Crosst.hr

U Bjelovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 105. brigade HV-a s porukom: Bili ste i ostat ćete naš ponos!

2021 08 06 105 brigada 72

U četvrtak, 6 kolovoza u Bjelovaru je obilježena 30. obljetnica osnutka 105. brigade HV-a i 15. godišnjica od osnivanja Udruge 105. brigade. Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku u Bjelovaru, nastavljen je misom zadušnicom za sve poginule branitelje dok je svečani dio programa održan u atriju Gradskog muzeja Bjelovar.

2021 08 06 105 brigada 65
Mirko Antolić, bojnik i jedan od ratnih zapovjednika 105. brigade HV-a

Svečani dio programa vodio je jedan od ratnih zapovjednika 105. brigade, bojnik Mirko Antolić, a svečanom obilježavanju prisustvovali su članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja 105. brigade te ostalih postrojbi hrvatske vojske, prvi ratni zapovjednik 105. brigade, brigadir Stjepan Ivanić, ostali ratni zapovjednici i pripadnici 105 brigade.

Obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika RH, brigadir Tomislav Pavičić, izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, Dinko Tandara, saborski zastupnik Damir Bajs, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marija Jungić sa suradnicima, predstavnik Grada Bjelovara, Igor Crnomarić, zamjenik zapovjednika topničko-raketne pukovnije, pukovnik Davor Stjepanović, zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske, Hamdija Mašinović, predstavnik Grada Garešnice, Željko Rijetković, načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles-Horvat, te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon pozdravnih riječi, hrvatske himne i minute šutnje za sve poginule i nestale branitelje, predstavljen je put 105. brigade od osnivanja do njezine nemjerljivosti u Domovinskom ratu.

Stjepan Ivanic1
 Stjepan Ivanić, brigadir i  prvi ratni zapovjednik 105. brigade HV-a Bjelovar

– Najveći dio ratnog puta, 105. brigada provela je ratištima zapadne i istočne Slavonije, neprekidno preko devet mjeseci, udaljeni 250 kilometara od svojih domova. Snage gardijske divizije JNA, 15. studenog potiskuju snage 109. i 131. brigade Hrvatske vojske i ovladavaju Lipovcem, Apševcima, Podgrađem i dijelom mjesta Nijemci, a 16. studenog, ostalim dijelom mjesta Nijemci i Donjim Novim Selom. Sljedeći su bili na redu Komletinci, Otok i Privlaka. U međuvremenu u istočnu Slavoniju pristižu snage 105. brigade iz Bjelovara te zaposjedaju Komletince i zaustavljaju daljini prodor snaga agresora u tom pravcu. 105. brigada bila je nemjerljiva u prvim danima Domovinskog rata jer je u najtežim trenutcima za Hrvatsku pokazala opstojnost, visoki moral i svijest. Brigada je vodila borbe van teritorija gdje je ustrojena, prošla je sva ratišta i na svakome je terenu dokazala visoku borbenu spremnost, rekao je prvi ratni zapovjednik 105. brigade, brigadir Stjepan Ivanić.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge 105. brigade HV-a, Željko Paun koji je govorio o osnivanju udruge koja ima za cilj promicanje svih važnih interesa za pripadnike i članove 105. brigade.

2021 08 06 105 brigada 91
Željko Paun, predsjednik Udruge 105. brigade HV-a

– Udruga je osnovana 2006. godine i trenutno broji 347 članova i taj broj stalno raste. Cilj Udruge je rad na promicanju ratne 105. brigade te obilježavanju svih obljetnica pogibije njenih pripadnika.

2021 08 06 105 brigada 104
Igor Crnomarić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske

Pozdravne riječi i čestitke povodom obljetnica 105. brigade u ime Grada Bjelovara i gradonačelnika Daria Hrebaka, uputio je Igor Crnomarić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.

Svečanom skupu obratila se zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marija Jungić.

2021 08 06 105 brigada 110 1
Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije

– Divim vam se i zahvaljujem na svemu što ste učinili za nas, da bi danas slobodno i dostojanstveno hodali ovom našom domovinom. 105. brigada dala je veliki doprinos na području Bjelovara, ali niste ovdje stali već ste otišli dalje. Otišli ste pomoći onim krajevima Republike Hrvatske koji su u to vrijeme trebali pomoć. Hrvatska je danas ponosna što ima vas, hrvatske branitelje. I naša Bjelovarsko-bilogorska županija će uvijek biti uz vas, uvijek će vam pomagati i naša vrata su za vas otvorena.

2021 08 06 105 brigada 121
Damir Bajs, saborski zastupnik

Sve okupljene pozdravio je i saborski zastupnik Damir Bajs.

2021 08 06 105 brigada 123
Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Pozdravne riječi i čestitke u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, uputio je Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

U ime predsjednika RH Zorana Milanovića, pozdravne riječi i čestitke uputio je brigadir Tomislav Pavičić.

2021 08 06 105 brigada 133
Tomislav Pavičić, brigadir i pripadnik 7. brigade topničke postrojbe HV-a

– Izuzetna mi je čast što je predsjednik mene poslao na obilježavanje godišnjice jer ja sam rođen u Novoj Rači, živim u Bjelovaru i u nekoliko navrata sam bio zapovjednik Vojarne Bilogora u našem gradu. Međutim, nisam bio pripadnik 105. brigade, ali sam pripadnik 7. brigade topničke postrojbe, a sa 105. brigadom sretao sam se na mnogim ratištima. Uvijek sam ponosno mogao reći, ja sam iz Bjelovara. Prva asocijacija svih ljudi bila je, grad 105. brigade. Bili ste tada ponos ovog grada, ostanite i dalje ponos našeg grada, poručio je brigadir Tomislav Pavičić.

2021 08 06 105 brigada 163
KUD ‘Ivan Vitez Trnski’ iz Nove Rače sa izaslanikom predsjednika RH, brigadirom Tomislavom Pavičićem

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice 105. brigade HV-a, održan je kulturni umjetnički program u kojem je nastupila pjevačka skupina Udruge žena ‘Hrvatsko srce’ iz Velikog Grđevca, ženski tamburaški sastav iz Međurače i KUD ‘Ivan Vitez Trnski’ iz Nove Rače.

Podsjetimo, 105. brigada bila je jedna od postrojbi s najvećim brojem pripadnika koji su sudjelovali u ratnim događanjima ne samo na području Bjelovarsko-bilogorske županije, već i šire, na bojištima od istočne Slavonije do Dubrovnika, a kroz nju je prošlo gotovo 10 tisuća pripadnika.Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.