Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovarskoj knjižnici predstavljen roman RUPA književnice Ivane Bodrožić

2016 06 rupa 21

RUPA JE ROMAN O HRVATSKOJ – SAMIM TIME KRIMIĆ

Studijski odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru ugostio je u srijedu 15. lipnja književnicu Ivanu Bodrožić, koja je predstavila svoj roman „Rupa“.

-Oduvijek sam zapisivala što mi je bilo važno, ali nisam se u tom pogledu ozbiljno shvaćala. Bila mi je nevjerojatna mogućnost da pišem i da mi još netko plaća za to. Inspiraciju pronalazim posvuda. Zapravo mislim da se ona ne pronalazi, zapravo, nego me pomiče život i pišem o onome do čega mi je stalo. Tako mi je bio i izazov pisati ovaj roman. Mislila sam isprva da ga neću uspjet sastaviti, postaviti konstrukciju, držati radnju, a da sve bude originalno i zanimljivo. I opet sam se vratila na to da je pisanje zapravo pisanje, i ako pišete o onome do čega vam je stalo nema zapravo nesavladive žanrovske razlike.

Riječima pisca i kolumnista Jurice Pavičića, „Rupa“ je roman o Hrvatskoj te je samim time krimić. Ali to nije još jedan roman koji nas vodi kroz dnevno-političku stvarnost. „Rupa“ je krik ljutnje.
-Vjerujem da je dobro da se kroz literaturu još uvijek progovara, jer je to stalnije od naših dnevnih vijesti. Vijesti se neprestano mijenjaju, a u biti su uvijek iste, pa je bolje onda napraviti roman.

Ivana Bodrožić rođena je u Vukovaru 1982. godine, a završila magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike na Sveučilištu u Zagrebu. Dosad je objavila i nagrađenu zbirku poezije „Prvi korak u tamu“, „Prijelaz za životinje“, zbirku kratkih priča „100% pamuk“, te roman „Hotel Zagorje“ koji je preveden na njemački i francuski, te objavljen u nekoliko stranih država.

Pročitajte još