Crosst.hr

U Bjelovaru otvoren 14. Međunarodni udaraljkaški tjedan 2017.

2017 1 udaraljklaški tjedan2017 309

Počeo 14. Međunarodni tjedan udaraljkaša – IPEW 2017. u Bjelovaru

U četvrtak, 19. siječnja 2017. godine u Bjelovaru je otvoren 14. Međunarodni udaraljkaški tjedan – IPEW 2017. Poznati glazbeni festival otvorila je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević i tako je Bjelovar i ove godine postao središte Hrvatske i svjetske udaraljkaške umjetnosti, od 19. do 22. siječnja 2017. godine.

Ovaj glazbeni festival postao je poznat ne samo u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica. Na njemu nastupaju poznati i uspješni udaraljkaški sastavi i solisti s raznih kontinenata. Do sada je nastupilo preko 500 izvođača iz 27 zemalja, a ove godine na 14. Međunarodnom udaraljkaškom tjednu nastupit će tridesetak glazbenika iz Italije, Belgije, Francuske, Slovenije, Španjolske, Taivana i Hrvatske. U tri dana, od 19.-21. siječnja u bjelovarskom Domu kulture održat će se dopodnevna predavanja i večernji koncerti s početkom u 19,30 sati te 22.01. revijalni Gala koncert u Zagrebu, Muzička Akademija – koncertna dvorana Blagoje Bersa.

Organizator ove velike glazbene manifestacije 14. godinu zaredom je bjelovarska Glazbena škola Vatroslava Lisinski, a vjerni pokrovitelj svih ovih godina je Grad Bjelovar.

Prije početka prvog koncerta, u ime organizatora bjelovarske Glazbene škole Vatroslav Lisinski, ravnateljica Sonja Štefanac je rekla da ih čeka sreća i veselje!
– Ovo je jedan od poznatih glazbenih festivala kada sudjelujemo s našim gostima, ne samo mi kao Glazbena škola već i naša publika. Izvođači uživaju u podršci publike, a publika ih nagrađuje velikim pljeskom. U tome smo uživali svih ovih 13. godina, a tako će biti i ova tri dana na 14. Međunarodnom udaraljkaškom tjednu. Čeka nas odlična glazba, a to znači da će svi uživati, od publike do naših učenika kojima je ovo velika motivacija. Što reći kada na jednom mjestu nastupaju svi, od osnovne glazbene škole, srednje, akademije i profesionalaca. Učenicima je to dobar put kako doći do onoga što žele. Važno je da idu naprijed i da ostvare svoje ideje, rekla je Sonja Štefanac i dodala da je iz Glazbene škole Bjelovar otišlo devet udaraljkaša, a tu su i mnogi drugi glazbenici koji se rado vraćaju i sudjeluju na udaraljkaškom tjednu u Bjelovaru.

Više o udaraljkaškom tjednu rekao je i umjetnički ravnatelj ovog svjetskog poznatog festivala Igor Lešnik.
– I ove godine kao i do sada publiku očekuje kvaliteta. Kvaliteta gostiju i kvaliteta udaraljkaša u tehničkom i umjetničkom smislu. Jedna specifičnost ovogodišnjeg festivala je da svi izvođači koji nastupaju sviraju svoju autorsku glazbu. Nastupit će gosti iz Italije, Belgije, Francuske, Slovenije, Španjolske, Taivana i Hrvatske. Kao što vidite nastupit će gosti iz sedam zemalja, a to znači jedno vrlo šareno društvo. Svake večeri dva koncerta i dva različita ansambla, a večeras na otvaranju nastupit će četiri različita ansambla. Ove godine imamo i nešto novo, a to je koncert u Zagrebu na kojem će nastupiti svi sudionici koji će se ovdje u Bjelovaru predstaviti svako sa svojim programom, rekao je Igor Lešnik i dodao da je teško i lako dovesti goste na festival.
– Financijski nije lako ni nama, ali ni njima, a umjetnički je to nešto drugo. Ovo je poznati festival i za njega se već zna, pa naši gosti rado dolaze. Svijet udaraljkaša nije tako veliki, od dvjesto do 300 međunarodno priznatih imena koji su uvijek aktivni na sceni, poznaju se i uvijek rado u svoj raspored upišu i Bjelovar.

Lešnik je također istaknuo da izvođači nakon večernjeg nastupa, drugi dan predstavljaju svoj program, svoje umjetničke ideje i repertoar koji su izveli, ali na jedan malo drugačiji način kroz predavanja za sve one koji su na putu da uče o udaraljkama.

Kada je riječ o povezanosti Bjelovara i udaraljkaša, na to pitanje profesor Igor Lešnik je rekao da je to često pitanje na raznim festivalima: Kako postati udaraljkaš?
– Neki se nađu i uvrijeđeni, ali moj odgovor je uvijek isti, trebaš se roditi u Bjelovaru i onda je sve lako.

14. Međunarodni tjedan udaraljkaša otvorila je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević koja je ovom prigodom istaknula da je ovo prvi i veliki događaj u 2017. godini u Gradu Bjelovaru.
– Grad Bjelovar je i ove godine glavni pokrovitelj ovog velikog glazbenog festivala za koji je izdvojeno 70 tisuća kuna. Osim financijske podrške Grad Bjelovar pruža i logističku podršku. Kao što znate, do sada je nastupilo 500 izvođača iz tridesetak zemalja. Međunarodni tjedan udaraljkaša je festival koji promovira Grad Bjelovar, ali i našu Glazbenu školu Vatroslav Lisinski, naše profesore i naše učenike. Veliki doprinos ovom festivalu daje naša Glazbena škola na čelu s ravnateljicom Sonjom Štefanac i umjetnički ravnatelj, profesor Igor Lešnik. Njihova velika ljubav, trud i rad pokazatelji su prepoznatljivosti i uspješnosti ovog glazbenog festivala, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević i dodala da ćemo sigurno i ove godine uživati u festivalu i u izvedbi poznatih i profesionalnih glazbenika.

U sklopu prve večeri Međunarodnog udaraljkaškog tjedna nastupili su Filip Merčep i Nicolas Sinković.
Prije početka nastupa, Filip Merčep je rekao da je sve počelo još u osnovnoj glazbenoj školi kada je upoznao profesora Igora Lešnika, a nakon toga je studirao i diplomirao u klasi prof. Igora. Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
– Sviram dosta solo i sada je ovo novi projekt s kolegom Sinkovićem i velika nam je čast što ćemo nastupiti ovdje u Bjelovaru. Projekt je elektronički, to je naša autorska glazba i drago nam je da možemo to prezentirati ovdje na festivalu.
Što se tiče pripreme za ovaj festival, Nicolas Sinković je rekao da su pripreme trajale dva mjeseca, ali da još uvijek rade na ovom autorskom projektu.
– Radimo intenzivno na tome, bavimo se raznim elektroničkim tehnikama i to smo sve ukomponirali s onim čime se zaista bavimo, a to su udaraljke.

Tako je počeo i 14. Međunarodni udaraljkaški tjedan. Sretni su organizatori, ali i izvođači. U ovoj pozitivnoj i pravoj glazbenoj atmosferi uživala je i publika.

U sklopu prve večeri udaraljkaškog tjedna nastupili su:
– Filip Merčep & Nikola Sinković / Hrvatska
– Saverio Tasca & Daniele Sabatani / Italija
– biNgbang ansambl, gost solist Ludwig Albert, marimba / Belgija, Marta Schwaiger, sopran / Hrvatska.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2017_1_udaraljklaški_tjedan2017_359.jpg

Kako bi i vi uživali u ovim koncertima, dođite 20. siječnja, 2017. u Dom kulture u Bjelovar.

Koncert počinje un 19,30 sati.

– Laureati međunarodnih marimbističkih natjecanja: Flamaduo / Španjolska & Italija
– The Belgian Marimba Group+ & Chin Cheng Lin / Tajvan

Subota, 21.01.2017

Koncerti, 19:30h

– Jean Geoffroy & CHIBAL Trio / Francuska
– ALXARQ Percussio / Španjolska

Nedjelja, 22.01.2017. – Zagreb, Muzička Akademija-koncertna dvorana Blagoje Bersa

– Gala revijalni koncert, 20:00h
biNgbang & Ludwig Albert, marimba / Belgija; Saverio Tasca & Daniele Sabatani / Italija; The Belgian Marimba Group+ & Chin Cheng Lin / Tajvan; Alxarq Percussio/ Španjolska

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.