. Zbog ratnih događanja brojna djeca ostala su ne samo bez roditelja već su osuđena i na neimaštinu i glad. Kako bi se spasila, organizira se transport prema Zagrebu, gdje se ta djeca raspoređuju po imućnijim obiteljima širom bogatijeg dijela Hrvatske, koji u to vrijeme ima ipak nešto više hrane. Tom akcijom spašeno je više od 700 djece.

Na predstavljanju knjige istaknuta je zasluga narodnog zastupnika Nikole Kovačevića koji je bio iznimno zaslužan za ovaj transport spašavanja. Isto tako, spomenula se uloga tadašnjega zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je s pomoću Caritasa organizirao prehranu i raspoređivanje djece. Tu je istaknuta uloga u spašavanju ne samo hrvatske djece, već i muslimanske, pri čemu se pazilo kako bi djeca bila zbrinuta u obitelji koja je njihove vjere kako bi im se olakšala prilagodba.

Prije samog predstavljanja knjige sve nazočne pozdravila je Irena Hlupić Rašo, zamjenica ravnatelja Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru. O samoj knjizi govorili su: Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, autor knjige Pavao Crnjac, predsjednik udruge „Ramska zajednica Bjelovar“ Mišo Faletar, te uime Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije Mato Ćurak.

Prikazani su i ulomci iz istoimenog filma „Oteto djetinjstvo“ u kojem je autor zabilježio svjedočanstva preživjele djece koja su sada stari ljudi, ali u kojima su još uvijek živa sjećanja na patnju i bijedu koju su preživjeli. Taj događaj duboko je usađen u svijesti Ramaca koji su i nakon Drugoga svjetskog rata raseljeni iz svoga rodnog kraja. Poslužio je stoga kao predložak za pjesmu „Oteto djetinjstvo“ koja također govori o tim tragičnim vremenima, a na predstavljanju knjige pročitao ju je naš zavičajni pjesnik Ivan Čuljak.

Tekst: Slaven Klobučar
Foto: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.