26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održana tribina o cijepljenju protiv HPV infekcije

2016 10 hpv 16

Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene

U ponedjeljak, 3. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar održana je Tribina o cijepljenju protiv HPV infekcije za srednjoškolce. Organizator ove važne tribine bio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Zavodom za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Visokom tehničkom školom Bjelovar.

Tribina je organizirana za srednjoškolce na temu zaštite reproduktivnog zdravlja s naglaskom na cijepljenje protiv HPV-a. Cilj je bio naglasiti da se do kraja 2016. godine po prvi puta mogu besplatno cijepiti sve osobe oba spola od devet godina starosti.

Također je naglašeno da cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma.

Istaknuto je i to da cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

Na kraju je rečeno da će cijepljenje učenika, učenica, studenata i studentica provoditi nadležni školski liječnik, a svih ostalih osoba provodit će epidemiolozi, ginekolozi i liječnici obiteljske medicine kojima se mogu obratiti za dodatne informacije.

Slične objave