Crosst.hr

U Bjelovaru održan okrugli stol ‘Dostojanstven život u starijoj dobi’

2021 07 23 okrugli stol 12

U sklopu projekta “Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju” kojeg provodi Grad Bjelovar, u četvrtak 22. srpnja u Boho parku je održan Okrugli stol pod nazivom “Dostojanstven život u starijoj dobi”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.487.279,55 kuna, a partneri u provedbi su Matica umirovljenika Bjelovar i Bjelovarski slavuji – fakini. 

2021 07 23 okrugli stol 48 1
Mirjana Pušćak, moderatorica okruglog stola i dugogodišnja bjelovarska radijska voditeljica

Putem vrlo zanimljive i sadržajne diskusije, sudionici okruglog stola razgovarali su o aktualnim problemima i temama srodnim umirovljenicima. Moderatorica okruglog stola bila je Mirjana Pušćak, dugogodišnja bjelovarska radijska voditeljica koja je i u mirovini vodila emisije namijenjene osobama starije životne dobi. Dio govornika sudjelovao je sa stanovišta struke i na taj način umirovljenicima pružio mnoge stručne informacije i podatke, dok su ostali svjedočili o svojim inspirirajućim životnim aktivnostima i vremenu kojeg provode u mirovini. 

Posjetitelje je na samom početku pozdravila Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Centra za obrazovanje i kulturu koja je rekla više riječi o samom projektu. 

2021 07 23 okrugli stol 7
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Centra za obrazovanje i kulturu Bjelovar

– Cilj projekta je implementacija usluga psihosocijalne pomoći, podrške u mobilnosti, edukacije i društvene integracije te doprinosi podizanju kvalitete boravka  za umirovljenike i senzibiliziranju javnosti o potrebama starijih osoba. Skupine koje su obuhvaćene projektom su starije osobe, starije osobe oboljele od demencija, članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija te stručnjaci u sustavu socijalne skrbi koji rade s navedenim ciljnim skupinama. Osobe starije od 65 godina sačinjavaju 17,7 posto udjela ukupne populacije RH, dok je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji registrirano je 22 013 osoba starijih od 65 godina, rekla je Galkowski. 

Ispred Grada Bjelovara gostovao je zamjenik gradonačelnika. 

2021 07 23 okrugli stol 24
Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara

Primjećujem da su ovdje sami mladići i mlađe gospođe, a ne umirovljenici. Jako mi je drago što ste se okupili u ovako velikom broju. Svi mi imamo moralnu i društvenu obvezu prema našim starijim članovima obitelji, rodbini, roditeljima koji su nas odgojili, kao i bakama i djedovima. Upravo mi mladi moramo danas brinuti o njima. To je naša zadaća i dužnost. Gradu Bjelovaru je do naših umirovljenika itekako stalo, s njima provodimo puno projekata i imamo odličnu suradnju, poručio je zamjenik gradonačelnik Igor Brajdić. 

2021 07 23 okrugli stol 12
Sudionici Okruglog stola ‘Dostojanstven život u starijoj dobi’

Sudionici Okruglog stola „Dostojanstven život u starijoj dobi“ bili su Ivan Tomić, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“ Danijela Popović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Stanka Vranež, socijalna radnica u Domu za starije osobe Bjelovar, Gordana Knežević Miličić, liječnica opće medicine, anesteziologinja Nada Vranko-Nagy, Ruža Milić,  profesorica glazbe i Nada Dokuš Muškinja, diplomirana agronomkinja. 

 Ivan Tomić novi je predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar. 

2021 07 23 165149
Ivan Tomić, novi predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar

Matica umirovljenika ima sedam gradskih i dvije podružnice u Ćurlovcu i Zrinskom Topolovcu. Umirovljenicima je zasigurno najgora stvar u životu mala mirovina. Nažalost, mi po tom pitanju ne možemo ništa učiniti, ali se bavimo drugim važnim segmentima, primjerice organizacijom ljetovanja u Novom Vinodolskom i druženja u našem Dnevnom boravku za umirovljenike, provedbom raznih radionica, sadržaja i aktivnosti, nabavkom drva za ogrjev i slično. Aktivni smo, trudimo se i radimo koliko možemo, istaknuo je Tomić. 

Danijela Popović, ravnateljica je Centra za socijalnu skrb Bjelovar i govorila sa stajališta socijalnih radnika. 

2021 07 23 okrugli stol 21
Danijela Popović, ravnateljica je Centra za socijalnu skrb Bjelovar

– Važno je da umirovljenici što duže ostanu u svojim primarnim sredinama, okruženi članovima obitelji. Oni su tada ipak najsretniji i najzadovoljniji. Centar za socijalnu skrb mora postupati po važećim zakonima, koji nude određena prava i usluge. Ukoliko netko od umirovljenika s nekim sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju, više nikada ne može biti u sustavu Centra za socijalnu skrb, naglasila je ravnateljica Popović

Ispred Doma za starije osobe Bjelovar sudjelovala je Stanka Vranež, socijalna radnica. 

2021 07 23 okrugli stol 15
Stanka Vranež, socijalna radnica Doma za starije osobe Bjelovar

Društveni život u domu je zaista sjajan, ispunjen i bogat. Za mene je svaki dan posvećen starijim osobama. Moramo na samom početku znati da se u institucijama živi potpuno drugačije nego kod kuće. Mnoge osobe ne bi išle u dom, no podrška među korisnicima je velika. Mi smo svaki dan u interakciji, jedini od drugih učimo kroz osobna i životna iskustva, pomažemo si i puno razgovaramo, rekla je gospođa Vranež.

Cijeli svoj radni vijek, Nada Vranko – Nagy radila je kao anesteziologinja. Danas u mirovini, posvećena je aktivnostima koje ju vesele i ispunjavaju. Smatra da čovjek nikada u životu nije star.  

2021 07 23 164137
Nada Vranko – Nagy radila je kao anesteziologinja, danas u mirovini

Vozim bicikl, uređujem i brinem o vrtu, udomljavam sjemenke, biljke, radim zimicu za unuke, stalno sam u pokretu i ne dam se. Aktivna sam u Udruzi tjelesnih invalida, imamo literarnu grupu, radionicu engleskog jezika. Dani su mi ponekad prekratki i često ne stignem sve ono što bih trebala i željela, ističe Nada Vranko – Nagy. 

Iako je danas u mirovini, poznata bjelovarska profesorica Ruža Milić i dalje vodi dječji zbor „Golubići“ i „Dječje glazbeno zabavište“, a ove je godine u lipnju uspješno istrčala 24 kilometara na Bilogorskom Trailu. 

2021 07 23 okrugli stol 17
Ruža Milić, profesorica

Na utrci sam od ukupno 93 sudionika, zauzela 88. mjesto. Stalno vježbam, imam vrt na Dugom otoku, punih 40 godina sam radila u Glazbenoj školi u Bjelovaru i mislim da imam lijepu mirovinu. Da bi se čovjek dobro osjećao, mislim da nikada ne smije stati, već biti u pokretu i baviti se stvarima koje ga ispunjavaju. Kod mene su to pjesma, rad sa djecom, volontiranje, planinarenje i vježbanje, poručila je 73-ogodišnja umirovljena profesorica

Liječnica opće medicine Gordana Knežević Miličić, kako sama kaže, trenutno radi puno toga, a u budućnosti planira još više. 

2021 07 23 okrugli stol 18
Gordana Knežević Miličić, liječnica opće medicine

Radim još uvijek jer imamo manjak liječnika, a ja svoje pacijente ne želim ostaviti na cesti. Oduvijek se bavim volontiranjem u raznim organizacijama, udrugama, društvima Trenutno tri puta na tjedan po pet, šest sati volontiram u jednom domu za starije osobe gdje sam dva tjedna provela i u trenucima kada je cijelo osoblje, zajedno sa korisnicima oboljelo od koronavirusa. Pjevam u HORKUD-u Golub, pomažem pri spašavanju i udomljavanju životinja. Svoje pacijente uvijek pažljivo slušam, s njima razgovaram i potpuno im se posvećuje, kaže liječnica Knežević. 

Nada Dokuš je diplomirana agronomkinja koja je na samom odlasku u mirovinu završila tečaj za turističkog vodiča i trenutno vodi turističke grupe. 

2021 07 23 165025
Nada Dokuš je diplomirana agronomkinja koja je na samom odlasku u mirovinu završila tečaj za turističkog vodiča

U mirovini sam već tri godine. Imala sam sreću da zahvaljujući struci cijeli život putujem, pa sam s odlaskom u mirovinu spojila ugodno s korisnim. Putovanja, sloboda, upoznavanje drugih ljudi, kultura i običaja me ispunjavaju, kao i sklapanje novih prijateljstava. Sudjelovala sam u raznim akcijama, aktivnostima, osposobljavanjima, uglavnom nastojim što više biti aktivna, biciklirati, rekreirati se i slično, kazala je gospođa Dokuš. 

Na samom kraju okupljenima se obratio i predsjednik Udruge “Bjelovarski slavuji – fakini”. 

2021 07 23 okrugli stol 19
Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“

Moj život je oduvijek protkan radom, druženjem, aktivnostima. U udruzi ćemo putem ovog projekta provesti  više od 300 različitih aktivnosti, zajedno sa našim umirovljenicima. Naši “Bjelovarski slavuji – fakini” nastali su prije šest godina, iz razloga što se na našim izletima uvijek pjevalo. To nam je bio poticaj za osnivanje pjevačke grupe. Naša uloga u društvenom životu grada Bjelovara je sve veća. Također, zahvalni smo i sretni što možemo sudjelovati na ovom projektu, poručio je Ivan Ćurić, predsjednik Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“. • 2021_07_23_okrugli_stol_12
 • 2021_07_23_okrugli_stol_7
 • 2021_07_23_okrugli_stol_24
 • 2021_07_23_okrugli_stol_48
 • 2021_07_23_okrugli_stol_18
 • 2021_07_23_okrugli_stol_19
 • 2021_07_23_okrugli_stol_21
 • 2021_07_23_okrugli_stol_15
 • 2021_07_23_okrugli_stol_17
 • 2021-07-23_164137
 • 2021-07-23_165025
 • 2021-07-23_165149
 • 2021_07_23_okrugli_stol_48

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.