Crosst.hr

U Bjelovaru je najvaljeno otvorenje trećeg Studija smjera računarstvo u 2017./2018. godini

2016 11 vtserstebanka 33

Potpisan Sporazum između Visoke tehničke škole Bjelovar i Erste Banke o suradnji na otvaranju trećeg studija u Bjelovaru

U utorak 8. studenog u maloj vijećnici Grada Bjelovara, potpisan je sporazum između Erste i Steiermärkishe banke d.d. i Visoke tehničke škole Bjelovar o strateškom partnerstvu u cilju osnivanja trećeg prediplomskog studija u sklopu VTŠ Bjelovar, točnije studija računarstva. Sporazum su potpisali od strane Erste banke, predsjednik Uprave Christoph Schöfböck i dekanica VTŠ Bjelovar Zrinka Puharić.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i član uprave Erste banke Zdenko Matak, Igor Topljak, direktor Komercijalnog centra Bjelovar i Dario Gabrić, direktor Ureda i Koorperativnih komunikacija te prodekanica za nastavu u VTŠ Bjelovar Tatjana Badrovar. Također samom događaju prisustvovao je i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušece kao predstavnik osnivača VTŠ Grada Bjelovara, zajedno sa zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, te predsjednicom Gradskog vijeća Vanjom Posavec.

– Današnje potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Visoke Tehničke škole Bjelovar i Erste Grupe, rezultat je prethodnih dogovora i sastanaka u cilju osnivanja trećeg smjera na našoj Visoko tehničkoj školi. Smjer će biti računarstvo, gdje će polaznici nakon završenog studija dobit naslov “inženjer računarstva osposobljen za programsko inženjerstvo”, istaknula je dekanica Zrinka Puharić.

Puharić je također dodala da je ispitivanjem tržišta rada, konzultacijama s HZZ-om i razgovorom s poslodavcima utvrđen manjak inženjera računarstva, što je i potaknulo otvaranje ovog smjera na VTŠ.
– Važno je bilo da u tom projektu imamo ozbiljnog i jakog partnera kao što je Erste Grupa, koja je također sudjelovala u izradi kurikuluma novog smjera. Uz to se također nadamo da će njihovi zaposlenici biti naši gostujući predavači i da će Erste Grupa biti naša baza za buduću stručnu praksu studenata. Zbog toga zahvaljujem predsjedniku Uprave Erste Grupe gospodinu Schöfböck-u, članu Uprave gospodinu Mataku i svim zaposlenicima IT sektora koji je smješten u Bjelovaru na pomoći. Tu ne izostavljam ni predstavnike Grada, gospodina gradonačelnika Korušeca koji je ovdje sa zamjenicama i kojima još jednom zahvaljujem na podršci koju imamo od osnivanja, dodala je Puharić.

Nakon dekanice, okupljenim se obratio predsjednik Uprave Erste Banke Christoph Schöfböck.
– Prvenstveno zahvaljujem dekanici na toplim riječima i na mogućnosti i prilici koju smo mi kao Erste banka dobili kroz ovaj projekt. Ovaj projekt će na području samog Grada i ostatka Županije povećati mogućnosti visokog obrazovanja, i našoj grupi je iznimno zadovoljstvo da sudjeluje u ovako značajnom projektu. U samo poboljšanje obrazovne ponude visokog obrazovanja na području Županije, Erste grupa naravno tu ima i strateški interes jer bjelovarski IT naše Banke je glavni sektor IT node u Hrvatskoj, tako da želimo ne samo očuvati nego dovesti novu krv. Povezano s tim upravo je Bjelovar jedan od centara izrade strateških projekata ne samo za poslovanje grupacije u Hrvatskoj nego i izvan nje. Upravo nam je zato važno da imamo i u budućnosti kvalitetno obrazovan kadar informatičara u Bjelovaru. Zbog tih razloga budućim studentima će biti pružena mogućnost mentorstva i praktična praksa da studenti dobiju uvid funkcioniranje sustava Banke.

Predsjednik Uprave Erste Banke Schöfböck je također istaknuo izvrsnu suradnju Banke s gradskim institucijama, naglasivši da Erste grupa nije samo uz Bjelovar vezana poslovnim vezama.
– Zato nam je drago da mi kao Banka možemo dati svoj doprinos i razvoju obrazovanja u Gradu Bjelovaru. Osobito, jer pruža nove prilike mladim ljudima na području ove Županije i šire.

Član uprave Erste Banke Zdenko Matak naglasio je da Grad i Erste banka već dugi niz godina imaju kvalitetne poslovne odnose, označivši Sporazum kao jedan novi početak u odnosu Grada, Banke i VTŠ-a.
– Studentima će biti pružena prilika da kroz praksu u banci budu suočeni sa stvarnim poslovnim izazovima s kojima će biti upoznati kroz vodstvo mentora. Također će dio ljudi iz Banke biti gosti predavači i tako dijeliti svoje iskustvo i znanje budućim studentima.

Na upit medija oko mogućnosti danjeg zapošljavanja polaznika smjera u samoj Erste Grupi, Schöfböck je još jednom ponovio da se trenutno ide sa izradom kurikuluma i programa.
– Naravno nama kao partnerima u projektu će biti od interesa pratiti razvoj studenata kao budućih zaposlenika, no mi želimo uključivanje i drugih institucija i poslovnih subjekata u njega kao onih koji će prepoznati vrijednost budućeg kadra koji će izići iz Bjelovara.
Dekanica Puharić je pak dodala da se za početak planira brojka od 30 redovitih i 15 izvanrednih polaznika smjera.
– Nažalost zbog dužine procedure Ministarstva znanosti, planiramo tek u jesen sljedeće godine početi s upisom izvanrednih studenata, dok u ljeto 2018. planira se početak upisa redovnih studenata, odgovorila je na upit dekanica Zrinka Puharić.
Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.