03. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održana trodnevna manifestacija ‘Dani češke kulture’

2021 09 20 ceska obec 189

Devetnaestu godinu za redom Češka obec Bjelovar obilježila je Dane češke kulture nudeći svom gradu Bjelovaru i sugrađanima bogat program i gastronomske delicije češke kuhinje. Na taj način čuva i njeguje tradiciju svojih predaka davno doseljenih u naš kraj, ali  i obogaćuje kulturni i društveni sadržaj života sredine u kojoj danas žive i rade pripadnici češke nacionalne manjine. Pandemija je drugu godinu za redom uskratila ovom kulturnom i već tradicionalnom događaju u našem gradu, mogućnost da građani Bjelovara uživaju u bogatom i zanimljivom programu no, Dani češke kulture su otvoreni 17.rujna 2021.godine uz prigodni program u prostorijama Češke obeci Bjelovar, a zatvoreni su u nedjelju, 19.rujna 2021.godine.

2021 09 20 ceska obec 180
Patricija Srdić i Matej Sabljić

Patricija Srdić na češkom jeziku i Matej Sabljić na hrvatskom jeziku, izmjenjujući se u interpretaciji, prisutne su u program ovogodišnjih Dana češke kulture uveli promišljanjima “Ja sam to što jesam“.

2021 09 20 ceska obec 33
Miruška Lončar, predsjednica Češke obec Bjelovar

U sklopu programa uz poštivanje epidemioloških mjera, sve je pozdravila predsjednica Miruška Lončar, uzvanici i članovi popratili su osvrt na rad kazališne sekcije “Lucerna“ pod vodstvom Zdenka Trnke, kroz kratke recitacije na izvornom jeziku iz raznih krajeva Češke i Slovačke.2021 09 20 ceska obec 125Kako na mladima svijet ostaje, osvrt na rad folklornih sekcija  kojih Češka obec Bjelovar broji čak tri, upriličili su najmlađi članovi malog folklora pod vodstvom Josipa Hermana i od publike osvojili,  jakim emocijama napunjen, gromoglasni aplauz. Voditeljice konferanse, Blanka Goljak na češkom jeziku i Anita Frančić na  hrvatskom jeziku, zadovoljnu publiku su vodile kroz cijeli program i najavile nastup malih umjetnika Bjelovarskog kazališta u pratnji Mirka Benkusa i Marijane Hanževački s predstavom  “Ježeva kućica“. Gostovanje upravo Bjelovarskog kazališta na Danima češke kulture, svojevrstan je osvrt na davnu 19…i sitnu godinu kada je Češka obec Bjelovar upriličila prvu kazališnu predstavu u Bjelovaru u kojoj su glavni glumci bili pripadnici manjinskog češkog i većinskog hrvatskog naroda. Do današnjih dana se zadržala ta snažna povezanost  i zajedničko stvaralaštvo dvaju naroda u našem gradu i hvala svim roditeljima što prenose na djecu  poruku vrednovanja vlastitog porijekla, ali istodobno i poruku mira, tolerancije, suživota, razumijevanja i poštovanja različitosti i zajedničkog stvaralaštva kao putokaz u  život.

2021 09 20 081511
Nastup Bjelovarskog kazališta na Danima češke kulture u Bjelovaru

U posljednjih nekoliko godina, Češka obec Bjelovar je u svojim prostorijama, za sve sugrađane organizirala “Večer evergrina“. Ne treba posebno navoditi da se tom prilikom tražilo mjesto više i da se uz “Stare přatele“, glazbenu sekciju Češke obeci Bjelovar, kiflice i čaj, uz ples i zvukove evergrina zabavljalo do dugo u noć. U sklopu Dana češke kulture, osvrnulo se i na te večeri kroz nekoliko evergrina u izvedbi “Starih přatela“ i nadu da će se u “novom normalnom“ ponovo moći uživati u plesu na note evergrina uz kiflice i čaj.

2021 09 20 072142
U prostorijama Češke obec Bjelovar otvorena izložba “Dani češke kulture kroz povijest”

Kao osvrt na održane Prve Dane češke kulture u Bjelovaru iz 2003. godine, što su kasnije počele upražnjavati i brojne druge Češke besede u svojim sredinama širom Lijepe naše, postavljena je i prigodna izložba pod nazivom “Dani češke kulture kroz povijest”. Postav izložbe obilovao je fotografijama, autentičnim povijesnim evidencijskim, računovodstvenim, glazbenim knjigama, predmetima, nošnjama iz bogate zbirke Češke obeci Bjelovar i privatnih zbirki članova. I još jedan dokaz povezanosti i zajedničkog stvaralaštva češkog i hrvatskog naroda u našem gradu, vidi se u osobi koja je cijelu izložbu sama osmislila i postavila dugogodišnja članica Češke besede Bjelovar, odlična folklorašica i osoba koja svojim radom uvelike pridonosi radu i rezultatima Češke obeci Bjelovar, Snježana Srdić, pripadnica je hrvatskog naroda.

Manifestacija je upriličila i bogat kulturno-umjetnički program u kojem je nastupila Češka obec Bjelovar, Češka beseda Hercegovac, Češka beseda Jazvenik i Češka beseda grada Garešnice.

2021 09 20 072028
Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu na Danima češke kulture u Bjelovaru

Program Dane češke kulture u Bjelovaru iz publike je sa svojom obitelji popratio i uveličao saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek, koji je redoviti i rado viđen gost na manifestacijama i programima Češke obeci Bjelovar.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta  za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, Grada Bjelovara i Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara.2021 09 20 ceska obec 25

 • 2021-09-20_072142
 • 2021_09_20_ceska_obec_33
 • 2021_09_20_ceska_obec_189
 • 2021_09_20_ceska_obec_180
 • 2021_09_20_ceska_obec_125
 • 2021-09-20_081511
 • 2021-09-20_072028
 • 2021_09_20_ceska_obec_25

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.