Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održane besplatne edukacije o korištenju EU fondova – iste najavljene u sklopu Proljetnog sajma u Gudovcu

2019 eu fondovi 5

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Večernjega lista i Poslovnog dnevnika, u Bjelovaru su se 28. ožujka održali Regionalni dani EU fondova, s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije. Tako se je zainteresirane informiralo o mogućnostima financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te su iz prve ruke imali priliku saznati nešto više o dosadašnjim postignućima i rezultatima korištenja EU fondova.

Regionalni dani EU fondova se održavaju u 30 gradova diljem Hrvatske, a čine ih besplatne edukacije za postojeće i potencijalne korisnike sredstava iz EU fondova, sajmovi EU fondova te posjeti brojnim lokacijama na lokalnoj razini.

CashExpert web banner 633x87px 2

 

Program manifestacije kojoj je Grad Bjelovar bio domaćin uključivao je stručna predavanja, radionicu, ali i panel diskusiju u kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak zajedno s trojicom korisnika europskih fondova s našeg područja.

Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar i korisnik EU fondova podijelio je svoje iskustvo s EU fondovima.

 „Mi smo u zadnjih 10 godina investirali 55 milijuna kuna. Javili smo se na više natječaja, na jednome nismo prošli, ali smo ga svejedno uspjeli realizirati neovisno o fondovima. Svi projekti na koje smo se prijavili su završeni, sve uporabne dozvole su ishođene.

Naše učešće povratka od naše investicije je oko 24 posto. S jedne strane smo zadovoljni, jer da toga svega nije bilo, vjerojatno ne bismo ni mogli investirati – prije fondova smo bili na 8, 10 posto na kreditima, a sad je to 2 do 3 posto.

Problem u našem sektoru je to što često puta nismo prioritetni sektor pa ostvarujemo manje po broju bodova, a s druge strane imamo veliki problem jer smo u Bjelovaru pa nas muči indeks razvijenosti lokalne samouprave“, kazao je Ćorić.

2019 eu fondovi 13

„Grad Bjelovar je prošle godine prijavio preko 140 milijuna kuna Europskih projekata, jedan veliki dio toga je odobren, a za neke stvari još uvijek čekamo odobrenje. Za 2019. godinu očekujem da će biti nešto malo više fondova, iako već dolazimo pred kraj financijskog razdoblja što se tiče europskog proračuna. Energetska obnova polako već kopne – sve je manje novca za energetske obnove iz europskog proračuna, međutim mi ćemo sada u rujnu prijaviti Studentski dom i HUB, dvije bitne zgrade na energetsku obnovu. Također, sve više projekata se odobrava iz Europskog socijalnog fonda i on nosi sve više projekata. Povukli smo 10 milijuna kuna za projekt Zaželi, što je najviše u državi, također i 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projekt Vrtići po mjeri roditelja. Mislim da ćemo nastaviti ovim tempom“, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji se osvrnuo i na Fond za sufinanciranje čije zaustavljanje znači i obustavljanje nekih europskih projekata u Gradu Bjelovaru.

– Vezano za vlastito sufinanciranje, tu kvotu još nismo prošli i tu zasigurno imamo još dvije, tri godine prostora, međutim, što se Fonda za sufinanciranje tiče, on je zaustavljen na 200 milijuna kuna – što je nedovoljno za pokrivanje svega onoga što se traži u 2018. i 2019. godini.

Naime, 2015. godine su svi gradovi prijavili 30 milijuna eura ukupne vrijednosti projekata; u 2017. je to naraslo na 300 milijuna eura. Stoga 200 milijuna kuna Fonda za sufinanciranje više nije dovoljno i tu se mora naći dodatan izvor novca i neke europske projekte ćemo morati zakočiti jer nemamo dovoljno vlastitih sredstava da bismo mogli to sve financirati.

Svi Gradovi imaju isti problem; svi smo računali da će biti Fond za sufinanciranje i zato smo krenuli u veliki broj projekata. Sada kada tog fonda već osam mjeseci nema, to stvara probleme“, poručio je gradonačelnik.

„Obilazimo cijelu Hrvatsku, ovo nam je 19. događanje u sklopu Regionalnih dana EU fondova, gdje želimo ljudima približiti koje brojne mogućnosti Europski fondovi pružaju; bilo na područjima zdravstva, školstva, cesta, vodovoda – sve je to moguće financirati Europskim fondovima.

RH kao najmlađa članica Europske unije po prvi put koristi ovako veliku alokaciju, ali došli smo do gotovo 7 milijardi eura po ugovorenosti od ukupno 10, 7 milijardi, što je oko 65 posto ukupne alokacije. Nije idealno, ali u ovom procesu učimo, sazrijevamo i griješimo, ali pokušavamo biti što je moguće bolji“, rekao je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Što se pak novog razdoblja tiče, Žunac je optimističan, te ističe kako će iznos Fonda za sufinanciranje europskih projekata porasti.

„Imamo novih 10 milijardi na raspolaganju, radimo nacionalno-razvojnu  strategiju do 2030. godine, gdje želimo biti još spremniji nego što smo to bili 2013. godine kada smo ušli u Europsku uniju. Mnogi projekti koji se neće sada realizirati će se dogoditi u toj sljedećoj financijskoj perspektivi.

Priprema se novi natječaj Fonda za sufinanciranje europskih projekata, a nemojmo zaboraviti na bitnu činjenicu da je prošle godine za više 2 milijarde kuna spušteno Gradovima i Općinama decentraliziranih sredstava koja su dobili po prvi put, i gdje s tim sredstvima i sami mogu financirati svoje europske projekte. Ta sredstva bi također trebalo koristiti i za razvoj, ne samo za lokalne razvojne potrebe. Mi ćemo i dalje inzistirati na Fondu za sufinanciranje europskih projekata, međutim on je takav da ne može zadovoljiti sve potrebe.

Sredstva će biti barem na prošlogodišnjoj razini od 200 milijuna, a mi se nadamo i 300 milijuna u prvoj fazi, a nadamo se da će najesen biti još barem toliko“, napominje Žunac.

Josip Lukač iz Kokinca, korisnik Potpore za mlade poljoprivrednike će ovu potporu iskoristiti za kupnju zemlje, a iako mu iznos od 50 tisuća eura neće pokriti sve troškove kupnje, smatra kako je ta pomoć uvelike dobrodošla.

„Pomoć znači puno jer ovo odskočna daska za mladog poljoprivrednika poput mene“, istaknuo je Josip.

Korisno je napomenuti i kako će se u sklopu Proljetnog sajma u Gudovcu, 30. ožujka održati i Sajam EU fondova, na kojemu će svoje projekte predstavljati i Grad Bjelovar. Program počinje u 10 sati, u Aukcijskoj dvorani Bjelovarskog sajma, a svi zainteresirani su dobrodošli.

Više informacija dostupno je u privitku i na: www.danifondova.eu

 

CashExpert web banner 633x87px 2

 • 2019_eu_fondovi_5
 • 2019_eu_fondovi_13
 • 2019_eu_fondovi_7
 • 2019_eu_fondovi_12

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.