Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovaru održan Međunarodni skup o konjičkom turizmu u Republici Hrvatskoj

2019 bjelovar 2 1

Kako je došlo do certificiranja prve turističke konjičke staze u Hrvatskoj, na početku Međunarodnog skupa o konjičkom turizmu u Republici Hrvatskoj, u subotu 25. svibnja u Bjelovaru, u hotelu Central govorio je Ivica Pirin, predsjednik udruge ENGEA Hrvatska, koja je organizirala skup uz suradnju sa Udrugom Bjelovarski graničari Husari i Udrugom Uzgajivača konja pasmine Gidran. Prema njegovim riječima 2016. godine osnovana je Udruga Konjičkih turističkih vodiča Hrvatske, koja se uz ostalo bavi projektiranjem i izradom konjičkih turističkih staza, te obuku konjičkih turističkih vodiča i pratitelja.

Prema podacima udruge ENGEA, na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 15-ak aktivnih konjičkih udruga i 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i turizmom, te su aktivni članovi tih udruga.

O prvoj certificiranoj turističkoj stazi u Hrvatskoj govorio je Vladimir Vlajinić, vlasnik jednog od brojnih OPG-ova koji se uz uzgoj povrća, voća i mesa na svojim imanjima bave i konjičkim turizmom. On je u svom izlaganju opisao cijelu konjičku turističku stazu o kojoj je tiskan i mali letak za njenu promociju.

Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik rekao je kako je i Grad Bjelovar uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju jedan od predvodnika razvoja konjičkog turizma u Republici Hrvatskoj. Gradonačelnik se osvrnuo na razvoj uzgoja konja pasmine Gidran za što je Grad Bjelovar pružio svu podršku.

2019 konji 26
Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

– Tvrdim kao gradonačelnik da ćemo se posvetiti gidranu kao vrsti konja koju uzgajamo u Gradu Bjelovaru, ali podržat ćemo i razvoj konjičkog turizma. Po našim podacima Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija se u ovom vidu turizma vrlo brzo razvijaju, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je da nije slučajno što se konjički turizma počeo razvijati upravo u našoj županiji.

2019 konji 29
Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

– Bjelovarsko-bilogorska županija ima iznimnu povijest što se tiče konjaništva. To nije pitanje slučaja, to je nastavak nečega što već postoji u našem kraju. Ovaj dio hrvatske vodeći je u nizu poljoprivrednih aktivnosti, a tradicijski su ovdje držani konji. Možda smo na trenutak tu tradiciju zanemarili, ali to ćemo sada ispraviti. Mi ovdje imamo 15 aktivnih konjičkih klubova. Po tome smo vodeći u Republici Hrvatkoj. Imamo i tradiciju OPG-ova koji se tradicionalno bave turizmom, a uz to je vezan i konjički turizam. Konjički turizam može i mora biti oslonac posebnih vidova turizma. Takav turizam omogućava da ne ovisimo o nekoj sezoni, nego samo o želji ljudi da dođu ovdje, ako imamo nešto što će ih privući. Gledajući ukupne rezultate Europskog turizma, kada govorimo o konjičkom turizmu, onda je to jedan od vidova koji je postao sve traženiji. Mi smo i županija koja ima i prvu certificiranju konjičku turističku stazu, rekao je župan Damir Bajs.

Na skupu je govorio i državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, jedan od pokrovitelja skupa, a prvu temu ”Konjički turizam u Europi – što možemo naučiti i primijeniti izložio je Renzo Tomi, talijanski međunarodni stručnjak za konjički turizam i viši tehničko-tručni suradnik ENGEA Hrvatske koji je rekao da Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma i u sinergiji svih, u destinacijama takvom zahtjevnom gostu može pružiti vrhunsku uslugu i doživljaj. Također je istaknuo da Hrvatska ima odlične uvjete za razvoj konjičkog turizma, kao što je očuvana priroda, briga o dobrobiti konja, stručno vođene konjičke udruge i turističke OPG-ove s ponudom lokalne gastronomije kojih je sve više te međunarodnim standardima certificiranu konjičku stazu.

O povijesti konjaništva u turističke svrhe u Republici Mađarskoj govorio je pukovnik János Bosnyák, zapovjednik 3. Husarske pukovnije Franc Ferndinand Kapošvar i István Horvath, visoki časnik mađarske carine, predavač hrvatskog jezika i hipolog. O uzgoju Gidrana u RH i njihovoj primjeni u konjičkom turizmu govorio je Branko Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača Gidran pasmine konja, a o Konjaništvu kroz povijest govorio je Josip Troglić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski-graničari-Husari 1756.

O konjičkom turizmu govorili su prof.dr.sc. Ante Ivanković i izv. prof. dr, sc. Jelena Ramljak sa Sveučilišta u Zagrebu – Agronomski fakultet, Jasna Vaniček Fila, dipl. bohem. et ital., predavač, Libertas međunarodno sveučilište Zagreb.

Jasna Fila je počasna članica udruge ENGEA, koja je prije tri godine i inicirala realizaciju projekta bilogorske konjičke staze u suradnji s privatnim i javnim sektorom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


Na kraju je održana i panel rasprava ‘‘Perspektive razvoja konjičkog turizma u Hrvatskoj”.


“Međunarodni skup o konjičkom turizmu u Republici Hrvatskoj” organiziran je od strane Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske, suorganizatori su bili: Povijesna postrojba Bjelovarski graničari – Husari 1756 i Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja.
Pokrovitelji: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

 • 2019_bjelovar_2
 • 2019_bjelovar_3
 • 2019_bjelovar_4
 • 2019_konji_8
 • 2019_konji_9
 • 2019_konji_10
 • 2019_konji_11
 • 2019_konji_13
 • 2019_konji_15
 • 2019_konji_20
 • 2019_konji_23
 • 2019_konji_24
 • 2019_konji_29
 • 2019_konji_26
 • IMG_8661
 • 2019_konji1_1
 • 2019_konji1_2

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.