19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održan stručni skup o kardiovaskularnim bolestima povodom Svjetskog dana srca

2016 09 doktori2016 130

Svjetski dan srca obilježava se 01. listopada od 9 do 13 sati na gradskom korzu u Bjelovaru preventivnim mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi

Uoči Svjetskog dana srca, 21.rujna u Domu kulture u Bjelovaru održan je stručni skup. Liječnički zbori podružnice Bjelovar, na čelu s dr. Mislavom Klobučićem, održao je skup s ciljem upozoravanja javnosti na rastući problem pojavljivanja kardiovaskularnih bolesti. Uz članove Liječničkog zbora i zaposlenike OB Bjelovar, skupu su nazočili župan Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel i novi vršitelj dužnosti ravnatelja Opće bolnice Bjelovar dr. med. spec. Allouchi Ali.

Stručni skup je otvorio župan Damir Bajs, istaknuvši da je prije petnaest godina, naša županija bila pri vrhu ljestvice po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.
– 65% ljudi umiralo je upravo od tih bolesti. Pred deset godina među prvima smo ušli program zbrinjavanja akutnog infarkta miokarda, i nakon godina provođenja ovog programa naš prosjek se bitno popravio, pa od 48% državnog prosjeka smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, mi sada imamo 41%. Imamo suradnju s KB Rebro u Zagrebu, Županija odvaja 400.000 kuna za timove hitne pomoći, i ljudima je pružena adekvatna pomoć i pridonosimo ukupnosti zdravlja u našoj županiji što moramo nastaviti činiti. Rezultati liječenja su bolji, međutim potrebno je više raditi na preventivi, u sklopu koje nas čeka težak posao ukazivanja ljudima kako da promjene svoje navike i pobrinu se o sebi – rekao je župan Damir Bajs, te poželio sreću u daljnjem poslu svim liječnicima.

Predavači stručnog skupa bili su: prim. Mislav Klobučić, dr. Andrea Čleković Kovačić, Vlasta Sopot Podravec, i Tihana Gržinić. Svim nazočnima održali su predavanja na temu razmjerima pandemije kardiovaskularnih bolesti, dosadašnjeg rada, i prevencije na kojoj je tek potrebno raditi.

Slične objave