Crosst.hr

U Bjelovaru obilježen 10. Hrvatski dan mimoza

2017 1 mimoze2017 11

Simbolikom ovog nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka vrata maternice

Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije i ove je godine obilježila 10. po redu Hrvatski dan mimoza. Prodajom grančica mimoza u subotu, 21. siječnja 2017. godine na Gradskoj tržnici u Bjelovaru prikupljale su se donacije za preventivno djelovanje Lige protiv raka. To je samo jedna od akcija koje se provode u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine. Stoga se u ovu humanitarnu i edukativnu akciju uključe brojni naši građani kako bi kupili grančice mimoza i na ovaj simboličan način podržali akciju koja je izuzetno važna za prevenciju raka vrata maternice. Tako su i ove godine uz građane, akciju podržali predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema riječima predsjednika Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije Želimira Bertića, Dan mimoza obilježava se kako bi senziblizirali javnost o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena.
– Karcinom vrata maternice je drugi ginekološki karcinom od kojeg žene obolijevaju u Hrvatskoj. Godišnje obolijeva oko 400 žena i nažalost oko stotinjak umire. Tužno je govoriti o brojkama, ali svaki dan jedna žena oboli od ovog zloćudnog tumora, a svaki treći dan jedna umre. Upravo zbog toga, simbolikom ovog nježnog cvijeta nastojimo senzibilizirati javnost o važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Kao što vidite i po ovakvom hladnom vremenu mimoza je otporna i stoga je važna kao cvijet protiv ove okrutne bolesti, rekao je predsjednik Bertić i dodao da su pripremili oko 600 grančica mimoze i da će sredstva prikupljena u ovoj humanitarnoj akciji ići za prevenciju i rano otkrivanje raka vrata maternice.

Bertić je također rekao da su žene jako osviještene kada je riječ o ranom otkrivanju raka dojki, ali su nezadovoljni s nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva i vrata maternice.
– Građani se trebaju više odazivati, programi su besplatni i pregledi su jako jednostavni. Stoga ovim putem molim sve građane da se odazovu i da se jave u Zavod za javno zdravstvo ako imaju bilo kakvih zdravstvenih problema.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.