Crosst.hr

U Bjelovaru održan 5. Salon inovacija s ciljem poticanja inovativnog stvaralaštva

2111316

U velikoj dvorani bjelovarskog Hotela Centra, u petak 22. rujna održan je peti po redu Salon inovacija koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj kreativnih i stručnih pojedinaca, tvrtki i organizacija. Glavni cilj manifestacije je poticanje inovativnog stvaralaštva, pozitivnog natjecanja i razmjene radi doprinosa razvitku gospodarstva i konkurentnosti promocijom uspješnih inovacija, organizacijom stručnih predavanja, panel-raspravom, osiguravanjem izložbenog prostora, umrežavanjem dionika i uz osiguranu medijsku pozornost. Događaj je otvorio bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, dok je organizator Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Bjelovar.

2017 9 saloninov 248

– Mi smo jedina od ukupno 20 županijskih komora koja je prepoznala značenje održavanja Salona inovacija, čime želimo doprinijeti popularizaciji inovacija, kako bi one našle svoje mjesto, prvenstveno u gospodarstvu, a potom i ostalim područjima. Bez novih inovacija, nema ni novih tehnologija, kao ni nove konkurentnosti. Mislim da mi kao država nismo dovoljno prepoznali kakvu mogućnost za napredovanjem predstavljaju inovacije. Što se tiče samih inovatora u Hrvatskoj, oni trebaju daleko veću podršku i popularizaciju od ove koju sada dobivaju. Kako na nivou vlasti, tako i na nivou govora putem medija, jer zaista imamo pregršt kvalitetnih i talentiranih ljudi. Njih će biti sve više, jer moramo misliti i na one mlade ljude koji sada pohađaju osnovne i srednje škole. U tim redovima nalazi se velik broj onih koji će se profilirati u razne stručnjake u skorijoj budućnosti. Riječ je o talentiranim, pametnim i inteligentnim generacijama koje već sada znaju jako puno, pohađaju natjecanja i osvajaju medalje i priznanja. Kada bi sredina i društvo odmah prepoznale njihove vrijednosti, oni bi mogli puno više uraditi. Ovaj naš projekat bi trebao više i bolje zaživjeti, ali mi smo u nekim stvarima dosta limitirani. Veći pomak od ovoga što smo napravili jednostavno ne možemo, u smislu financija, medija i organizacije. Danas je ovdje predstavljeno 42 inovacije i nadam se da će barem dio njih biti prepoznat u gospodarstvu i da će inovatori naći put prema boljitku, poticaju i uspjehu, rekao je domaćin manifestacije, Jakov Ćorić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Bjelovar.

2017 9 saloninov 155

Suorganizator Salona inovacija u Bjelovaru bila je Udruga inovatora Hrvatske koja na ovaj način, udruživanjem snaga želi promovirati inovatore i inovacije kao važno nacionalno blago, snažnije povezati gospodarske subjekte s akademskom zajednicom, potaknuti na korištenje znanstvene i korisničke infrastrukture i to sve u cilju osnaživanja domaće konkurentnosti u gospodarstvu. O značaju i ciljevima udruge više je rekao predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić.

Inovatore i inovatorice obično svi doživljavaju po uzoru na Nikolu Teslu. No, inovacije uz podršku okoline moraju biti prožete kroz cijelo društvo, sve do javnog servisa koji bi isto trebao biti inovativan, kao i kompletno naše društvo. Na tome moramo raditi svi skupa. Ovih dana se piše nacrt zakona o poticanju istraživanja razvoja inovacija. Jako je bitno po svim kanalima lobirati da to ne bude u korist samo nekih velikih sustava. Puno puta mali inovatori mogu dati značajan doprinos u tom procesu. Spomenuti zakon mora biti usmjeren na razvoj veće razine nove vrijednosti za bolji život svih građana u Republici Hrvatskoj. To naravno nije lak posao jer se kroz vrijeme nataložio puno nekih drugih poimanja o inovacijama. To sada moramo radikalno mijenjati. Mali inovator, odnosno poduzetnik trebao bi prema uvjetima natječaja Ministarstva gospodarstva imati projekt težak milijun i pol tisuća kuna minimalno da bi uspio aplicirati projekt, jer je uvjet 750 tisuća kuna sa intezitetom od 50 posto. Ne trebamo se ići tamo svađati, ali moramo raditi pritisak na takve uvjete, kako bi se situacija promijenila i prilagodila hrvatskoj realnosti. Drago mi je da ovdje u Bjelovaru djeluju najjače snage kako bi kroz simbiozu i sinergiju idemo prema naprijed. Statistike ne idu u prilog razvoju, jer kaže kako oko 70 posto domaćih firmi nema svoje nove proizvode, namijenjene tržištu. Svega ih osam posto ima potpuno nove proizvode. Taj podatak je u Europskoj uniji 20 posto i to trebamo početi dostizati, rekao je predsjednik udruge.

2017 9 saloninov 281

 

U sklopu ove izložbe bile su predviđene i dodatne aktivnosti na promociji inovatorstva, pa su tako održana stručna predavanja, prezentacije inovacija, ali i bogat kulturno – umjetnički program. Uz tradicionalno predstavljanje inovatora Bjelovarsko – bilogorske županije, na manifestaciji su se predstavili gostujući renomirani i nagrađivani inovatori iz cijele Hrvatske. Svoje viđenje ove jedinstvene i za gospodarski razvoj važne manifestacije iznio je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

2017 9 saloninov 171

Grad Bjelovar je odlučio jače i snažnije krenuti u stvaranje grada kao brenda „Pametnog grada“, odnosno grada, zajednice koja je otvorena prema novim tehnologijama, digitalnim komunikacijama, korištenju interneta i svega onoga što će našem servisu pri upravljanju gradom učiniti efikasnijim, jasnijim, kvalitetnijim, bržim. Na nekim projektima koje smo započeli, već se mogu vidjeti ovi segmenti. Inovacije pomiču granice, a inovatori stvaraju nove dodatne vrijednosti koje će društvu omogućiti da živi brže i efikasnije. Prvi korak Grada Bjelovara je poticanje obrazovnih institucija, zbog čega ćemo jako puno ulagati u njihovu infrastrukturu. Cilj je potaknuti razvoj kreativnog razmišljanja. Grad Bjelovar će područje razvoja inovacija, inovatora i inovativnosti uvijek podržavati. Osobno smatram da je najbitnije inovatorima i njihovim proizvodima pružiti priliku, kako bi dugogodišnji trud plasirali na tržište. Grad Bjelovar ima svoj Tehnološki park koji moramo još više unaprijediti. On mora biti poveznica između Grada Bjelovara i inovatora. Sa druge strane možemo se ponositi s Visokom tehničkom školom na kojoj imamo studij računalstva i mehatronike i koja će od 30. listopada postati veleučilište. Želim da ovaj Salon inovacija bude uspješan i poručujem da su vrata Grada Bjelovara otvorena svima koji imaju dobre projekte, koji mogu pomoći našem gradu i plasirati se na hrvatskom tržištu, rekao je gradonačelnik Hrebak.

2017 9 saloninov 195

– Županija je ovom događaju pokrovitelj od prve godine održavanja, jer mislimo da je to iznimno bitno. Hrvatska može, mora i treba kreativcima pružiti priliku i podršku za razvoj inovacija. U Hrvatskoj imamo jako puno ideja i kvalitetnih ljudi, ali put prema uspjehu i realizaciji je težak. Svi moramo djelovati zajedno i u suradnji, bilo da se radi o državi ili lokalnoj razini, kako bi ideja bila pretvorena u kvalitetan inovativan proizvod. Imamo velike, srednje i male tvrtke koje proizvode svoje proizvode. Taj broj bi svakako trebao biti veći. Inovatore imamo u mnogim područjima, primjerice u poljoprivredi, tehnologiji. Trebamo im pomoći svi zajedno da takvi naprave iskorak prema van. Županija u okviru svojih programa ima nadležnost prema školama kojima je osnivač. Na nama je da učenicima omogućimo da iskažu svoju kreativnost kroz školski program, ali i ostale mogućnosti. Neizbježna i potpora svih ravnatelja, koja je uvijek prisutna kada je riječ o suradnji škola i Županije. Uvjeren sam da ćemo se naći i iduće godine. Da ćemo promisliti što se to točno može napraviti više, iskoristiti šanse koje nam se pružaju, u cilju omogućavanja da ta ideja zaživi u stvarnosti, rekao je župan Damir Bajs.

2017 9 saloninov 94

Među brojnim izlagačima i posjetiteljima Salona inovacija te inovatorima i inovatoricama, bili su i učenici osnovnih i srednjih škola koji su predstavili svoje radove, znanja i vještine. Sudjelovanje na salonu bilo im je inspirativno, korisno i edukativno, a većina je istaknula kako se i dalje želi baviti inovacijama, raditi na njihovom razvoju.

Predstavili smo CNC stroj za graviranje na plastici, metalu, drvetu i radi vrlo precizno. Izradio ga je naš ravnatelj i profesor Čordaš. Dio ekipe programira, a dio radi elektroniku, tako da smo na taj način spojili svoje vještine. U budućnosti planiramo raditi manje verzije takvog stroja. Dijelove koji podržavaju čeljust škripca, držač glave koja gravira smo izradili sami. Nakon srednje škole još ne znamo što ćemo točno, no željeli bismo upisati Studij mehatronike u Bjelovaru. Nismo odlični učenici, ali smo dobri u onom što radimo i imamo volje. Jedino je problem što naša škola nema prevelike financijske mogućnosti za napredak. Nadamo se da će se to promijeniti, rekli su učenici trećih razreda Obrtničke škole.

2017 9 saloninov 271

– Danas smo predstavili naš izum, odnosno pametnu mikro beat kasicu. U nju unosimo kovanice pomoću tipkala. Lakše pratimo koliko smo uštedjeli. Ne moramo novac prebrojavati ručno, već robot pamti iznos. Sve je puno jednostavnije i brže, od klasičnog načina. Iznos novca piše na samoj kasici koja se na ništa ne može spajati. Naše područje rada su robotika i automatika. Namjeravamo upisati Tehničku školu, a zatim studij FER-a, rekao je Petar Klinac iz 8.b razreda II. osnovne škole koji je zajedno sa kolegom i učiteljicom razredne nastave s pojačanim engleskim jezikom i matematikom Barbarom Bajsić predstavio njihov rad. Učiteljica naglašava kako je ogroman broj nadarenih osnovnoškolaca, kada je riječ o razvoju i inovacijama. No, zbog uvjeta i standarda u školstvu, nemoguće je sa svima raditi, posebno zbog nedostatka vremena, prostora, kao i opreme za rad.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.