Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održana 33. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

2017 2 biskupi2017 25

Potaknuti apostolskim pismom pape Franje, biskupi su pripremili svoje korizmeno pismo s posebnim naglaskom na dar Božjega milosrđa u sakramentu pomirenja

Potaknuti apostolskim pismom pape Franje, biskupi su pripremili svoje korizmeno pismo s posebnim naglaskom na dar Božjega milosrđa u sakramentu pomirenja

U subotu, 18. veljače 2017. godine, u Biskupskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru, održana je 33. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića. Na zasjedanju su prisustvovali svi biskupi Metropolije: mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Nakon pozdravnih riječi mons. Huzjaka, domaćina sjednice, i uvoda kardinala Bozanića, osvrnuvši se na velik odaziv vjernika i ljepotu ovogodišnjega slavlja blagdana bl. Alojzija Stepinca, koji ostaje orijentirom za život Crkve, biskupi su razmotrili teme vezane uz pastoral ovogodišnjeg korizmenoga vremena.

Nakon što su se složili oko sadržaja, a potaknuti apostolskim pismom pape Franje ‘Misericordia et misera’, pripremili su svoje korizmeno pismo, s posebnim naglaskom na dar Božjega milosrđa u sakramentu pomirenja. Budući da se u hrvatskoj javnosti pojavljuju razna pogrješna tumačenja, u Pismu se posebna pozornost posvećuje odredbama o vršenju sakramentalne vlasti službenika sakramenta svete ispovijedi, naročito glede odrješenja od kazne koja je vezana uz grijeh pobačaja. Nakana je biskupa da se, brižno čuvajući katolički nauk, i svećenicima i vjernicima pomogne otkrivati neiscrpnu sakramentalnu blagodat svete Ispovjedi koja preobražava osobni život, život obitelji, Crkve i društva. Biskupe posebno raduje odaziv mladih vjernika i supružnika koji pristupaju tomu sakramentu oslobođenja od grijeha i ozdravljenja duše.

Budući da se ove godine spominjemo znakovitoga događaja, kada je prije tristo trideset godina Hrvatski sabor u tadašnjim zahtjevnim povijesnim okolnostima izabrao sv. Josipa za nebeskoga zaštitnika Hrvatskoga Kraljevstva, a u novije vrijeme Hrvatska biskupska konferencija ga proglasila zaštitnikom Hrvatske, biskupi potiču vjernike i vjerničke zajednice da se upute na hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Središnje će slavlje biti u subotu, 10. lipnja 2017. godine, a predvodit će ga kardinal Bozanić.
Molitva za zagovor sv. Josipa, primjer njegova ne sebičnoga života u brizi za dom i ljude, koji trebamo nasljedovati, dobar je put za suočavanje s poteškoćama u sadašnjem vremenu u kojemu kao vjernici imamo veliku odgovornost.

Pročitajte još