Crosst.hr

U Bjelovaru počele radionice za djecu vezane uz dječja prava i toleranciju

2016 08 bubamara 65

Dječji forum Bijeli vitezovi Bjelovar, u sklopu projekta Bjelovarski festival dječjih prava, održat će radionice vezane uz dječja prava i toleranciju. Teme radionica su: Znatiželjni posjetitelj, Učenje djece o pravima, Put oko svijeta.

Bjelovarski festival dječjih prava je projekt organiziran od strane Grada Bjelovara i Dječjeg foruma Bijeli vitezovi Bjelovar, u sklopu kojeg su u utorak 23. kolovoza u Dječjem vrtiću Bubamara održane radionice vezane uz dječja prava i toleranciju. Putem učenja o životu djece u različitim krajevima svijeta na teme „Put oko svijeta“, „Znatiželjni posjetitelj“ i „Učenje djece o pravima“ djeca su se mogla upoznati sa pravima koja im pripadaju.

-Ideja je zapravo bila već predškolce i osnovnoškolce upoznati s njihovim pravima, i ukazati im na činjenicu kako ta prava ipak nisu svugdje u svijetu jednako ispunjavana te da je potrebno raditi na tome kako bi se ispravila takva nepravda – rekao je predsjednik Dječjeg foruma Bijeli vitezovi Karlo Oremović i naglasio kako smatra da su najvažnija dječja prava koja bi svi trebali poštovati pravo na obitelj, iako su sva usmjerena na to da se djeci omogući zdrav, sretan i ispunjen život.

Stariji polaznici radionica mogli su nešto više čuti i o izbjegličkoj krizi, koliko djeca pate u takvim teškim situacijama, kako žive djeca u ratnim sukobima i djeca vojnici koji u njima i aktivno sudjeluju. Radionice će trajati do 20. studenog, i bit će održane u većini dječjih vrtića i osnovnih škola u gradu Bjelovaru. 20. studeni će pak kao Međunarodni dana dječjih prava označiti završetak radionica, i tim povodom bit će organizirana ceremonija zatvaranja koju će obilježiti likovni natječaj na temu dječjih prava.

-Prvi puta su djeca odlučila raditi za djecu i potaknuti ih na razmišljanje o zaštiti dječjih prava. Originalna ideja je potekla od Dječjeg foruma Bijeli vitezovi čiji su članovi srednjoškolci proistekli iz prošlog saziva Dječjeg Gradskog vijeća, a u organizaciji su sudjelovali i Društvo Naša djeca i Grad Bjelovar. Sve skupa je zapravo nastalo 2013. godine kada se Grad uključio i iskazao namjeru da stekne status „Grad – prijatelj djece“ i od tada puno radimo na pitanjima djece. Od organizacije Dječjeg Gradskog vijeća, Dječjeg foruma Bijeli vitezovi, do stjecanja statusa „Rodilište – prijatelj djece“ i niza aktivnosti, festivala i druženja. Kako bismo stekli status „Grad – prijatelj djece“ očekuje nas kroz narednih nekoliko mjeseci procjena i ocjenjivanje raznih segmenata, primjerice, obrazovanje, socijalna skrb, sport, o kojima ispunjavamo evaluacijski upitnik. U slučaju dobivanja statusa, to nije kraj našeg rada nego na osnovu postojeće analize gradimo nove programe kako bi djeci bilo bolje – rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.