Crosst.hr

U Bjelovaru počela Zimska škola informatike 2017.

2017 1 zimskaskola2017 7

I ove godine u I. osnovnoj školi u Bjelovaru organizirana je Zimska škola informatike

Unatoč praznicima pojedini školarci uvijek su spremni vratiti se u školske klupe i naučiti više o onome što ih zanima. S tim na umu u I. osnovnoj školi u Bjelovaru organizirana je Zimska škola informatike, koja je započela 2. siječnja.

Polaznici nižih razreda, točnije od 2. do 4. razreda, iz svih bjelovarskih škola će u 4 dana nastave odslušati ukupno 24 školska sata na kojima će naučiti više o osnovama robotike, animacijskom alatu Styckz, te programima Paint i Word. Njih 36 nastavu polazi besplatno, a jedini uvjet pristupa je ponesti 4 AA baterije za korištenje robota.
– Učenici će naučiti kako pokrenuti robota, snalaženje s robotom po stazama bez senzora i sa senzorima, pa čak i svirati na njemu. Snage smo udružili sa II. osnovnom školom i skupili zajedno robote, nastava se održava u našem informatičkom kabinetu. Znanja koja će polaznici steći na ovoj nastavi dovoljna su kako bismo se prijavili za Croatian makers kup, rekao je nastavnik informatike Goran Jarčov.

S obzirom na ograničeni broj polaznika, nastavne grupe bile su popunjene veoma brzo. Učenici će imati prilike učiti i vježbati materiju koja i zbog logistike nije dostupna na redovnoj nastavi informatike. Ipak, kako se radi o znanjima koja su neminovna budućnost, i roditelji i učitelji koji izvode nastavu slažu se kako im je vrijedno posvetiti više pažnje. S obzirom na prošlogodišnji interes kada je organizirana prva Zimska škola informatike, ove godine se nije postavljalo puno pitanja kada je škola trebala biti ponovo organizirana.
– Nadam se kako će Zimska škola informatike postati tradicija kod nas, jer sve više i više grupa učenika iskazuje želju za polaskom. Ove godine smo uklopili i program robotike, vodeći računa o raspoloživim sredstvima kad su u pitanju roboti i računala, dodala je ravnateljica I. Osnovne škole Bjelovar Tatjana Landsman.

Održavanju Zimske škole informatike i ove godine podršku je dao Grad Bjelovar, u okviru dotacija koje služe za daljnji razvoj. Trenutno se radi o 2.500,00 kuna, a Grad će sudjelovati i u samoj nabavi opreme.
– Zahvalni smo I. Osnovnoj školi na organizaciji, iako je u međuvremenu organizirana i proljetna i ljetna škola informatike. Itekako nam je stalo do toga da se održavanje nastavi i ubuduće, te da se kao i sada programi proširuju. Pohvalio bih ovim putem i ostale škole koje su se uključile svojom pomoći u organizaciju, poručio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara Milan Mateković.

O interesu učenika za informatiku i robotiku govori i činjenica da su neki od njih u Zimskoj školi informatike ne samo polaznici nego i demonstratori.

Domagoj Derifaj, učenik 5. razreda, ukratko je objasnio svoje znanje o sastavljanju robotića kroz aplikacije i njihovom programiranju. Domagoj je sudjelovao i na Croatian makers kup natjecanju –Roboti mogu svašta napraviti, ali potrebno je samo znati kako ih isprogramirati, i to je ono što je meni najdraže raditi. Za programiranje ovih robotića dovoljno je znanje informatike iz škole, ali volio bih da imamo više informatike u školi, rekao je Domagoj Derifaj.

Leon Klemše, učenik 4. razreda, polazio je Zimsku školu informatike i prošle godine, ali je opet rado odmor na praznicima zamjenio za nekoliko sati nastave više. – Volim robotiku i volim kompjutere. Ovdje programiramo robote, sastavljamo ih i vozimo po traci. To je dosta zahtjevno i moramo paziti da dobro programiramo robotiće, da oni točno voze po traci. S robotićima sam već radio, ali volio bih ovo raditi i češće u školi, rekao je Leon Klemše.

Nastava se održava od 2. do 5. siječnja od 9:00 do 14:00. Nastava je podijeljena u tri grupe. Svaki dan grupa ima nastavu od dva školska sata, što daje uz nastavu od 4 dana daje sveukupno 8 sati x 3 = 24 sata. Grupe će biti od po 12 polaznika iz svih škola Bjelovara, 36 ukupno. Razlog manjeg broja je ograničen broj robota, a i oblik nastave koja zahtjeva više rada i pomaganja polaznicima.

Planirani Program tečaja:

1.Osnove robotike
2.Styckz (animacijski alat)
3.Paint i Word

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.