Crosst.hr

U Bjelovaru obilježen Svjetski dan srca i Dan ružičaste vrpce

2016 10 vrpca11 8

Protekli vikend na Bjelovarskom korzu obilježen Dan srca i Dan ružičaste vrpce

Nema dobrih vijesti kada je riječ o statistici oboljelih od bolesti srca i krvožilnog sustava na području Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Loša je vijest da većina građana još uvijek ne pazi na prehrambene navike niti se dovoljno kreće što bi bio preduvjet da se stanje bitno popravi. Stoga je i ove godine na Bjelovarskom korzu obilježen Svjetski dan srca pod sloganom „Pokreni svoj život“. Tom prigodom održana je i tradicionalna utrka naših vrtićanaca uz oduševljenje odraslih, a zlatne medalje baš svim sudionicima podijelili su Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik te Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana. Osim utrke za najmlađe, svoju spretnost pokazali su i rekreativci među kojima je sudjelovala i ekipa Argonauta.

Oni koji nisu sudjelovali u ovoj zdravoj rekreaciji, mogli su besplatno izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi.

Bilo je dobrih i loših nalaza, a poznato je da stanovnici naše županije često obolijevaju od od srčanožilnih bolesti. Preventiva bi bila dobar i ispravan put, a sve ono što mora rješavati medicina, pa bila ona i najsuvremenija ipak je samo ono što je zadnji korak u spašavanju ljudskih života.

Isti dan, na Bjelovarskom korzu, Udruga žena liječenih od karcinoma dojke „Biser Bjelovar“ tradicionalno je obilježila Dan ružičaste vrpce – Dan borbe protiv raka dojke, pod sloganom „Darujmo ružičasti život“.
Članice udruge „Biser“ ovom akcijom pozivale su na preventivne preglede dojki, jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje od raka dojke oboli oko 70 žena, a umre od 35 do 40 žena.

Sredstva koja su prikupljena u akciji namijenjena su za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji će olakšati terapije ženama oboljelim od raka dojke.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.