Crosst.hr

U bjelovarskoj knjižnici predstavljena knjiga Amira Muharemija – Indija

2017 2 indija amirmuharemi 221

Temeljne postavke vanjske politike

U ponedjeljak, 30. siječnja na Studijskom odjelu Knjižnice gostovao je Amir Muharemi, diplomat sa velikim iskustvom. Predstavio je svoju knjigu Indija: temeljne postavke vanjske politike.

Amir MUHAREMI (1961.) diplomat, sociolog, magistar političkih znanosti, dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine i pukovnik (u pričuvi) Hrvatske vojske, bivši pomoćnik savjetnika Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, generalni konzul i veleposlanik u Turskoj, veleposlanik i zamjenik stalne predstavnice u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske – trenutno je veleposlanik RH u Indiji, Bangladešu, Nepalu i Šri Lanki sa sjedištem u New Delhiju.
Uz knjigu Indija: temeljne postavke vanjske politike autor je i knjige Turska, uvod u povijest, unutarnju i vanjsku politiku (2012.).

Na predstavljanju autor je istakao kako je Indija zemlja nevjerojatnih različitosti i zemlja ogromnih potencijala. Vodeća je zemlja nesvrstanih, ali u međunarodnim odnosima nema utjecaj srazmjeran svojoj veličini, broju stanovnika i snazi ekonomije. Dodao je kako je Indija slobodna i živuća demokracija visokih standarda. Ima 418 milijuna građana s pravom glasa i u njoj su izbori svetkovina demokracije. Zbog njenog geografskog položaja Indiju su naseljavali brojni narodi iz različitih kultura pa se možda zato odupire promjenama i nedovoljno iskorištava sve svoje potencijale, ali bilježi ekonomski uzlet. Indija je zemlja koja nikad nikoga neće napasti ili nanijeti neko zlo.

Izvor informacije: knjiznica-bjelovar.hr
Foto: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.