Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U BJELOVARU ODRŽANA KNJIŽEVNA VEČER S NENADOM STIPANIĆEM

2016 06 nenadstipanić 104

Bjelovarska publika uveličala je ovaj prvi događaj na novom Bjelovarskom pavilojonu

http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_06_nenadstipanić_14.jpg
Na novouređenom Bjelovarskom paviljonu na Trgu Eugena Kvaternika, u četvrtak 16. lipnja, predstavljen je roman „Stvarno je odlično baviti se kriminalom“ prozaista, televizijskog i filmskog scenarista, i feljtonista Nenada Stipanića. Stipanić je za roman dobio nagradu „Balkan Noir“ za najbolji hrvatski kriminalistički roman 2015. godine. Književnu večer organizirala je Udruga (R)evolucija, i time započela ljetni ciklus događanja u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta.

Pod vodstvom našeg poznatog publicista Krune Lokotara, koji je moderirao književno veče, Nenad Stipanić predstavio se bjelovarskoj javnosti.
-Roman je krenuo od istoimene zbirke priča objavljene 2008. godine koja je adaptirana i dodan joj je novi materijal. Roman je dobio zaslužene nagrade i reputaciju. Vrlo suvislo, autentično i humorno progovara o podzemlju 90-ih, a po objavi romana se činilo kao da smo ponovo u 90-ima, samo bez novca – rekao je uvodno Kruno Lokotar.

Riječ je o priči prepunoj „crnjaka“ sa stranica crne kronike, ali i iz neposrednog susjedstva. Glavnog junaka upoznajemo kad ima sedamnaest godina i pokušava napraviti boksačku karijeru. Premlad je da bi aktivno sudjelovao u ratu, ali dovoljno star kako bi nakon njega krenuo tipičnim putem momka iz provincije koji misli da mora biti glup da do tridesete godine ne postane bogat i slavan.

Stipanić je napisao pet kriminalističkih radio-drama koje su igrane na Drugom programu Hrvatskog radija, sudjelovao i u scenariju za hrvatsku krimi-seriju „Mamutica“, a sada je u realizaciji i scenarij za roman „Stvarno je odlično baviti se kriminalom“.

Pročitajte još