Crosst.hr

U Bjelovaru održana tradicionalna akcija Lige protiv raka – Jabukom do zdravlja

2016 10 ligabj 107

Ovo je 11. humanitarna edukativna akcija pod nazivom: Zdravom prehranom do zdravog života – Jabukom do zdravlja

U subotu 15. listopada, Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije na Gradskoj tržnici organizirala je humanitarnu akciju pod nazivom „Jabukom do zdravlja.“ Riječ je o tradicionalnoj akciji ove udruge koja potiče građane na zdrav način života, počevši od prehrane.

Ova humanitarna akcija održava se već jedanaestu godinu i cilj akcije je promicanje pravilne prehrane s naglaskom „Zdravom prehranom do zdravog života – Jabukom do zdravlja“.

Kao svih ovih godina podršku akciji dali su mnogi, a među kojima je i Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar.

Želimir Bertić, predsjednik Upravnog odbora Lige protiv raka BBŽ rekao je da će prikupljeni novac od prodaje jabuka koristiti se za aktivnosti prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.
-Dio sredstava s ove humanitarne akcije donirat ćemo Općoj bolnici Bjelovar za nabavku medicinske opreme te za druge Udrugu žena liječenih od karcinoma dojke i za Klub laringektomiranih osoba u Bjelovaru. Cilj ove akcije je poticati građane na zdravu prehranu jer prehrana je jedan od glavnih rizičnih čimbenika ne samo karcinoma već i svih drugih bolesti. Uvijek promoviramo zdravu prehranu sa jabukom, definitivno to je kraljica voća i najvažnija je odrednica da konzumiramo što više voća i povrća. Statistike pokazuju da prosječni hrvat tjedno pojede 3 do 4 jabuke, što bi trebalo biti dnevno, rekao je predsjednik Bertić i dodao da je vrijeme da krenemo jesti jabuke.

Bertić je također naglasio da je potrebno izbjegavati sol, šećer i normalno masnu hranu.
-Dok smo mladi ne vidimo neke probleme u organizmu, ali to se tijekom godina skuplja. Pogotovo ako unosimo veće količine soli onda dođe do problema s bubrezima, visokim krvnim tlakom i onda sve polagano krene nizbrdo. Tako je isto i sa masnom hranom, ako je jedemo preobilno. Osim pravilne prehrane bitno je baviti se i rekreacijom.

On je također govorio i o listopadu – mjesecu protiv raka dojki.
-Riječ je o karcinomu koji je na prvom mjestu u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji od kojeg obolijevaju žene. Pozitivno je to što se brojka oboljelih u zadnje tri četiri godine ne povećava. Kad je riječ o muškarcima, podaci pokazuju da najviše obolijevaju od karcinoma pluća i godišnje oboli oko 2500 muškaraca, a umire oko 1500. To su podaci za Hrvatsku, a u našoj županiji od karcinoma pluća oboli oko 100 muškaraca, umire oko 70, i to su veliki postotci, rekao je Bertić i dodao da se povećava broj oboljelih muškaraca od raka prostate.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.